Εορτή της συνιδρύτριας των Αδελφών του Ελέους Αγίας Λουίζας Ντε Μαριγιάκ

Published on: 10 Μαΐου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 298

Tags: ,

Στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, μέσα στους χώρους του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος», εορτάστηκε η συνιδρύτρια του τάγματος, Αγ.Λουίζα Ντε Μαριγιάκ, με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου.

Μαζί με τον Επίσκοπό μας, συλλειτούργησαν οι ιερείς π.Αντώνης, π.Νίκος και π.Στέφανος, ενώ μέλη της χορωδίας της Ευαγγελίστριας μαζί με τον μαέστρο και μουσικό της κ. Γιάννη Ρηγούτσο πλαισίωσαν με άσματα την Θεία Ευχαριστία.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στη ζωή της Αγ.Λουίζας που μαζί με τον Αγ. Βικέντιο οργάνωσαν τις «Κόρες της Φιλανθρωπίας» και που αργότερα μετονομάστηκαν σε Τάγμα των Αδελφών του Ελέους. «Γεννήθηκε το 1591 στο Παρίσι και πέθανε στις 15 Μαρτίου 1660. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, παντρεύτηκε, παρά την έντονη επιθυμία της να γίνει μοναχή. Από τα 34 χρόνια της, που έμεινε χήρα αφιέρωσε τη ζωή στης στην υπηρεσία των φτωχών και των αναγκεμένων. Το 1624 συνάντησε, συνεργάστηκε και μοιράστηκε με τον Άγιο Βικέντιο ντε Πάολι τη βαθιά επιθυμία της να βοηθήσει τους αναγκεμένους αδελφούς και από κοινού, το 1633, ίδρυσαν το τάγμα των Αδελφών του Ελέους. Έγιναν ο πνευματικός πατέρας και η πνευματική μητέρα του μοναχικού τάγματος στο οποίο ανήκουν οι αδελφές μας, με κύρια αποστολή τη βοήθεια στους φτωχούς και ξεχασμένους συνανθρώπους μας. ΄Ηταν πρωτοποριακή για την εποχή η σκέψη τους να ιδρύσουν μια κοινότητα που δεν θα περιοριζόταν στο μοναστήρι της, αλλά θα έβγαινε στους δρόμους των πόλεων, όπου ζούσαν οι φτωχοί και αναγκεμένοι. Δίδασκαν και μαρτυρούσαν με τη ζωή τους ότι οφείλουν να υπηρετούν τους φτωχούς σαν να ήταν εκείνοι οι κύριοί τους.

Από το έτος 1997, η Αγία Λουίζα είναι και η προστάτης της ΚΑΡΙΤΑΣ Σύρου . Ο Επίσκοπός μας συνδέοντας τη ζωή της Αγίας με τη διδασκαλία της Εκκλησίας για την φιλανθρωπία και την αγάπη, τόνισε ακόμη στο κήρυγμά του ότι «…Η δράση της Αγίας Λουΐζας, δεν περιορίστηκε να ανακουφίζει αναγκεμένους, αλλά κυρίως, και σ’ αυτό συνίσταται η αγιοσύνη της, να διδάξει τον χριστιανικό τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιδιδόμαστε στα έργα αγάπης. Η Σύνοδος της Ιεραρχίας, στην εγκύκλιό της για το χριστιανικό πνεύμα που πρέπει να εμπνέει όσους ασκούν το έργο της αγάπης, επισημαίνει πως «εμείς που είμαστε Εκκλησία, η φιλανθρωπία που ασκούμε πρέπει να είναι μια αντανάκλαση της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο με ευαγγελικό περιεχόμενο. Αν δεν προσέχουμε σ’ αυτό, βαθμιαία οδηγούμαστε σε μια αλλαγή των κινήτρων που μας ωθούν να ασκούμε την φιλανθρωπία και που επισκιάζουν το ουσιώδες νόημα της δράσης της αγάπης… . Η φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας γεννιέται από το Λόγο του Θεού και τη θεία Λατρεία ως καρπός τους..Η φιλανθρωπία που προσφέρουμε πρέπει να ριζώνεται στην αγάπη του Θεού, και να είναι μια αντανάκλαση αυτής της αγάπης.» Η Αγία Λουίζα ντε Μαριγιάκ, με τη δική της δράση , αιώνες πριν, δίδαξε το χριστιανικό τρόπο της φιλανθρωπίας, που οι αγαπητές αδελφές μας συνεχίζουν με την πολυποίκιλη δράση τους στη Σύρο και στα γειτονικά μας νησιά…

Μετά το τέλος της Λειτουργίας, οι Αδελφές πρόσφεραν ένα μικρό κέρασμα στους πιστούς, οι οποίοι με την παρουσία τους τίμησαν τις Αδελφές του Ελέους για το μεγάλο και σπουδαίο έργο που προσφέρουν στην τοπική μας Εκκλησία.

Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.