Εορτολόγιο εβδομάδας 25-31/5

Published on: 25 Μαΐου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1615

Tags:

Δευτέρα 25/5 Βέδα πρεσβυτέρου και Διδασκάλου της Εκκλησίας

Τρίτη 26/5 Φιλίππου Νέρι πρεσβυτέρου

FILIPPOSΕίναι ο Άγιος με τη μεγάλη καρδιά, όχι μόνο με τη συμβολική έννοια αλλά και με την πραγματική,τη βιολογική όπως αποδείχτηκε ιατρικά μετά το θάνατό του.( Από την εξόγκωση της καρδιάς είχαν σπάσει δύο πλευρά του).

Γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1515. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν χριστιανικότατα. Σε ηλικία 20 ετών έρχεται προσκυνητής στη Ρώμη και παραμένει.Σε ηλικία 36 ετών χειροτονείται ιερέας και αρχίζει το πολύπλευρο αγαθοποιό του έργο. Θα περάσει όλη του τη ζωή στη Ρώμη, γι αυτό και δίκαια θα αποκαλεστεί ο μεγάλος Απόστολος της Ρώμης. Πάντα ήρεμος και χαρούμενος, ο Φίλιππος υπήρξε μια απο τις πιο όμορφες μορφές Αγίων του 16ου αιώνα. Ιδιαίτερο χάρισμα της ζωής του ήταν η αγάπη του Θεού, μια αγάπη τόσο ένθερμη, που την μετέδιδε σε όσους τον πλησίαζαν. Είναι δικό του απόκτημα η συχνή Θεία Μετάληψη, που στην Ρώμη αλλά και στην Καθολική Εκκλησία γενικότερα, είχε ατονίσει. Πέθανε στις 26 Μαΐου 1595. Ο Πάπας Γρηγόριος 15ος τον κατέταξε μεταξύ των Αγίων.

Τετάρτη 27/5 Αυγουστίνου επισκόπου Καντερβουρίας

Στις 27 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγ.Αυγουστίνου αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ (Λονδίνου) και αποστόλου της Αγγλίας. Αρχικά ήταν γραμματέας του πάπα Αγ. Γρηγορίου του Μεγάλου και αββάς σε μεγάλη μονή της Ρώμης. Ο πάπας Γρηγόριος τον έστειλε μαζί με άλλους μοναχούς το έτος 596 για να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην ειδωλολατρική Αγγλία. Όταν έφτασε στη Γαλλία οι σύντροφοί του τον εγκατέλειψαν και επέστρεψε στη Ρώμη, όπου ο πάπας του έδωσε νέους συντρόφους και το 597 έφτασε στην Αγγλία όπου άρχισε τον ευαγγελισμό των κατοίκων. Ο βασιλιάς Ετελμπέρτος τον ενθάρρυνε στο έργο του το οποίο είχε πολλούς καρπούς. Χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος του Καντέρμπουρυ (Λονδίνο). Οργάνωσε την εκκλησία της Αγγλίας δημιουργώντας δυο αρχιεπισκοπές (Λονδίνο και Υόρκη) με 12 επισκοπές η καθεμία. Πέθανε το έτος 605 και θεωρείται προστάτης της Αγγλίας. Δεν πρέπει να τον συγχέουμε με τον Αγ.Αυγουστίνο επίσκοπο Ιππόνας, γιό της Αγ.Μόνικας.

Πέμπτη 28/5 Γερμανού επισκόπου

Παρασκευή 29/5 Ευσικίου μάρτυρος, Φερδινάνδου βασιλέως

Σάββατο 30/5 Αγίας Ιωάννας Ντ Άρκ μάρτυρος

zanΑγία της Καθολικής Εκκλησίας, εθνική ηρωίδα και προστάτιδα της Γαλλίας. Η Ζαν Ντ’ Αρκ (Jeanne d’Arc), γνωστότερη στην Ελλάδα ως Ιωάννα της Λωραίνης, γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1412 στο χωριό Ντονρεμί της βορειοανατολικής Γαλλίας, στα σύνορα της Καμπανίας και της Λορένης. Μεγάλωσε στο αγρόκτημα της οικογένειάς της, χωρίς να μάθει ποτέ γραφή και ανάγνωση.

