Εορτή του Αγίου Δομίνικου στη Σαντορίνη

Published on: 14 Αυγούστου 2019

Filled Under: Εσωτερικές Ειδήσεις

Views: 458

Tags: , ,

Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 τιμήθηκε στο Παρεκκλήσιο της Μονής των Δομινικανίδων Αδελφών στη Σαντορίνη η εορτή του Αγίου Δομίνικου, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή Κρήτης Σεβασμιότατου Πέτρου Στεφάνου. Συλλειτούργησαν οι ιερείς π. Φραγκίσκος Ρόμπλες, εφημέριος της ενορίας Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή στη Σαντορίνη, π. Γαβριήλ Μαραγκός, Ιησουΐτης Ιερομόναχος και π. Βλαδίμηρος, Δομινικανός Ιερομόναχος, ενώ τη Λειτουργία εμψύχωσαν με άσματα και ψαλμούς οι Δομινικανίδες Αδελφές.

Μέσα στην κατάμεστη εκκλησία, όλοι οι πιστοί, καθολικοί και αρκετοί ορθόδοξοι που γνωρίζουν και εκτιμούν το πνευματικό έργο των Αδελφών στη Σαντορίνη, προσευχηθήκαμε ώστε ο Άγιος Δομίνικος να αποτελεί πάντοτε για όλους μας παράδειγμα αυταπάρνησης και αφοσίωσης στη διάδοση του Ευαγγελίου. Ο Σεβασμιότατος Πέτρος, κατά το κήρυγμά του, τόνισε τη σημασία που έδινε ο Άγιος Δομίνικος στη διδασκαλία του Λόγου του Θεού, στον αγώνα του εναντίον των αιρέσεων και στη διαφύλαξη των αρχών της πίστης μας. Καταδαπάνησε με ζήλο τη ζωή του για να μελετήσει, να κηρύξει και να διαδώσει την Καλή Αγγελία και, για τον σκοπό αυτό, ίδρυσε το Τάγμα των Δομινικανών Ιερέων, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο του για πάνω από οχτώ αιώνες, ως θεολόγοι, μελετητές, κήρυκες του Λόγου του Θεού, σε ενορίες, σε σχολεία, σε πανεπιστήμια και όπου αλλού χρειάζεται, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής.

Ο Σεβασμιότατος τόνισε ιδιαίτερα τη σημαντική αποστολή των Δομινικανίδων Αδελφών στη Σαντορίνη, οι οποίες με την πνευματική μελέτη και τη διαρκή προσευχή τους για τους κατοίκους του νησιού αλλά και για όλο τον κόσμο, στηρίζουν και ενισχύουν την πίστη και τη ζωή μας για περισσότερα από τετρακόσια χρόνια.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, οι Αδελφές δέχτηκαν με μεγάλη χαρά τις ευχές των παρευρισκόμενων πιστών και μας διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να προσεύχονται για τους σκοπούς μας και για τους σκοπούς όλης της Εκκλησίας. Τόνισαν στον καθένα από εμάς, ότι αποτελούμε την οικογένειά τους κι ότι οι χαρές, οι αγωνίες και οι ανάγκες μας είναι και δικές τους χαρές, αγωνίες και ανάγκες. 

Η εορτή του Αγίου Δομινίκου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός κάθε χρόνο για το νησί της Σαντορίνης και συγκεντρώνει όλους τους πιστούς γύρω από την Κοινότητα των Δομινικανίδων Αδελφών. Μία ακόμη ευκαιρία για να βρεθούμε κοντά τους και για να δοξάσουμε μαζί τους τον Κύριο για τη δωρεά που μας πρόσφερε μέσω του Αγίου Του. Όπως η Εκκλησία τονίζει στο Αντίφωνο κατά την Είσοδο στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Δομινίκου: «Άνοιξε το στόμα του στη σύναξη της Εκκλησίας και ο Κύριος τον πλημμύρισε με πνεύμα σοφίας και σύνεσης, τον έντυσε με στολή δόξας».

Από το νησί της Σαντορίνης
Μαρία Κοκκαλάκη

Comments are closed.