Εορτολόγιο εβδομάδας 29/6 – 5/7

Published on: 29 Ιουνίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1247

Tags:

Δευτέρα 29/6 Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου – Πανηγυρίζει η Ενοριακή Κοινότητα Αγ. Πέτρου στην Ποσειδωνία

AGIOS_PETROSΜε αυτούς, αλλά και με άλλους παρόμοιους τίτλους τιμά η Εκκλησία της Ανατολής και της Δύσης στις 29 Ιουνίου τη μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ο Πέτρος, ο φίλος του Χριστού, που δέχτηκε από τον Διδάσκαλό του τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών και ορίστηκε ως πέτρα της Εκκλησίας, ποίμανε την ποίμνη του Χριστού από την Πεντηκοστή και μετά και την καθοδήγησε στα πρώτα δύσκολα βήματά της προς τον κόσμο.

Ο Παύλος, ο διώχτης που έγινε ο θερμότερος των αποστόλων και διέτρεξε πόλεις και χωριά, χωρίς να υπολογίσει κόπους και μόχθους, έφερε το μήνυμα του Ευαγγελίου σε όλο τον κόσμο, ίδρυσε δε- κάδες χριστιανικές κοινότητες και συνέγραψε τις Επιστολές του προς αυτές, που αποτελούν την πηγή πίστεως για την Εκκλησία όλων των αιώνων.

Και οι δυο με την ίδια αγάπη υπηρέτησαν τον Κύριό τους στη ζωή και προσέφεραν τον εαυτό τους ολοκληρωτικά σ’ αυτόν κατά τον θάνατό τους. Και οι δυο μαρτύρησαν στη Ρώμη και έτσι αναδείχτηκαν οι διδάσκαλοι και θεμελιωτές της οικουμενικής Εκκλησίας. Μαζί με τη Ρώμη συγχαίρει και όλη η Εκκλησία του Χριστού, σε Ανατολή και Δύση.

Τρίτη 30/6 Πρωτομαρτύρων της Εκκλησίας της Ρώμης
Τετάρτη 1/7 Ααρών Πρώτου Αρχιερέως, αδελφού και βοηθού του Μωυσή
Πέμπτη 2/7 Όθωνος επισκόπου 
Ο Άγιος Όθωνας έζησε κατά τον 11ο αιώνα.Ήταν επίσκοπος, συγχρόνως δε και ιεραπόστολος στη μεγάλη γερμανική αυτοκρατορία. Εξασκώντας το ευαγγελικό του έργο έπεσε στα χέρια φανατικών απίστων,οι οποίοι τον φόνευσαν με οικτρό τρόπο. Το σκήνωμά του αναπαύεται στο μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, στην πόλη  Βαμβέργη.
Παρασκευή 3/7 Θωμά Αποστόλου
 

AGIOS_THOMASΟ Άγιος Θωμάς ο Απόστολος ήταν μεταξύ των δώδεκα μαθητών του Κυρίου και ανήκε σε οικογένεια αλιέων. Ο Θωμάς, λοιπόν, μετά την Ανάσταση του Χριστού και την πρώτη εμφάνισή Του στους μαθητές, δυσπιστούσε σ’ αυτά που του έλεγαν αυτοί. Αλλά ο Κύριος επανεμφανίστηκε στους μαθητές μέσα στο υπερώον, όταν μεταξύ τους βρισκόταν και ο Θωμάς. Τότε ο Κύριος προέτρεψε το Θωμά να ψηλαφίσει τις πληγές από τα καρφιά που Τον σταύρωσαν, και να μη γίνεται άπιστος, αλλά πιστός. Εκθαμβωμένος ο Θωμάς, προσκύνησε και αναφώνησε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Η δε απάντηση του Κυρίου ήταν τέτοια, που θα διδάσκει όλους όσους θέλουν να δυσπιστούν στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Είπε, λοιπόν, ο Κύριος στο Θωμά, “πίστεψες επειδή με είδες. Μακαριότεροι και περισσότερο καλότυχοι είναι εκείνοι, που αν και δεν με είδαν, πίστεψαν.”

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Θωμάς μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος πήγε και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πέρσες, Μήδους και τους Ινδούς. Στην Ινδία, συνελήφθηκε από τον Βασιλία Mισδαίο, γιατί κατήχησε και βάπτισε τον γιό του Aζάνη, την γυναίκα του Tερτία και της κόρες του Mυγδονία και Nάρκα. Αφού τον φυλάκισε τον παρέδωσε σε πέντε στρατιώτες, οι οποίοι αφού τον ανέβασαν σε κάποιο βουνό τον θανάτωσαν δια λογχισμού. Έτσι, τον αξίωσε ο Θεός όχι μόνο να κηρύξει το Ευαγγέλιό Του, αλλά και να δώσει τη ζωή του γι’ Αυτόν.

Σάββατο 4/7 Αγίας Ελισάβετ Βασίλισσας της Πορτογαλίας 
 
AGIA_ELISAVETΣτις 4 Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγ. Ελισάβετ βασίλισσας της Πορτογαλίας. Γεννήθηκε στην Ισπανία το 1271 και 12 χρονών την πάντρεψαν με τον Διονύσιο βασιλιά της Πορτογαλίας. Από τον γάμο της απέκτησε 2 παιδιά. Υπέφερε πολύ στην οικογένειά της με χριστιανική προσκαρτερία και έπαιξε συμφιλιωτικό ρόλο μεταξύ της Πορτογαλίας και γειτονικών κρατών. Μετά τον θάνατο του συζύγου της μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και σε ιδρύματα και έγινε μοναχή του 3ου τάγματος του Αγ. Φραγκίσκου. Μετά από ένα προσκύνημα αποφάσισε να εγκαταλείψει το παλάτι και να αποτραβηχτεί σε ένα μοναστήρι, που οικοδόμησε η ίδια. Εκεί πέρασε την υπόλοιπη ζωή της φτωχικά, μελετώντας τον λόγο του Θεού και προσευχόμενη. Πέθανε το έτος 1336. Το 1612 όταν άνοιξαν τον τάφο της βρήκαν άφθαρτο το σώμα της και ξεκίνησε η διαδικασία για την αγιωνυμία της, που έγινε από τον πάπα Ουρβανό Η’ (1625). 
Κυριακή 5/7 14η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους

Comments are closed.