Ήταν μόλις 12 ετών όταν άρχισε για πρώτη φορά ν’ ακούει φωνές, που την καλούσαν να σώσει τη Γαλλία από τη διάλυση. Όπως υποστήριζε, οι Άγιοι Μιχαήλ και Γεώργιος και η Αγία Κατερίνα της είπαν ότι ήταν Θεία αποστολή να απελευθερώσει τη χώρα της από τους Άγγλους και να βοηθήσει τον διάδοχο του γαλλικού χρόνου, Κάρολο, να στεφθεί βασιλιάς. Της είπαν να κόψει τα μαλλιά της κοντά, να ντυθεί σαν άντρας και να πάρει τα όπλα.

Το 1429 οι Άγγλοι, με τη βοήθεια των συμμάχων τους από τη Βουργουνδία, κατέλαβαν το Παρίσι και όλες τις γαλλικές περιοχές βόρεια της Λορένης. Η αντίσταση που συνάντησαν ήταν ελάχιστη, λόγω της έλλειψης ηγεσίας και της ηττοπάθειας που διακατείχε τους Γάλλους. Ο Ερρίκος ΣΤ της Αγγλίας απαιτούσε το γαλλικό θρόνο.

Παρότι αρχικώς δεν την έπαιρνε κανένας στα σοβαρά, η Ζαν Ντ’ Αρκ επέμεινε και τελικά -με τη βοήθεια και κάποιων θεϊκών σημαδιών- κατάφερε να πείσει τον Κάρολο να της δώσει στρατεύματα για ν’ αντιμετωπίσει τον εχθρό. Στη μάχη της Ορλεάνης το Μάιο του 1429 πέτυχε μια θαυμαστή νίκη έναντι των άγγλων εισβολέων, τους οποίους συνέχισε να καταδιώκει κατά μήκος της Λορένης. Η φήμη της έγινε τόσο τρομακτική, ώστε συχνά οι εχθροί τρέπονταν σε φυγή πριν ακόμα πολεμήσουν.

Στις 17 Ιουλίου 1429, ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας. Κατά την ενθρόνιση, στη Ζαν Ντ’ Αρκ δόθηκε μία τιμητική θέση δίπλα στον βασιλιά, ενώ αργότερα της απονεμήθηκε κι ένας τίτλος ευγενείας για τις υπηρεσίες της στη χώρα.

Ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη από τους Βουργούνδιους, ενώ υπερασπιζόταν την Καμπανία, κοντά στο Παρίσι. Πωλήθηκε στους Άγγλους και δικάστηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο ως μάγισσα και αιρετική. Κύριο επιχείρημα υπήρξε η ανδρική ενδυμασία της, κάτι που θεωρείτο έγκλημα ενάντια στο Θεό. Καταδικάστηκε σε θάνατο και στις 30 Μαΐου 1431 κάηκε στην πυρά. Ο βασιλιάς Κάρολος δεν έκανε καμία προσπάθεια να τη σώσει.

Το 1456 η υπόθεση επανεξετάστηκε και το δικαστήριο την έκρινε αθώα. Στις 18 Απριλίου 1909 η Ζαν Ντ’ Αρκ οσιοποιήθηκε από τη Καθολική Εκκλησία και στις 19 Μαΐου 1920 ανακηρύχθηκε Αγία από τον Πάπα Βενέδικτο τον 15o.

Πηγή: www.sansimera.gr/biographies/120

Κυριακή 31/5 Κυριακή της Πεντηκοστής

PENTHKOSTH

Comments are closed.