Εορτή Αγίου Παντελεήμονα στο Φοίνικα

ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: Ο ΙΑΤΡΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΩΝ

Με λαμπρότητα και επισημότητα την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 η Ενορία του Φοίνικα τίμησε τον προστάτη της Άγιο Παντελεήμονα.

Στο πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ/τατου Επισκόπου μας π.Πέτρου Στεφάνου συλλειτούργησαν ο Σεβ/τατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π.Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Εφημέριος Αγίου Παντελεήμονα Φοίνικα π.Γιάννης Μαραγκός, ο Εφημέριος Αγίου Πέτρου Ποσειδωνίας  και Μεταστάσεως της Θεοτόκου Πάγου  π.Πέτρος Πρίντεζης και ο Εφημέριος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Γαλησσά  π.Ιωσήφ Παλαιολόγος.

Ο Ιερός Ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος, όπως και το προαύλιο αυτού από Ενορίτες του Φοίνικα αλλά και ευλαβείς πιστούς από όλες τις Ενορίες της Σύρου αλλά και Ενορίες άλλων περιοχών της Ελλάδος (Αθήνα,Πειραιά,…)

Η πολυπληθής χορωδία της Ενορίας υπό την Διεύθυνση του κ.Γιάννη Ρηγούτσου, προετοιμασμένη κατάλληλα, βοήθησε με τους ψαλμούς της τους παρόντες πιστούς, να προσευχηθούν προς τον Κύριο και να ζητήσουν την Ευλογία και τη Μεσιτεία του προστάτη τους, Αγίου Παντελεήμονα σε κάθε στιγμή της ζωής τους.

Μετά την ανάγνωση του Θείου Λόγου ο Σεβ/τατος Επίσκοπος τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του προς τους πιστούς:

«Είναι ωραίο που βρισκόμαστε όλοι εδώ συγκεντρωμένοι, για να τιμήσουμε τον Άγιο Προστάτη αυτής της Ενοριακής Κοινότητας, τον αγαπητό σε όλους μας Άγιο Παντελεήμονα. Οι Άγιοι Μάρτυρες, όπως και ο Άγιος που σήμερα εορτάζουμε, μας κάνουν να θυμόμαστε έντονα τα λόγια του Ιησού όταν έλεγε στους μαθητές του ότι θα πρέπει κάθε στιγμή να είναι έτοιμοι να δηλώσουν με θάρρος την πίστη τους και να αντιμετωπίσουν κάθε είδους αντίδραση, απόρριψη ή και διωγμό, εξαιτίας του Ευαγγελίου και της πίστης τους σε αυτό. 

Η  πίστη, όμως, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι μια ιδεολογία, δεν είναι μια σειρά κανόνων να ακολουθήσω, και ότι είμαι χριστιανός δεν σημαίνει μόνο ότι επιδιώκω  να  είμαι καλός άνθρωπος ακολουθώντας τις εντολές του Θεού και της Εκκλησίας, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Είμαι χριστιανός, σημαίνει ότι έχω γνωρίσει και αγαπήσει ένα πρόσωπο, τον Ιησού και που είναι για μένα ο Σωτήρας μου, ο Κύριός μου. Αυτόν ακολουθώ και θέλω να ζήσω όπως Εκείνος μου προτείνει, γιατί αυτή είναι η αληθινά ανθρώπινη και χριστιανική ζωή. Η χριστιανική πίστη, λοιπόν, δεν είναι ξένη με την καθημερινή μου ζωή, αλλά δοκιμάζεται και εμπλέκεται σε κάθε στιγμή της ζωής μου. Κάθε στιγμή μέσα από τις πράξεις μου επιλέγω να  ζω χριστιανικά, να  ακολουθώ τον Ιησού Χριστό. Ακολουθώ, όμως, τον Ιησού τι σημαίνει!!!. Ο ίδιος μας το λέει: «Αν κάποιος θέλει να έρχεται πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώνει το σταυρό του κάθε ημέρα και ας με ακολουθεί.»

Απαρνούμαι τον εαυτό μου σημαίνει θυσιάζω τις προσωπικές μου ιδέες, σχέδια, βλέψεις και επιδιώκω να ζω σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Σημαίνει ξεχνώ τον εαυτό μου, τις εγωιστικές επιδιώξεις και βάζω στο κέντρο της ζωής μου την αγάπη για το Θεό και τον πλησίον. Σημαίνει, τέλος,  ότι ζω τη ζωή μου ως μια δωρεά για τους άλλους. Όποιος διατίθεται να χάσει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, την κερδίζει εκατονταπλάσια, μας λέει το Ευαγγέλιο. Είναι αυτή η ακατανόητη, για μας τους ανθρώπους, λογική του Θεού.

Ό,τι μοιράζομαι με τους άλλους, τελικά το κερδίζω, και είναι πραγματικά δικό μου. Και ό,τι σφίγγω στα χέρια μου για να μην το χάσω, δεν το κατέχω.                                                                                      

Ο Σταυρός για τον οποίο μιλά ο Ιησούς, είναι αυτή ακριβώς η υπέρβαση.

