Εορτολόγιο εβδομάδας 11-17/5

Published on: 10 Μαΐου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1406

Tags:

Δευτέρα 11/5 Άνθιμου πρεσβυτέρου και μάρτυρος

Διάσημος για τις αρετές του και τα θαυμάσια κηρύγματά του. Ρίχτηκε στον Τίβερη ποταμό κατά το διωγμό του Διοκλητιανού, τον έσωσε όμως θαυματουργικά ένας άγγελος. Στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν, καταξιωθείς να λάβει το αμάραντο στέφανο της δόξας. Το μαρτύριο του σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετείται τον 4ο αιώνα.

Τρίτη 12/5 Νηρέως και Αχιλλέως μαρτύρων

Ο Πάπας Δάμασος διευκρινίζει ότι ο Νηρέας και ο Αχιλλέας ήταν στρατιώτες εμπιστευμένοι στο δικαστήριο ενός “τυράννου” και επιφορτισμένοι με τα βασανιστήρια και τις εκτελεστικές ποινές. Με μια θαυματουργική και αιφνίδια μεταστροφή, απαρνήθηκαν τη θέση τους και πετώντας τη στρατιωτική τους στολή και τα φονικά όπλα, ασπάστηκαν τη χριστιανική πίστη.
Γι αυτή τη “φοβερή” πράξη τους καταδικάστηκαν σε μαρτυρικό θάνατο. Η πιο πιθανή εποχή του μαρτυρίου τους τοποθετείται στο τέλος του 3ου αιώνα, περίοδος του μεγάλου διωγμού κατά των Χριστιανών, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Μια επιγραφή που βρέθηκε το 1875 με τα δύο κομμάτια της Δαμασιανής επιγραφής, στην αψίδα της Βασιλικής επί της Ανδρεατίου οδό, επιβεβαιώνει την αναφερθείσα παράδοση.

Τετάρτη 13/5 Της Υπεραγίας Θεοτόκου Μητέρας της Εκκλησίας

panagiaΣτις 13 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των εμφανίσεων της Παναγίας στα τρία παιδιά στη Φάτιμα της Πορτογαλίας. Οι εμφανίσεις εκείνες έγιναν το 1917 στη Λουκία, τον Φραγκίσκο και την Υακίνθη, τρία ευλαβή και φτωχά παιδιά βοσκών. Οι εμφανίσεις συνέβηκαν επτά φορές και ο επίσκοπος της περιοχής αναγνώρισε την αυθεντικότητα και των εμφανίσεων και του μηνύματος που η Παναγία έδωσε στα παιδιά για όλη την Εκκλησία και όλο τον κόσμο που τότε ζούσε τις τραγικές καταστάσεις του Α’ παγκόσμιου πολέμου και της κομμουνιστικής επανάστασης στη Ρωσία. Η Αγία Έδρα αναγνώρισε επίσης το γεγονός και ο εκάστοτε πάπας γινόταν ο φύλακας ενός μυστικού μηνύματος που έφτασε ως τις μέρες μας. Αφορούσε τον πάπα Ιωάννη- Παύλο Β’ (σήμερα άγιο) για τη δολοφονική απόπειρα που έγινε εναντίον του ακριβώς αυτή την ημέρα του έτους 1981. Το θαυμαστό αυτό γεγονός των εμφανίσεων, που τόσο συνδέθηκαν με την πρόσφατη ιστορία του κόσμου και τη δική μας, εορτάζεται με την εορτή της Παναγίας Μητέρας της Εκκλησίας.

Πέμπτη 14/5 Ματθία αποστόλου

St_MatthiasΕίναι ο Απόστολος που διορίστηκε από τους λοιπούς Αποστόλους για να πάρει τη θέση (12η) του Ιούδα, πρόδωσε το Χριστό για τριάντα αργύρια και μετά κρεμάστηκε από την απελπισία του. Ο Ματθίας υπήρξε μάρτυρας της Αναστάσεως του Κυρίου και ένας απ αυτούς που τον ακολουθούσαν(μαθητής).
Δεν γνωρίζουμε που ακριβώς έδρασε αυτός ο Απόστολος.Πάντως κατά μια παράδοση, πήγε στην Αιθιοπία, όπου και μαρτύρησε, λιθοβοληθείς κατά τους μεν, σταυρωθείς κατά τους δε.Από την Ανατολική Εκκλησία εορτάζεται στις 9 Αυγούστου.

Παρασκευή 15/5 Ισιδώρου οσίου προστάτου των γεωργών

ISIDWROSΈζησε το 12 αιώνα στην Ισπανία και έδωσε υπέροχα παραδείγματα χριστιανικού ήθους, αφοσιωμένος στο καθημερινό ταπεινό έργο του, καλλιεργώντας τη γη.
Ο Ισίδωρος ήταν φτωχός χωρικός, που σ όλη τη ζωή του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να σκάβει τη γη. Ανήκε σε πάμπτωχη οικογένεια, η οποία δεν μπόρεσε να του δώσει τίποτε άλλο από μια σωστή χριστιανική κατεύθυνση.Βρήκε εργασία σε ένα πλούσιο κτηματία,στην υπηρεσία του οποίου πέρασε τη ζωή του.Παντρεύτηκε μια σεμνή και θρησκευόμενη γυναίκα, με την οποία μοιραζόταν τον καθημερινό μόχθο της ζωής.
Κάθε πρωί πριν πάει στο χωράφι, πήγαινε σε κάποια εκκλησία να προσευχηθεί, γιατί, όπως έλεγε, η δουλειά του φαινόταν πιο ελαφριά και πετύχαινε περισσότερα.
Ο Ισίδωρος, πέρα από τη φιλότιμη και εντατική καθημερινή εργασία, την οποία πρόσφερε στο Θεό, ήταν και φιλάνθρωπος, επειδή τα προϊόντα που περίσσευαν από την εργασία του, τα μοίραζε στους φτωχούς. Πέθανε το 1130 και ετάφη χωρίς καμία ιδιαιτερότητα. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, ο τάφος του έγινε πραγματικό προσκύνημα, με όχι λίγα θαύματα. Η αγιωνυμία του έγινε στις 25 Μαΐου 1622 από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΕ’.

Σάββατο 16/5 Ουβάλδου επισκόπου

Κυριακή 17/5 6η Κυριακή μετά το Πάσχα

Comments are closed.