Εορτολόγιο εβδομάδας 22-28/6

Published on: 22 Ιουνίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1032

Tags:

Δευτέρα 22/6 Αγ.Παυλίνου εκ Νόλα Επισκόπου – Αγ.Ιωάννη Φίσερ επισκόπου και Θωμά Μώρου μαρτύρων

Ο Άγιος Παυλίνος γεννήθηκε στο Μπορντώ της Γαλλίας το έτος 355. Ήταν πολύ μορφωμένος και απέκτησε σημαντικές διοικητικές θέσεις στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ήταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί.
Επιθυμώντας μια πιο αυστηρή ζωή, βαπτίσθηκε και απαρνούμενος τιμές και πλούτη, αφοσιώθηκε στη μοναχική ζωή, στη Νόλα της Καμπανίας(Νότια Ιταλία).Εκλεγείς Επίσκοπος αυτής της πόλης, διέδωσε την ευλάβεια του Αγίου Φήλικος, προστάτου του, βοήθησε πολύ τους ξένους οδοιπόρους και κυρίως ανακούφισε τους φτωχούς της εποχής του. Έγραψε αξιόλογα ποιήματα και εξαιρετικές ομιλίες. Απέθανε το 431.

Ο Ιωάννης Φίσερ γεννήθηκε το 1469. Έκανε τις θεολογικές του σπουδές στο Κέμπριτζ της Αγγλίας και θεωρείται ένας από τους επιφανείς θεολόγους της εποχής του.Χειροτονήθηκε ιερέας και στη συνέχεια ονομάστηκε επίσκοπος του Ρότσεστερ. Στην προσωπική του ζωή υπήρξε πολύ σκληρός και “απονεκρωμένος”. Ζηλωτής και ένθερμος ποιμένας, βρισκόταν συνεχώς κοντά στο ποίμνιό του, για το εμψυχώνει και να το καλλιεργεί στην πίστη και τις ακατάλυτες αρχές της ηθικής και τις αξίες της ζωής. Αξιόλογα είναι τα θεολογικά του συγγράμματα, που αναφέρονται κυρίως στις αιρέσεις της εποχής του, κατά την οποία μόλις είχε συντελεσθεί στο σχίσμα του Λούθηρου.

MWRΟ Θωμάς Μωρ γεννήθηκε το 1477. Ο άγγλος ουμανιστής, πολιτικός και συγγραφέας Τόμας Μορ (ή Θωμάς Μώρος, όπως εξελληνίστηκε το όνομά του) γεννήθηκε στο Λονδίνο και ήταν γιος του δικηγόρου Τζον Μορ. Σπούδασε σε έγκριτη νομική σχολή καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Παράλληλα με τις σπουδές του και κατά την περίοδο της άσκησής του ως δικηγόρου διάβαζε με ζήλο την Αγία Γραφή, τους Πατέρες της Εκκλησίας και τους κλασικούς συγγραφείς και έγραφε δοκιμάζοντας τις ικανότητές του σε όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Ακόμη, έζησε τέσσερα χρόνια ακολουθώντας τους κανόνες του μοναστικού βίου στον βαθμό όπου του το επέτρεπαν οι άλλες υποχρεώσεις του.
Ο Μωρ ήταν βαθύτατα θρησκευόμενος και ένιωθε μεγάλη κλίση για την Εκκλησία. Υπάκουσε όμως στην απόφαση του πατέρα του και έγινε δικηγόρος. Δεν άργησε να διακριθεί σε αυτό το επάγγελμα, που άρχισε να το ασκεί το 1501.
Ήταν άνθρωπος αρχών και μεγάλης πίστης. Διετέλεσε αρχικαγκελάριος στο παλάτι του βασιλιά της Αγγλίας.

Τόσο ο Ιωάννης Φίσερ όσο και ο Θωμάς Μωρ υπέστησαν πολλές κακουχίες φυλακίσεις και φοβερούς εκβιασμούς για να υποκύψουν στις άνομες απαιτήσεις του βασιλιά, και κυρίως το βίαιο χωρισμό της Καθολικής Εκκλησίας της Αγγλίας από την Εκκλησία της Ρώμης και τελικά θανατώθηκαν με αποκεφαλισμό. Τους δύο μάρτυρες του κατάταξε μεταξύ των Αγίων ο Πάπας Πίος ο 11ος στις 17 Ιουνίου 1930.

