Εορτή της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Χαλανδριανή

Published on: 17 Αυγούστου 2018

Filled Under: Σύρος

Views: 682

Tags: ,

Οι Xάρες της Παναγιάς μας πολλές…

Παναγία η Φανερωμένη, Παναγία η Θαλασσινή, Παναγία του Καρμήλου, Παναγία η Γλυκοφιλούσα, Παναγία η Ευαγγελίστρια,Παναγία η Εκατονταπυλιανή, και εκατοντάδες άλλες σε όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες.

Όταν «είμαστε μπροστά της» αισθανόμαστε όλοι αυτό που πραγματικά και μοναδικά είναι… η Μητέρα όλων μας!!!!

Αυτή τη Μητρική Αγάπη και Στοργή ευελπιστούμε και προσευχόμαστε να έχουμε….

Στις 15 Αυγούστου εορτάζει η Μητέρα μας, προσευχόμαστε σε Εκείνη πηγαίνοντας σε εκατοντάδες Εκκλησίες στην Ελλάδα και όχι μόνο…

Στην Χαλανδριανή της Απάνω Μεριάς στην Άνω Σύρο βρίσκεται ένα παρεκκλήσι της Παναγιάς στο οποίο κάθε χρόνο μαζεύονται εκατοντάδες πιστοί από την Άνω Σύρο και όχι μόνο, οι οποίοι γεμίζουν ασφυκτικά τόσο το μικρό χώρο μέσα στο Παρεκκλήσι όσο και τον προαύλιο χώρο αυτού.

Εφέτος στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Εφημέριο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου-Αγίου Σεβαστιανού π.Ιωσήφ Πρίντεζη μέσα σε μία πραγματικά συγκινητική ατμόσφαιρα με χορωδία τόσο όλους τους Ευλαβείς πιστούς μέσα στην Εκκλησία όσο και εκείνους που έψαλλαν ευρισκόμενοι στο προαύλιο αυτής!!!!

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο π.Ιωσήφ είπε:

«Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά την Παναγία και χαίρεται διότι στο πρόσωπό της «φαίνεται» το μέλλον μας, «φαίνεται» η Ανάσταση που θα βιώσουμε εμείς οι άνθρωποι, χάρις στο Βάπτισμά μας στον Ιησού Χριστό.

Η Παναγία ήδη το βίωσε αμέσως μετά το θάνατό της, δεν χρειάστηκε να περιμένει (κατά κάποιο τρόπο) και δοξάζουμε το Θεό μαζί με εκείνη, μεγαλύνουμε το Θεό μαζί με εκείνη, για όλα τα αγαθά και ιδιαίτερα το αγαθό της Σωτηρίας που μας πρόσφερε μέσω του Ιησού Χριστού.»

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και στο Κήρυγμά του ο π.Ιωσήφ τόνισε:

«Μετά το Δόξα εν υψίστοις Θεώ, το Μεγαλύνει της Παναγίας είναι ο πιο διάσημος δοξαστικός και ευχαριστιακός ύμνος προς τον Θεό. Η Παναγία δοξάζει και ευγνωμονεί το Θεό για τα μεγαλεία που έκανε ο Θεός στη ζωή της. Και ενώ η Παναγία απευθύνει το Μεγαλύνει στο Θεό στην αρχή της αποστολής που της ανέθεσε ο Θεός, να είναι η μητέρα του Υιού της, θα μπορούσε να το απευθύνει και την τελευταία μέρα της ζωής της, ως ανακεφαλαίωση όλων των δωρεών του Θεού προς εκείνη.

