Εορτή Αγίου Παντελεήμονα στο Φοίνικα

Published on: 28 Ιουλίου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 1252

Tags: ,

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 η Ενορία Φοίνικα τίμησε τον προστάτη της Άγιο Παντελεήμονα.

Την ημέρα αυτή στις 7.30 το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον Βικάριο της Επισκοπής Σύρου π.Αντώνιο Βουτσίνο και συλλειτουργούς

τον Εφημέριο Αγίου Παντελεήμονα Φοίνικα π. Ιωάννη Μαραγκό
τον Εφημέριο Αγίου Πέτρου Ποσειδωνίας και Μεταστάσεως της Θεοτόκου Πάγου π. Πέτρο Πρίντεζη
τον Εφημέριο Μεταστάσεως της Θεοτόκου Κινίου π. Ιωάννη Ρούσσο
τον Εφημέριο Ιεράς Καρδίας του Ιησού Γαλησσά π. Ιωσήφ Παλαιολόγο
τον Εφημέριο Αγίου Παύλου Πειραιά π. Ιωάννη Πάτση
τον π. Ιωάννη Λούβαρη του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης και
τον βοηθό Εφημερίου Αγίου Πέτρου Ποσειδωνίας και Μεταστάσεως της Θεοτόκου Πάγου π. Κλαούντιο

Η Εκκλησία αλλά και το προαύλιο αυτής ήταν ασφυκτικά γεμάτη από Ενορίτες του Αγίου Παντελεήμονα αλλά και ευλαβείς πιστούς από άλλες Ενορίες της Σύρου, της Αθήνας και του Πειραιά.

Παρόντες ο Δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου-Ερμούπολης κ.Γιώργος Μαραγκός και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Χαρίτος και Μάρκος Πρίντεζης.

Η Χορωδία της Ενορίας, παρούσα όπως πάντα, έψαλλε με εξαιρετική επιτυχία τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας και βοήθησε τα μέγιστα στην Θεία Κατάνυξη.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Βικάριος π.Αντώνιος αναφέρθηκε σύντομα στην μεγάλη σημασία της σημερινής Εορτής και τόνισε την μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε στο Χριστιανισμό ο Άγιος Παντελεήμονας.

Ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης άρχισε το κήρυγμά του με το ερώτημα αν μετά από τόσα χρόνια Χριστιανισμού έχουμε κάποια αποτελέσματα, αφήνουμε πίσω μας κάποιο έργο, έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο ή όχι…

Πολλοί μας υπόσχονται, εκτός Χριστιανισμού,  λαγούς με πετραχήλια και στο τέλος βρισκόμαστε με σκόνες, στάχτες και σκουπίδια στα χέρια μας…

Συνέχισε αναφερόμενος στον 86χρονο νεομάρτυρα Ιερέα στη Γαλλία που σφαγιάστηκε από τους ισλαμιστές την ώρα της Θείας Λειτουργίας, τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό ο Χριστιανισμός είναι υπό διωγμό, ακούμε για τρομοκρατικές επιδρομές ,που ίσως μερικοί θα πουν ότι είναι ακόμα μακριά μας, αλλά δεν θα αργήσει το κακό να κτυπήσει και την δική μας πόρτα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα που πολλοί υποστηρίζουν και σωστά, οδηγούν την σημερινή κοινωνία σε μία κακώς εννοούμενη ελευθερία, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να οδηγείται μακριά από τον Σταυρό, μακριά από τη Θρησκεία, μακριά από εκδηλώσεις Θρησκευτικού συναισθήματος και έχει αρχίσει πλέον να ξεχωρίζει την οικογένεια από την σεξουαλική ζωή προάγοντας όλες εκείνες τις μορφές «οικογένειας» που δεν είναι όμως η παραδοσιακή, η Χριστιανική Οικογένεια.

Το να σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα κάποιων δεν είναι το πρόβλημα αλλά δεν πρέπει αυτό να μας οδηγεί σε καταπίεση της φυσικής διάστασης των πραγμάτων, σε τράπεζες σπέρματος, σε τράπεζες ωαρίων με αποτέλεσμα η διαδικασία της τεκνοποίησης να «ξεφεύγει από τα χέρια της φύσης» και να κατευθύνεται από τον άνθρωπο.

Η ηθική που βλέπουμε κάθε μέρα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι η Χριστιανική Ηθική. Ο Ιησούς μας ζήτησε, αν θέλουμε, να τον ακολουθήσουμε. Χωρίς να μας καταπιέζει, μας ζητά να σκεφθούμε, να κρίνουμε, να αποφασίσουμε να σηκώσουμε το Σταυρό μας και να πάμε μαζί του. Άρα ο Χριστιανισμός δεν είναι σκοταδισμός, είναι η αναγνώριση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου στο Ύψιστο σημείο της, στην Ελευθερία και ο Θεός ανέχεται και το όχι, έχοντας όμως φροντίσει και για αυτόν που θα του πει όχι. Ας αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς μας και μαζί όλοι κάτω από την σκέπη του Θεού και την φώτισή Του να περνάμε καλά. Ας ακολουθήσουμε Εκείνον που έζησε μαζί μας, Εκείνον που έμπρακτα μας έδειξε το σωστό δρόμο. Ας σηκώσουμε ο καθένας το δικό του Σταυρό, όπως Εκείνος σήκωσε το Σταυρό Του ώστε να μπορέσει να μας οδηγήσει στη δική μας Σωτηρία. Ας έχουμε το κουράγιο να πατήσουμε στις πατημασιές του Χριστού και να τον ακολουθήσουμε και τα εφόδια για να βρούμε τις πατημασιές αυτές τα έχουμε και είναι η Αγία Γραφή. Μερικές γραμμές κάθε μέρα από τη μελέτη της είναι η καλύτερη βοήθεια για την καλυτέρευση της ζωής μας.

Και ολοκλήρωσε ο π.Γιάννης τονίζοντας ότι ο Άγιος Παντελεήμονας έκανε αυτή τη μελέτη και τα αποτελέσματα τα είδε η οικογένειά του και κατάλαβαν ότι μέσα από εκείνον μιλάει ο Θεός. Άρα ας προσπαθήσουμε ο καθένας μας να γίνει εκείνος, για τον οποίον οι άλλοι θα λένε, ότι μέσω αυτού μιλάει ο Θεός!!!

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα στους δρόμους του Φοίνικα με τη συμμετοχή όλων των ευλαβών πιστών.

Επιστρέφοντας στην Εκκλησία ακολούθησε η Ευλογία από τους Ιερείς , η προσκύνηση της Ιεράς Εικόνας και φυσικά μετά το κέρασμα των παραδοσιακών λουκουμάδων!!!!

Χαίρε, ω Άγιε Παντελεήμων
τας προσευχάς μας και τας ψαλμωδίας
Δέξου ασμένως τας ημών καρδίας
Σύ ευσπλαχνίσου
Συ θεραπεύεις Άγιε Προστάτα,
πόνους και θλίψεις και στενοχωρίας
Συ απαλλάσσεις από ασθενείας
τους ευλαβείς σου

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Comments are closed.