Εορτή του Αγίου Ιγνατίου Λογιόλα στην Ιερά Μονή Ιησουϊτών στην Άνω Σύρο

Published on: 4 Αυγούστου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 304

Tags: ,

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019 εορτάστηκε με κάθε επισημότητα η Εορτή του Αγίου Ιγνατίου Λογιόλα, ιδρυτή και προστάτη του Τάγματος των Ιησουϊτών Μοναχών, στη Μονή Ιησουιτών, στην Άνω Σύρο.

Μια όμορφη ιδέα έγινε πράξη, ικανοποιώντας τη βαθειά επιθυμία των συριανών και ιδιαίτερα των κατοίκων της  Άνω Σύρου, να τιμήσουν την πολύχρονη παρουσία και πνευματική προσφορά των αγαπητών πατέρων Ιησουιτών στον τόπο. Η εορτή του Αγίου Ιγνατίου ήταν κατάλληλη ευκαιρία για να ετοιμαστεί ένα αφιέρωμα στην για πάνω από 250 χρόνια παρουσία των πατέρων στη Σύρο, που έκλεισε τον κύκλο της πριν από 25 περίπου χρόνια. Τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Καρμήλου και ακολούθησε συνάντηση με τους πατέρες, στην ταράτσα της Μονής. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση με ιστορικό – αρχειακό υλικό και κειμήλια που κληροδότησαν οι Πατέρες στην Καθολική Επισκοπή Σύρου.

Το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε στις 7 το απόγευμα και σε αυτό προίστατο ο Σεβασμιότατος, πρώην Επίσκοπος Σύρου, π.Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Συλλειτούργησαν μαζί του ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π.Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου π. Αντώνιος Βουτσίνος οι Ιησουίτες Ιερομόναχοι π.Γαβριήλ Μαραγκός, π.Θεόδωρος Κοντίδης και π.Πέτρος Χόγκ, ο Εφημέριος Αγίου Παύλου Πειραιά π.Ιωάννης Πάτσης, ο π.Βησσαρίων Κουότσης, εφημέριος Αγίας Τριάδος Ελληνορύθμων ,ο εφημέριος Αγίου Γεωργίου π.Ιωσήφ Πρίντεζης, οι Καπουκίνοι Ιερομόναχοι π.Στέφανος Αρμακόλλας και π. Τζιάκομο, ο π.Κλαούντιο Τριφέσκου, εφημέριος Μεταστάσεως της Θεοτόκου Πάγου ο π. Αντρέας Γκραζέφσκι, Εφημέριος Μεταστάσεως της Θεοτόκο Κινίου.

Η ναός της Παναγιάς γέμισε ασφυκτικά και τα γύρω σοκάκια πλημμύρησαν από τους εκατοντάδες πιστούς που ήλθαν να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον Άγιο Ιγνάτιο αλλά και να εκφράσουν ταυτόχρονα το σεβασμό , την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους στους Ιησουίτες μοναχούς για την πολύχρονη προσφορά τους στην τοπική εκκλησία… Ανάμεσά τους μοναχές και μοναχοί διαφόρων μοναχικών ταγμάτων, που αυτή την εποχή βρίσκονται στη Σύρο.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος τ.Σύρου π.Φραγκίσκος, απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα και είπε: «Αδελφοί μου σήμερα πανηγυρίζουμε τη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου Λογιόλα, τον ιδρυτή του Τάγματος των π.Ιησουιτών οι οποίοι για δυόμιση αιώνες υπηρέτησαν σε αυτό το Ναό, σε αυτή τη Μονή στην οποία βρισκόμαστε. Υπηρέτησαν τις πνευματικές ανάγκες του λαού της Σύρου. Ευχαριστούμε τους Πατέρες Ιησουίτες οι οποίοι θέλησαν να μας ξαναθυμίσουν αυτή την ημέρα, που κάθε χρόνο στις 31 Ιουλίου εορτάζαμε. Και βλέπω ότι η ανταπόκριση του λαού είναι μεγάλη, όπως και η παρουσία των Ιερέων.