Από την αρχή η Παναγία έδειξε εμπιστοσύνη στο Θεό και εμπιστοσύνη στην επιτυχία του έργου του Θεού και γι αυτό τον Μεγαλύνει από την αρχή. Εμείς πιστεύουμε στο Θεό. Αλλά πιστεύουμε ότι ο Θεός επιτυγχάνει τη σωτηρία μας κάθε μέρα; Ακόμη και στις δυσκολίες, ακόμη και μέσα στην αμαρτία και το κακό; Πολλές φορές πιστεύουμε στο Θεό αλλά δεν του έχουμε εμπιστοσύνη. Η Παναγία και πίστευε και του είχε εμπιστοσύνη. Εμείς πολλές φορές περιμένουμε τον Θεό να απαντήσει ο Θεός στην προσευχή μας για να τον ευχαριστήσουμε για τη χάρη και τη δωρεά του. Η Παναγία ήταν σίγουρη ότι ο Θεός την ακούει. Τον ευχαρίστησε προκαταβολικά. Δεν αμφέβαλε για την καλοσύνη του Θεού.

Πιστεύουμε και ομολογούμε ότι ο Θεός της έδωσε το προνόμιο να μην γνωρίσει τη φθορά του τάφου, να μετασταθεί σώμα και ψυχή στους ουρανούς μετά τον θάνατό της. Η Παναγία δεν θα περιμένει την ανάσταση των νεκρών όπου το σώμα μας θα επανενωθεί με την ψυχή μας. Ήδη ζει την Ανάσταση.

Αν αμφισβητήσουμε αυτές τις αλήθειες της πίστεώς μας αμφισβητούμε τη δύναμη του Θεού και την Ανάσταση του Χριστού. Απεναντίας καλούμαστε να πιστέψουμε και να εμπιστευτούμε τον Θεό, τη δύναμή του και την καλοσύνη του. Καλούμαστε να μεγαλύνουμε το  Θεό ευχαριστώντας τον για κάθε του ευεργεσία και ευλογία. Καλούμαστε να τον ευγνωμονούμε σε κάθε μας ανεκπλήρωτη προσευχή.

Η πίστη μας να είναι μια βαθιά εμπιστοσύνη ότι ο Θεός θέλει και μπορεί να με σώσει και με σώζει από κάθε τι που καταστρέφει το σώμα μου και καθετί που καταστρέφει την ψυχή μου. Η Παναγία το πίστευε ακράδαντα αυτό. Εμείς έχουμε ως απόδειξη την Παναγία. Αν θέλουμε την ευλογία της Παναγίας ας μιμηθούμε την ζωή και την πίστη της.»

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και πριν από την Ευλογία του ο π.Ιωσήφ  αφού ευχήθηκε σε όσες και όσους εορτάζουν ζήτησε η Παναγία να είναι βοήθεια όλων μας και τόνισε, να μην ξεχνάμε ότι ο Θεός δεν «κάνει μαγικά», μας έχει ζητήσει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και οι Ευλογίες του, πηγάζουν από αυτό τον τρόπο ζωής, ο οποίος είναι και ο τρόπος ζωής της Παναγίας.

Ο Θεός δεν «έκανε μαγικά» ούτε στη ζωή της Παναγίας και να έχουμε υπ’ όψιν μας, ότι αν θέλουμε την Ευλογία της Παναγίας, πρέπει να ζούμε όπως έζησε εκείνη.

Τέλος ευχαρίστησε το Δήμο Σύρου για την καθαριότητα των δρόμων γύρω από το Εξωκλήσι, τους κάβους και τους ευλαβείς που φροντίζουν-προσέχουν το Εξωκλήσι ,αλλά και όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το Πανηγύρι.

Ακολούθησε η Ευλογία του και η προσκύνηση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας από όλους όσους ήλθαν  να προσευχηθούν στην εορτή Της.

Τέλος στο προαύλιο του παρεκκλησίου οι κάβοι είχαν ετοιμάσει κέρασμα για όλους με γλυκά, ποτό μαστίχα, λουκούμια, αναψυκτικά και διάφορα άλλα εδέσματα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους μας να αλληλοευχηθούμε Υγεία, Χρόνια Πολλά για εορτάζοντες και μη, και κυρίως να είμαστε κοντά Της και να είναι κοντά μας, κάθε ώρα και στιγμή της ζωής μας…

Μάνα Γλυκειά μείνε πάντα μαζί μας
Σε κάθε μια του κινδύνου στιγμή…

 

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Comments are closed.