Εορτολόγιο εβδομάδας 1-7/6

Published on: 31 Μαΐου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1233

Tags:

Δευτέρα 1/6 Ιουστίνου μάρτυρος του φιλοσόφου

IOYSTINOSΤην 1η Ιουνίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγ. Ιουστίνου, φιλόσοφου, απολογητή και μάρτυρα. Γεννήθηκε από ειδωλολάτρες γονείς στη νότια περιοχή της Συρίας και πέρασε την πρώτη περίοδο της ζωής του αναζητώντας το πραγματικό νόημα της ζωής στις φιλοσοφικές θεωρίες της εποχής του. Τελικά κατέληξε να γνωρίσει τον χριστιανισμό και τον α- σπάστηκε. Του είχε κάμει ιδιαίτερη εντύπωση η γενναιότητα των χριστιανών μαρτύρων. Κατέληξε στη Ρώμη όπου ίδρυσε μια φιλοσοφική σχολή και εκεί δίδασκε, αντιμετωπίζοντας και τις επι- θέσεις των εθνικών φιλοσόφων. Μαζί με άλλους έξι χριστιανούς καταδικάστηκε σε θάνατο για την πίστη του (165 μ.Χ.). Από τα γραπτά του κείμενα έχουν διασωθεί οι 2 Απολογίες προς τον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο για να υπερασπιστεί τους χριστιανούς και ένας Διάλογος με ένα εβραίο ραβίνο. Στην 1η Απολογία περιέγραψε την τέλεση της Ευχαριστίας στην εποχή του και η περιγραφή αυτή αποτελεί την πιο σημαντική μαρτυρία για τη λατρευτική και την κοινωνική ζωή των χριστιανών κατά τον 1ο αιώνα.

Τρίτη 2/6 Μαρκελίνου και Πέτρου μαρτύρων

Άγιοι της πρωτοχριστιανικής εποχής, Ρωμαίοι και πολύ δημοφιλείς μέχρι σήμερα στην περιοχή της Ρώμης. Για το μαρτύριο τους, κατά το μεγάλο διωγμό του Διοκλητιανού(303), αναφέρει ο Πάπας Δάμασος πληροφορία, την οποία φαίνεται να είχε από τον ίδιο το δήμιο. Μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό, σε κάποιο σημείο της Ρώμης, που το ονόμαζαν “Μαύρο Δάσος”. Τα σώματά τους αργότερα, μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν σε κατακόμβη, επί της οδού Λακιβάνης. Όταν ο χριστιανισμός απέκτησε την ελευθερία του κτίστηκε πάνω στο τάφος τους Βασιλική, προς τιμής τους.

