Εορτολόγιο εβδομάδας 20-26/7

Published on: 19 Ιουλίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1183

Tags:

Δευτέρα 20/7 Ηλία προφήτου, Μαργαρίτας παρθενομάρτυρος

HLIASΣτις 20 Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Προφήτη Ηλία. Το όνομά του σημαίνει στα εβραϊκά «Ο Ιαχβέ είναι Θεός». Έζησε στην εποχή του βασιλιά Αχάβ και της βασίλισσας Ιεζάβελ που είχαν επιτρέψει τη διάδοση της ειδωλολατρίας του Βαάλ στον Ισραήλ και ο Ηλίας αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για να επαναφέρει τη λατρεία του αληθινού Θεού. Είναι γνωστά τα θαύματα με την ανομβρία και τη φωτιά που κατέβηκε από τον ουρανό. Ο Ηλίας υπέστη τις διώξεις της Ιεζάβελ. Κάλεσε στο προφητικό έργο τον Ελισαίο και προφήτεψε τον θάνατο του Αχάβ επειδή παρέβηκε το δίκαιο και τον νόμο του θεού. Ο Ηλίας αναφέρεται στην Π. Διαθήκη ως ο εκλεκτός του Θεού που επικοινωνούσε μαζί του με αμεσότητα, όπως έκαναν πριν οι μεγάλοι πατριάρχες. Αναλήφθηκε στους ουρανούς μέσα σε φωτιά και θα επιστρέψει να αναγγείλει το τέλος του κόσμου (Μκ 9,11). Μαζί με τον Μωυσή παρουσιάστηκε στον Ιησού και στους αποστόλους κατά τη Μεταμόρφωση του Ιησού (Μτ 17,3).

Τρίτη 21/7 Λαυρεντίου εκ Βρινδισίου πρεσβυτέρου και Διδασκάλου

Γεννήθηκε στην Ιταλία το 1559.Ήταν μοναχός και ανήκε στο τάγμα των Καπουκίων. Υπήρξε έξοχος θεολόγος και δίδασκε την “ιερή επιστήμη” στους μοναχούς του τάγματός του. Εγινε μεγάλος και φωτισμένος ιεροκήρυκας της Ευρώπης. Πέθανε στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας το 1619.

Τετάρτη 22/7 Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής

MARIA_MAGDALHNHΗ Αγία Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια νέα γυναίκα και μαζί με άλλες ακολουθούσαν τον Ιησού και τους αποστόλους και βοηθούσαν στο έργο τους με κάθε δυνατό τρόπο. Η καταγωγή της ήταν από τα Μάγδαλα, μια μικρή πόλη στα δυτικά της λίμνης Γεννησαρέτ και νότια της πεδιάδας της Γαλιλαίας.

Αναγνωρίζεται ως Αγία από την Ορθόδοξη, την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές εκκλησίες.

Πέμπτη 23/7 Μπριγκίτης μοναχής προστάτιδας της Ευρώπης

BRIGITHΗ πρώτη περίοδος στη ζωή αυτής της αγίας, χαρακτηρίζεται από τον ευτυχισμένο γάμο της. Ο σύζυγός της ονομαζόταν Ulf και ήταν κυβερνήτης ενός σημαντικού μέρους του βασιλείου της Σουηδίας. Ο γάμος διάρκεσε είκοσι οκτώ χρόνια, μέχρι το θάνατο του Ulf. Ο γάμος αυτός έδωσε οκτώ παιδιά, από τα οποία η δεύτερη Karin (Κατερίνα) τιμάται ως αγία. Είναι ένα εύγλωττο δείγμα της παιδαγωγικής ικανότητας της Μπριγκίτας απέναντι στα παιδιά της…

Η Μπριγκίτα είχε για πνευματικό πατέρα ένα ιδιοφυή μοναχό, ο οποίος την μύηση στη μελέτη των Γραφών, και άσκησε μια πού θετική επιρροή πάνω στην οικογένειά της, η οποία χάρη στην παρουσία του, απέβηκε μια αληθινή «οικογενειακή Εκκλησία». Με το σύζυγό της είχαν ασπασθεί τον Κανονισμό του Τρίτου Τάγματος των Φραγκισκανών. Ενεργούσε με γενναιοδωρία φιλανθρωπικά έργα προς τους φτωχούς : ίδρυσε επίσης ένα νοσοκομείο. Πλάι στη σύζυγό του ο Ulf έμαθε να καλυτερεύει το χαρακτήρα του και να προοδεύει στη χριστιανική ζωή. Στην επιστροφή από ένα μακρόχρονο προσκύνημα στον άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλλα .., οι σύζυγοι αποφάσισαν να ζήσουν με απονέκρωση, αλλά λίγο καιρό αργότερα, μέσα στη γαλήνη ενός μοναστηριού, όπου είχε αποσυρθεί, ο Ulf ολοκλήρωση τη γήινη πορεία του.

