Εορτολόγιο εβδομάδας 13-19/4

Published on: 12 Απριλίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 862

Tags:

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 13/4 Μαρτίνου Α’ πάπα και μάρτυρος

Ο Μαρτίνος Α΄ ήταν Πάπας Ρώμης από το 649 ως το 655.
Γεννήθηκε στο Τόδι της Ούμπρια στην Ιταλία. Διετέλεσε απεσταλμένος και αποκρισάριος του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη. Εξελέγη Πάπας τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 649 και πρώτη του ενέργεια ήταν η αντιμετώπιση της αίρεσης του Μονοθελητισμού, η οποία είχε μεγάλη εξάπλωση και μάλιστα είχε κυριαρχήσει στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Συνεκάλεσε για το σκοπό αυτό την Πρώτη Λατερανή Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν 105 επίσκοποι από την Ιταλία, τη Σικελία, την Κορσική και την Αφρική και η οποία καταδίκασε απερίφραστα το Μονοθελητισμό και τους οπαδούς του. Μεταξύ αυτών, τον Πατριάρχη Σέργιο, εκλεκτό του Αυτοκράτορα Ηρακλείου και τον Πατριάρχη Παύλο Β΄, ευνοούμενο του Κώνστα Β’.
Ο Αυτοκράτορας Κώνστας κατόρθωσε να συλλάβει τον Μαρτίνο και να τον οδηγήσει αιχμάλωτο αρχικά στη Νάξο και έπειτα στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον άλλο μεγάλο πολέμιο του Μονοθελητισμού, Μάξιμο τον Ομολογητή. Αφού φυλακίστηκε, εξορίστηκε στη Χερσώνα της Κριμαίας, όπου και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 655.

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 14/4 Τιβουρτίου Βαλεριανού και Μαξίμου μαρτύρων

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 15/4 Θεοδώρου και Παυσιλίπου μαρτύρων

ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16/4 Βερναδέτης Σουμπιρού της παρθένου

Το όνομα της Αγίας Βερναδέττης Σουμπιρού (1844-1880) είναι πασίγνωστο στον Καθολικό κόσμο, αλλά και πέρα απ αυτόν, με τις γνωστές εμφανίσεις της Παναγίας, στη μικρή πόλη της Λούρδης,(1858) και την ανάπτυξή της στη συνέχεια σε παγκόσμιο προσκύνημα της Θεομήτορος.
Η Καθολική Εκκλησία ανακήρυξε Αγία τη Βερναδέττη στις 8 Δεκεμβρίου 1933, εορτή της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας, ενώπιον 19 Καρδιναλίων, 85 Επισκόπων και 70.000 πιστών μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, χοροστατούντος του Πάπα Πίου του 11ου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17/4 Ακακίου επισκόπου

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18/4 Ερμογένους και Ελπιδίου μαρτύρων

2η ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ (ΤΟΥ ΘΩΜΑ)

“Πείστηκες επειδή με είδες με τα μάτια σου, μακάριοι εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να με έχουν δει” (Ιωάννης 20, 29)

Comments are closed.