Τετάρτη 3/6 Καρόλου Λουάγγα και των συν αυτώ μαρτύρων

Πέμπτη 4/6 Μητροφάνους Αρχιεπισκόπου ΚΠόλεως

Παρασκευή 5/6 Βονιφατίου Επισκόπου και μάρτυρος – Δωροθέου Επισκόπου Τύρου

BONIFATIOSΟ Άγιος Βονιφάτιος (Saint Boniface, 675 – 5 Ιουνίου 754) ήταν Αγγλοσάξονας ιεραπόστολος που διέδωσε το Χριστιανισμό στη Φραγκική αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα. Είναι ο άγιος προστάτης της Γερμανίας και αποκαλείται “Απόστολος των Γερμανών”. Γεννήθηκε ως Γουίνφριντ (Winfrid, Wynfrith ή Wynfryth) στο βασίλειο του Ουέσσεξ, πιθανότατα στο Κρέντιτον.
Καταγόταν από εύπορη αριστοκρατική οικογένεια εκπαιδεύτηκε θεολογικά από Βενεδικτίνους μοναχούς και σε ηλικία 30 ετών έγινε ιερέας. Το 716 στάλθηκε σε αποστολή στην Φριζία προκειμένου να εκχριστιανίσει τους κατοίκους, το έργο ήταν δύσκολο γιατί έπρεπε να συνεννοηθεί μαζί τους με την παλιά Αγγλική τους διάλεκτο. Εκείνη λάτρευαν την αιωνόβια βελανιδιά, ιερό δέντρο του θεού τους Θωρ πάνω στην οποία έκαναν θυσίες. Θέλοντας να ορίσει στους κατοίκους το τέλος μιας εποχής άρχισε να την πριονίζει, τότε φύσηξε ένας δυνατός άνεμος και την ξερίζωσε. Αυτό οι Φριζιανοί το θεώρησαν σύμφωνα με τον γνωστό θρύλο ως θαύμα και μεταστράφηκαν ομαδικά στον χριστιανισμό. Στην θέση της αργότερα φύτρωσε ένα έλατο το οποίο οι χριστιανοί καθόρισαν ως το ευλογημένο δέντρο με αποτέλεσμα να το τιμούν στην εορτή γέννησης του Θεανθρώπου.Είχε την υποστήριξη όλων των Πεπινίδων και Καρολιδών βασιλέων ξεκινώντας από τον Κάρολο Μαρτέλο (723), είχαν σκοπό ως Φράγκοι να υποτάξουν όλους τους παγανιστές Σάξονες και να τους εκχριστιανίσουν. Ταξίδεψε στη Ρώμη (732) όπου ο πάπας Γρηγόριος Β’ τον όρισε αρχιεπίσκοπο ολόκληρης της Γερμανίας, επέστρεψε βαπτίζοντας χιλιάδες Γερμανούς χριστιανούς. Ταξίδεψε ξανά στην Ρώμη όπου ο πάπας τον όρισε παπικό απεσταλμένο του στην Γερμανία. Στην συνέχεια ο Κάρολος Μαρτέλος έκανε 4 επισκοπές στην Γερμανία ορίζοντας τον Βονιφάτιο αρχιεπίσκοπο με έδρα το Μετζ. Ο ίδιος έστεψε αργότερα (751) στο Σουασσόν τον γιό του Καρόλου Μαρτέλου Πιπίνο τον βραχύ βασιλιά των Φράγκων.
Σε μία από τις αποστολές του στην Φριζία συνελήφθη από εναπομείναντες Φρίζιους παγανιστές και θανατώθηκε με βασανιστήρια στο Ντόκκουμ. Από τα πολλά έργα του διασώθηκαν 40 επιστολές με ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες για την εποχή του.

AGIOS_DWRO8EOSΟ Άγιος Δωρόθεος ήταν ποιμένας που είχε «τὴν μόρφωσιν τῆς γνώσεως καὶ τῆς ἀληθείας ἐν τῷ νόμῳ» (προς Ρωμαίους, β’ 20). Δηλαδή, την ακριβή γνώση και αλήθεια, που βρίσκεται μέσα στο Νόμο, στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη.
Όταν ξέσπασε ο φονικός διωγμός κατά της Εκκλησίας στα χρόνια του Διοκλητιανού, το ποίμνιό του, προκειμένου να χάσει τον πολύτιμο ποιμένα του, με θερμές παρακλήσεις κατάφερε και τον έπεισε να απομακρυνθεί από τον τόπο των διωγμών. Αποχώρησε στη Δυσσό, πόλη της Θράκης, και εκεί ασκήτευε μέχρι να περάσει ο άγριος αυτός διωγμός. Όταν πέρασε η μπόρα του διωγμού, επανήλθε στο ποίμνιό του και με όλη την πατρική στοργή που τον διέκρινε, στήριζε στην πίστη τους αδυνάτους και πρωτοστατούσε στη βοήθεια των χηρών, ορφανών, ασθενών, και γενικά, των θλιβομένων.
Έζησε πολλά χρόνια. Πρόλαβε μέχρι και τη βασιλεία του Ιουλιανού του Παραβάτη. Οι ειδωλολάτρες, όμως, που ήταν προστατευόμενοι αυτού του αυτοκράτορα, έπιασαν το Δωρόθεο και αφού τον βασάνισαν ανελέητα τον σκότωσαν το 362 μ.Χ. Έτσι κέρδισε το στεφάνι του μαρτυρίου. Τότε ο Δωρόθεος ήταν 107 χρονών.
Σήμερα σώζεται εκκλησιαστικό σύγγραμμά του, για τους 70 μαθητές του Ιησού Χριστού.

Σάββατο 6/6 Νορβέρτου Αρχιεπισκόπου Μαγδεμβούργου

Κυριακή 7/6 ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

AGIA_TRIADA

Comments are closed.