Θα παρακαλέσουμε λοιπόν ιδιαιτέρως τον Άγιο Ιγνάτιο, να μεσιτεύει στο Θεό για μας, και ιδιαιτέρως να μεσιτεύει νέες Ιερατικές και Μοναχικές κλήσεις στο Τάγμα των Πατέρων Ιησουιτών, ώστε, αν το θέλει ο Θεός, να ξανακατοικήσουν σε αυτή τη Μονή και να υπηρετούν το λαό σε αυτό το Ναό…»

Στο Κήρυγμά του, ο π. Θεόδωρος Κοντίδης αναφέρθηκε στην κλήση του Αγίου Ιγνατίου, ο οποίος σε ηλικία 25 ετών μεταστράφηκε και εγκαταλείποντας μια επιπόλαιη θρησκευτικότητα, θεμελίωσε τη ζωή του στο Χριστό και στο λόγο Του.Η μακριά ανάρρωση από έναν τραυματισμό, του έδωσε το χρόνο να σκεφθεί τον εαυτό του και την πορεία του.Σε όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του, την οποία έζησε σαν ασκητής και μέχρι το τέλος του δεν έχανε την ευκαιρία να μιλάει για τον Χριστό σε όποιον συναντούσε, έχοντας στην καρδιά του τη μέριμνα να βοηθήσει τις ψυχές να πλησιάσουν Εκείνον και να τον γνωρίσουν. Δημιούργησε, τότε, μια μεγάλη αδελφότητα Ιησουιτών με 1000 περίπου μέλη, διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο.

Οι «πνευματικές ασκήσεις», το πολύτιμο αυτό πνευματικό του έργο, καθοδήγησαν τα μέλη της αδελφότητας που ίδρυσε, να απλωθούν σε όλον τον κόσμο και να συνεχίσουν το σκοπό και το ιδεώδες του Αγίου Ιγνατίου, να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γνωρίσουν τον Χριστό.

Στη συνέχεια, ο π.Κοντίδης, αναφερόμενος στο εδάφιο από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου για τη θεραπεία ενός πιστού λεπρού, πρότεινε να δούμε τη σκηνή με τη φαντασία μας, να την προσέξουμε και να την δούμε όσο πιο ρεαλιστικά μπορούμε, σαν να είμαστε εκεί, ώστε να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει, αυτό που νοιώθουμε στην καρδιά μας και να επωφεληθούμε πνευματικά, σύμφωνα με τη διδαχή του Αγίου Ιγνατίου…

…Μέσα από τις πνευματικές του ασκήσεις, ο Άγιος Ιγνάτιος μας βοηθά να κάνουμε μια διαδρομή σε όλη τη ζωή του Χριστού, να τον νοιώσουμε, να τον καταλάβουμε και μέσα από αυτή τη διαδρομή, να καταλάβουμε σε βάθος και πολύ καλύτερα ποια είναι η δική μας κατάσταση, η υγεία της ψυχής μας, τι έχουμε πραγματικά ανάγκη, ποιος είναι ο Χριστός, ποια είναι η σωτηρία Του, που βρισκόμαστε, από τι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη, τι πρέπει να αλλάξουμε στη ζωή μας που ο Χριστός θέλει να αλλάξουμε, γιατί ορισμένα πράγματα τον προσβάλλουν και τον απομακρύνουν από μας. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε το Χριστό, τόσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας… ΄Ετσι, ο Άγιος Ιγνάτιος ήταν και είναι για πάντα ένας δάσκαλος, και για όλους εμάς που τον γνωρίζουμε κάπως καλύτερα, είναι εκείνος που χωρίς να προβάλλει τον εαυτό του, θέλει να οδηγήσει όλους εμάς κοντά στο Χριστό και μετά να κάνει πίσω, για να μας αφήσει μόνους με τον Κύριο, για να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας μαζί Του, να τον γνωρίσουμε πραγματικά, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να δεχθούμε τη χάρη Του και τη σωτηρία Του…Ας είναι αυτή η διδαχή για μας, μια αποδοχή, μια τιμή και ευχαριστία στον Άγιο Ιγνάτιο και σε όλα όσα ο Κύριος έδωσε στην Εκκλησία Του μέσω αυτού!

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, ακολούθησε το δεύτερο μέρος της βραδιάς-αφιερώματος στους πατέρες Ιησουίτες, στους χώρους της Μονής.

Comments are closed.