Εορτολόγιο εβδομάδας 23-29/3

Published on: 22 Μαρτίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1067

Tags:

23/3 Τυριβίου Αρχιεπισκόπου Λίμας εν Περού

Γεννήθηκε στην Ισπανία γύρω στο 1538.Σπούδασε Θεολογία και Κανονικό Δίκαιο στο ονομαστό πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος και ονομάστηκε Ποιμένας της Λίμα, το 1580. Καταδαπανήθηκε για το καλό του λαού του και συνεκάλεσε πολλές συνόδους, με σκοπό την καλή οργάνωση της επαρχίας του, και προπαντώς την αναγέννηση της πνευματικής ζωής των μοναχών. Με το ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη,πρόσφερε τις πατρικές του υπηρεσίες και στους ιθαγενείς της χώρας.

24/3 Ρωμύλου μάρτυρος

Οι Άγιοι Ρωμύλος και Σεκούνδος φαίνεται να μαρτύρησαν και να πέθαναν υπέρ του Χριστού το 304, σύμφωνα με το Μαρτυρολόγιο της Ρώμης.

25/3 Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ από την ίδια. Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού. Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το ευάγγελος (=ευ+άγγελος < αγγέλω) μια πολύ παλαιότερη ελληνική λέξη.

Σε ότι αφορά το ρόλο της Παναγίας στο γεγονός του Ευαγγελισμού, θα πρέπει να τονιστούν δύο θεολογικές έννοιες:
1) Η άκρως προνομιακή της θέση στο “σχέδιο του Θεού” ως προς την πραγματοποίηση του Μυστηρίου της Ενσαρκώσεως του Θείου Λόγου, να είναι αυτή η “Γυναίκα” που ο ίδιος ο Θεός, προαιώνια, προόρισε να γίνει η μητέρα του μέλλοντος Μεσσία.
2) Η συυμετοχή της σ’ αυτό το έργο της απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους. Να γιατί στη λατρεία της χριστιανικής παραδόσεως Ανατολής και Δύσης η Παναγία κατέχει στην “πυραμίδα του Θείου” τη δεύτερη θέση μετά την Αγία Ομοούσιο Τριάδα του Θεού.

EYAGGELISMOS_THS_8EOTOKOY

26/3 Ευτυχίου διακόνου Αλεξανδρείας

27/3 Ρουπέρτου Επισκόπου

28/3 Ιλαρίωνος Ομολογητού

29/3 5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής

Comments are closed.