 

Τρίτη 23/6 Ιωσήφ Καφφάσο πρεσβυτέρου

 

Τετάρτη 24/6 Ιωάννου Βαπτιστού το Γενέσιον (Πανήγυρις)

IWANNHSΣτις 24 Ιουνίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Γέννησης του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου. Είναι ο μόνος άγιος στο εορτολόγιο, εκτός από τον Ιησού Χριστό και την Παναγία, του οποίου εορτάζεται και η Γέννηση και ο μαρτυρικός θάνατος. Πρόκειται για τον Άγιο εκείνο για τον οποίο ο Ιησούς είπε πως δε γεννήθηκε κανένας πιο σπουδαίος απ’ αυτόν στον κόσμο. Πράγματι, γνωρίζουμε από τον ευαγγελιστή Λουκά τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο γεννήθηκε από δυο αγίους γονείς, τον Ζαχαρία και την Ελισάβετ. Η μορφή του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται σαν ορόσημο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Είναι ο τελευταίος προφήτης που έστειλε ο Θεός στον λαό του για να αναγγείλει τον ερχομό του Υιού του στον κόσμο και εκείνος που είχε το προνόμιο να τον βαπτίσει στον Ιορδάνη και να τον δείξει στους ανθρώπους: «Ιδού ο Αμνός του Θεού που σηκώνει τις αμαρτίες του κόσμου». Ο Αγ.Ιωάννης ο Πρόδρομος, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο άγιος της πιστότητας. Εκπλήρωσε την αποστολή που του ανέθεσε ο Θεός με θαυμαστή πιστότητα: κήρυξε τη μετάνοια, προετοίμασε τον δρόμο του Κυρίου, τον βάπτισε, τον έδειξε στον λαό του Ισραήλ και στο τέλος πρόσφερε τη ζωή του χωρίς δισταγμό ως υπέρτατη μαρτυρία για τον νόμο και τον λόγο του Θεού. Το παράδειγμά του, πραγματικά, αποτελεί τη ολοκλήρωση της πορείας της Παλαιάς Διαθήκης και την έναρξη μιας νέας και οριστικής πορείας της ανθρωπότητας προς τη σωτηρία, δηλ. της Καινής Διαθήκης. Το κήρυγμα μετάνοιας του Αγ. Ιωάννη παραμένει επίκαιρο και στην εποχή μας και για τούτο το συνεχίζει χωρίς ενδοιασμούς και η Εκκλησία έως και σήμερα.

ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, χορήγησε στην οικογένειά σου τη χάρη να βαδίζει την οδό της σωτηρίας και, ακολουθώντας τις προτροπές του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, να φθάσει με βεβαιότητα σ’ Eκείνον που αυτός προανήγγειλε, τον Ιησού Χριστό, τον Κύριό μας, που ζει και βασιλεύει, μαζί με Σένα και το Άγιο Πνεύμα, στους αιώνες των αιώνων. Αμήν! [πηγή: www.sannicolo.gr]

 
Πέμπτη 25/6 Γουλιέλμου του εκ Βερτσέλλι ομολογητού
 
Παρασκευή 26/6 Αγίων Ιωάννη και Παύλου μαρτύρων
 
Σάββατο 27/6 Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας

Στις 27 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγ. Κυρίλλου, ενός από τους πιο γνωστούς Πατέρες και διδασκάλους της Εκκλησίας στην Ανατολή. Γεννήθηκε το έτος 370 και ακολούθησε το μοναστικό βίο στις ερήμους της Αιγύπτου. Όταν πέθανε ο επίσκοπος Θεόφιλος, ο λαός κάλεσε ως διάδοχό του τον Κύριλλο, που αγωνίστηκε για την υπεράσπιση της αλήθειας των δυο φύσεων στο πρόσωπο του Ιησού (Θεός και άνθρωπος). Έλαβε μέρος στην Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου και προέδρευσε σ’ αυτήν ως αντιπρόσωπος του επισκόπου Ρώμης (431). Η Σύνοδος καθόρισε πως ο Χριστός είναι ένα πρόσωπο, Θεός και άνθρωπος και για το λόγο αυτό οφείλουμε να αποκαλούμε τη μητέρα του «Θεοτόκο». Άφησε πολλά έργα στα οποία υπερασπίζεται τις ίδιες αλήθειες που προάσπισε και με τον λόγο του. Πέθανε το έτος 444 έχοντας υποφέρει πολλά για την αλήθεια και την Εκκλησία του. [πηγή: www.sannicolo.gr]

 
Κυριακή 28/6 13η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους

Comments are closed.