Εορτή Αγίας Λουΐζας Ντε Μαριγιάκ, προστάτιδας των Αδελφών του Ελέους

Published on: 16 Μαρτίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 2090

Tags: ,

Προεξάρχοντος  του Σεβ. Επισκόπου Πέτρου και συλλειτουργούντων του π.Γιάννη Μαραγκού και του Καπουκίνου Ιερομόναχου π.Παολίνο, εορτάστηκε χθες Δευτέρα 16 Μαρτίου, η μνήμη της  Αγίας Λουΐζας Ντε Μαριγιάκ (η εορτή της είναι 15/3), στο όμορφο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους στην Ερμούπολη.

Η Αγία Λουίζα Ντε Μαριγιάκ και ο Άγιος Βικέντιος Ντε Πωλ είναι οι ιδρυτές και προστάτες της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, μιας μοναχικής κοινότητας με πλούσιο έργο ανά την οικουμένη.

Στην ομιλία του ο Σεβ.Πέτρος, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο της Αγίας Λουίζας και τόνισε την ανάγκη να εκφράζουμε την πίστη μας μέσα από έργα αγάπης όπως έπραξε και εκείνη.

Την Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν κάποια μέλη της χορωδίας του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας ενώ την παρακολούθησαν αρκετοί ηλικιωμένοι που διαβιούν στον οίκο ευγηρίας των Αδελφών.

Το έργο που προσφέρει ο οίκος ευγηρίας (Ησυχαστήριο) των αδελφών του Ελέους εδώ στη Σύρο είναι πολύ γνωστό από δεκάδων ετών. Η παρουσία της μονής εδώ στη Σύρο είναι μια ζωντανή μαρτυρία πίστης και προσφοράς στον Κύριο, καθώς στο πνεύμα και τους σκοπούς του Τάγματός τους, οι Αδελφές του   Ελέους στη Σύρο  ασκούν πολυσήμαντο έργο αγαθοεργίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, με την προσφορά ποικίλων υπηρεσιών. Επισκέπτονται και  συνδράμουν ασθενείς, φτωχούς και ηλικιωμένους, ενώ σημαντική είναι και η διακονία τους στην τοπική  Εκκλησία, με την ενεργό παρουσία τους στο κατηχητικό, στο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό της έργο, στην Κάριτας  και σε άλλους Θεσμούς της.

Στην Ελλάδα μονές υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη (1783-2004), στην Καβάλα (1909-1981), στη Μυτιλήνη (1902-1908), στη Σαντορίνη (1883-1957), στη Νάξο (1783-1877). Συνεχίζεται δε η λειτουργία  των Μονών της  Σύρου (1872 έως σήμερα) και της Αθήνας (1971 έως σήμερα)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΟΥΙΖΑΣ ΝΤΕ ΜΑΡΙΓΙΑΚ

Louise_de_MarillacΓεννήθηκε στο Παρίσι στις 12 Αυγούστου 1591 όπου και  έζησε.

Χήρα μετά από 12 χρόνια γάμου, αφού μεγάλωσε το γιο της, και υπό την καθοδήγηση του τότε ιερέα Βικεντίου ντε Πωλ, αφιέρωσε τη ζωή της στο Θεό υπηρετώντας τον στο πρόσωπο των φτωχών και αναγκεμένων της εποχής της.
Εμψυχώτρια της Αδελφότητας  των κυριών της  Αγάπης  έγινε στη συνέχεια συν-ιδρύτρια  με τον Άγιο Βικέντιο του Τάγματος  των Αδελφών του Ελέους.
Σήμερα οι Αδελφές  του Ελέους, συνεχίζουν το έργο της σε περισσότερες από 90 χώρες του κόσμου

Απεβίωσε στις 15 Μαρτίου 1660 αφήνοντας τους σαν διαθήκη:
«Να φροντίζετε καλά τους φτωχούς και κυρίως να ζείτε  καλά μεταξύ σας με μια μεγάλη ένωση και εγκαρδιότητα, να αγαπάτε η μια την άλλη, για να μιμείστε την ένωση και τη ζωή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και να προσεύχεστε την Παναγία  Μοναδική σας Μητέρα…».

Ο Πάπας Ιωάννης 23ος το 1960 την ανακήρυξε προστάτιδα των Κοινωνικών έργων της Εκκλησίας.

Πριν μερικά χρόνια ο τότε Επίσκοπος Σύρου Π. Φραγκ. Παπαμανώλης την ονόμασε προστάτιδα της Κάριτας Σύρου.

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.