Δεν πέφτω στον πειρασμό του εγωκεντρισμού, που κυριαρχεί στις καρδίες των ανθρώπων, αλλά ανοίγομαι προς τους άλλους.                                         

Συνήθως ο άνθρωπος βάζει στην άκρη το Θεό και το συνάνθρωπο, όταν θεωρεί ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των σχεδίων του, όταν τους βλέπει ως εμπόδια και νομίζει ότι του στερούν την ελευθερία του.

Ενώ  ο  Ιησούς μας καλεί  να  τον  ακολουθούμε απαρνούμενοι τον εαυτό μας.

Αυτόν τον τρόπο ζωής επέλεξαν όλοι οι Άγιοι και Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, και βέβαια και ο Άγιος Παντελεήμονας που σήμερα εορτάζουμε. Ήξερε να «χάνει» τη ζωή του κάθε ημέρα, για να τη βρει για πάντα. Επέλεγε κάθε ημέρα να σηκώνει το σταυρό του, βάζοντας την υπηρεσία προς το συνάνθρωπό του πάνω από όλα και έτσι, μιμούμενος τον Ιησού, έφτασε στην αγιοσύνη. Έζησε μια ζωή κυριολεκτικά για τους άλλους δίνοντας αγάπη, φροντίδα, γιατρειά, μιας και είχε σπουδάσει ιατρική. Θεράπευε το σώμα, αλλά και την ψυχή των ασθενών και πάνω από όλα έδινε μαρτυρία της πίστης του στον Ιησού. Γιατί ό,τι έκανε το έκανε στο όνομά του.

Ο νεαρός γιατρός Παντελεήμων ήταν υποδειγματικός χριστιανός και ζούσε με ενθουσιασμό το Ευαγγέλιο. Μάλιστα, μετά το θάνατο του πατέρα του, μοίρασε στους φτωχούς τη μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε, και συνέχισε με πολλή χριστιανική αγάπη να υπηρετεί τους συνανθρώπους του, μέχρι τη στιγμή εκείνη όπου οι συνάδελφοί του ιατροί ειδωλολάτρες, τον κατηγόρησαν και κατάφεραν να τον οδηγήσουν έως το μαρτύριο. Το 305 που έζησε ο Άγιος μας, το να είσαι χριστιανός ήταν αρκετό για να οδηγηθείς στο θάνατο.

Έτσι έγινε και με τον Άγιο Παντελεήμονα. Η κατηγορία ότι δεν επικαλείται τους ειδωλολάτρες θεούς, ήταν αρκετή για να συλληφθεί και να βασανιστεί. Ο Άγιος μας, τελικά, έδωσε όχι μόνο ό,τι κατείχε, όχι μόνο τις ημέρες της ζωής του υπηρετώντας το συνάνθρωπο, αλλά και την ίδια του τη ζωή, ως υπέρτατη πράξη αγάπης για το Ευαγγέλιο και την πίστη του στον Ιησού.                

Είναι χαρακτηριστικό των Αγίων της Εκκλησίας μας, ότι το μήνυμά τους παραμένει πάντα επίκαιρο και το παράδειγμά τους μας ενθαρρύνει και μας οδηγεί στο να ακολουθήσουμε και εμείς, ο καθένας σύμφωνα με τις δυνάμεις του, το παράδειγμά τους. Και όταν εμείς, τα μέλη της  Εκκλησίας, κάνουμε  πράξεις  αγάπης  και  αδελφοσύνης, το χριστιανικό μήνυμα καθίσταται πιστευτό και ευπρόσδεκτο.»                                                                     

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος του Φοίνικα π.Γιάννης Μαραγκός αφού ευχαρίστησε τους Σεβασμιοτάτους, τους Ιερείς και όλους τους πιστούς για την παρουσία τους στην Εορτή της Ενορίας του, ενημέρωσε ότι την επόμενη Κυριακή (30/7) θα τελεστεί η τελευταία Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό, αφού από την επόμενη Δευτέρα (31/7) αρχίζουν οι εργασίες που αφορούν την συντήρηση και ενίσχυση της οροφής και τον Ελαιοχρωματισμό όλου του Ναού.

Οι Θείες Λειτουργίες θα τελούνται στην Ενοριακή Αίθουσα για όσο χρόνο θα πραγματοποιούνται τα έργα αυτά.

Ζήτησε επίσης την βοήθεια όλων, τόσο από πλευράς των απαραίτητων εργασιών όσο και από  πλευράς οικονομικής ενίσχυσης των έργων.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα στους δρόμους του Φοίνικα και ακολούθως ο ασπασμός αυτής από τους πιστούς.

Φυσικά όπως κάθε χρόνο δεν έλειψαν οι πατροπαράδοτοι λουκουμάδες δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να ανταλλάξουν ευχές μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα.

Χαίρε, ω Άγιε Παντελεήμων
τας προσευχάς μας και τας ψαλμωδίας
Δέξου ασμένως τας ημών καρδίας
Σύ ευσπλαχνίσου

Συ θεραπεύεις Άγιε Προστάτα,
πόνους και θλίψεις και στενοχωρίας
Συ απαλλάσσεις από ασθενείας
τους ευλαβείς σου

Σύρος 28/7/2017

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Comments are closed.