Η πρώτη αυτή περίοδος της ζωής της Μπριγκίτας μας βοηθάει να εκτιμήσουμε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε σήμερα «συζυγική πνευματικότητα» : μαζί, οι χριστιανοί σύζυγοι , μπορούν να διανύσουν μια πορεία αγιοσύνης, υποστηριζόμενη από τη χάρη του μυστηρίου του γάμου. Συχνά, αυτή υπήρξε η Περίπτωση της ζωής της αγίας Μπριγκίτας και του Ulf , είναι η γυναίκα με τη θρησκευτική ευαισθησία της, με τη λεπτότητα και τη γλυκύτητά της, κατόρθωσε να οδηγήσει το σύζυγό της σε μια διαδρομή πίστεως. Με ευγνωμοσύνη στρέφομαι σε πολυάριθμες γυναίκες, οι οποίες, μέρα με την ημέρα, φωτίζουν και σήμερα ακόμη την οικογένειά τους με την υποδειγματική χριστιανική ζωή τους. Είθε το Πνεύμα του Κυρίου να διεγείρει την αγιότητα και στους σημερινούς συζύγους, για να φανερώσει στον κόσμο την ομορφιά του γάμου, που βιώνεται με τις αρχές του Ευαγγελίου : την αγάπη, την τρυφερότητα, την αμοιβαία συμπαράσταση, τη γονιμότητα στην απόκτηση και εκπαίδευση των παιδιών, το άνοιγμα και την αλληλεγγύη προς τον κόσμο, τη συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας.

Παρασκευή 24/7 Σαρβελίου πρεσβυτέρου, Χριστίνης παρθενομάρτυρος

Σάββατο 25/7 Ιακώβου Αποστόλου του Μείζονος, Χριστοφόρου αποστόλου

PETERΟ Απόστολος Ιάκωβος ήταν γιος του Ζεβεδαίου (Ματθ.4,21. Μαρκ.1,19. 3,17. Λουκ.5,10) και της Σαλώμης (Ματθ.20,20.Μαρκ.15,40.16,1) και πρεσβύτερος αδελφός του μαθητού και Ευαγγελιστού Ιωάννου (Μαρκ.5,37). Καταγόταν και αυτός από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Ασχολούνταν με την αλιεία στη λίμνη της Γεννησαρέτ, μαζί με τον Ιωάννη, έχοντας μαζί τους και τον πατέρα τους, καθώς και πολλούς εργάτες. Είχαν δικό τους πλοίο και φαίνεται πως διεύθυναν αρκετά εύρωστη επιχείρηση, με οποία συνεργαζόταν και ο Πέτρος (Λουκ.5,10). Παρ’ όλα αυτά όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιησού «αφέντες τον πατέρα αυτών Ζεβεδαίον εν τω πλοίο μετά τω μισθωτών απήλθον οπίσω αυτού» (Μαρκ.1,20).

Ο Ιάκωβος μαζί με τον Πέτρο και τον Ιωάννη βρισκόταν πλησιέστερα στον Κύριο και γι’ αυτό έγιναν μάρτυρες πολλών μεγάλων γεγονότων, που δεν τα βίωσαν οι άλλοι Απόστολοι. Έγιναν αποκλειστικοί μάρτυρες της Μεταμορφώσεως του Κυρίου (Ματθ.17,1.Μαρκ.9,2.Λουκ.9,28). Είδαν την θαυμαστή ανάσταση της κόρης του αρχισυνάγωγου Ιάειρου (Μάρκ.5,27. Λουκ.8,51). Είχαν την τιμή να προσκληθούν από τον Ιησού κοντά Του κατά τις ώρες της αγωνίας στον κήπο της Γεσθημανή (Μάρκ.14,33.Ματθ.26,37). Η οικειότητα αυτή οδήγησαν προφανώς τον Ιάκωβο με τον αδελφό του Ιωάννη να ζητήσουν μέσω της μητέρας τους από τον Κύριο πρωτοκαθεδρία στην εγκόσμια βασιλεία Του, παρανοώντας την αποστολή του Μεσσία (Ματθ.20,20-23.Μαρκ.10,35).

Τον Ιάκωβο χαρακτήριζε ζωηρός ενθουσιασμός και βαθιά πίστη. Μετά την Πεντηκοστή του ανέλαβε να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης. Μεγάλο πλήθος ανθρώπων μεταστρέφονταν στη νέα πίστη και άλλαζε τρόπο ζωής χάρις στο έργο του Ιακώβου. Αυτό θορύβησε ιδιαίτερα τους άρχοντες των Ιουδαίων, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν, με διαταγή του Ηρώδη Αγρίππα, το 44 μ.Χ. (Πράξ.12,2). Ο Ιάκωβος είναι ο πρώτος μάρτυρας μεταξύ των Αποστόλων.

Η μνήμη του εορτάζεται από την Καθολική Εκκλησία στις 25 Ιουλίου και από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 30 Απριλίου.

XRISTOFOROSΟ Άγιος Χριστόφορος το όνομα του οποίου ήταν Αδόκινος, ήταν ένας γιγαντόσωμος άντρας με εξαιρετική κορμοστασιά και δύναμη. Παρουσιάζεται σε εικόνες με μορφή γίγαντα να περνά τον Χριστό ως μικρό παιδί στους ώμους του, από την μία όχθη ενός χειμάρρου στην άλλη. Ο μύθος αναφέρει ότι περνούσε τους οδοιπόρους από τον χείμαρρο, αφού δεν υπήρχε γέφυρα και έτσι έγινε προστάτης τους. Όταν πέρασε και τον Χριστό πήρε το όνομα του Χριστόφορος («Χριστόν φέρει»).

Κατά το μεσαίωνα ήταν προστάτης των ταξιδιωτών, στην εποχή μας θεωρείται προστάτης των αυτοκινητιστών.

Κυριακή 26/7 17η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους – Ιωακείμ και Άννης γονέων της Παναγίας

Comments are closed.