Εορτή Αγ. Βικεντίου στο Ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδος» των Αδελφών του Ελέους

Published on: 27 Σεπτεμβρίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 991

Tags: ,

Είναι γνωστή, σχεδόν σε ολόκληρη τη Σύρο, η ύπαρξη της μοναχικής κοινότητας των Αδελφών του Ελέους, οι οποίες διατηρούν το Ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδος», μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων κατά τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας, με πολύ παλιά ιστορία όμως, ως προς την ύπαρξής της στη Σύρο.

Πέρα από την προσφορά των αδελφών στους ηλικιωμένους, είναι επίσης γνωστή η προσφορά τους για πολλά πολλά χρόνια στα παιδιά, και ιδιαίτερα στα νήπια, μέσω του Παιδικού Σταθμού της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, «Η ΦΩΛΙΑ».

Πολλοί, γονείς πλέον σήμερα, θα θυμούνται νοσταλγικά τις όμορφες αναμνήσεις που είχαν κοντά στην αδελφή Λουΐζα, την αδελφή Λουκία και την αδελφή Άννα οι οποίες διατήρησαν ζωντανό τον παιδικό σταθμό, δίνοντας μαρτυρία χριστιανικής πίστης, υπηρετώντας τον Ιησού στο πρόσωπο των μικρών και αθώων παιδιών.

Τα χρόνια περνούν, όμως η πολύτιμη προσφορά των Αδελφών του Ελέους, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, κατηχώντας τα παιδιά και τους νέους και προσφέροντας υπηρεσίες αγάπης και φροντίδας στους 35 ηλικιωμένους που διαβιούν στο Ησυχαστήριο «Παναγίας της Ελπίδος». Είναι αναγκαία η παρουσία τους ανάμεσά μας! Η μαρτυρία αγνότητας, πιστότητας και υπακοής στο θέλημα του Κυρίου μέσω της αφιερωμένης ζωής. Σε μια κοινωνία που ολοένα απομακρύνεται από το Θεό, σε έναν κόσμο που αναζητά άλλους θεούς, πλην του αληθινού και μοναδικού Ουράνιου Πατέρα μας.

Γι αυτές τις αδελφές, και για την ανάγκη συνέχισης του έργου τους με την αποστολή κλήσεων στους νέους και τις νέες, ώστε να ακολουθήσουν την αφιερωμένη ζωή, θα προσευχηθούμε μαζί τους, με την ευκαιρία της εορτής του Ιδρυτή της μοναχικής τους κοινότητας Αγίου Βικεντίου Ντε Πωλ, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου, λόγω όμως ότι είναι Κυριακή, οι αδελφές θα τον εορτάσουν στις 28 Σεπτεμβρίου στο παρεκκλήσιο της Μονής τους.

Ο Άγιος Βικέντιος, ο απόστολος των φτωχών

AGIOS_BIKENTIOSΓεννήθηκε και έζησε στη Γαλλία από το 1581-1660.

Χειροτονήθηκε ιερέας το 1600 και πολύ γρήγορα έκανε πράξη τα λόγια του Ευαγγελίου που τον ώθησαν στην υπηρεσία των πιο φτωχών και αναγκεμένων συνανθρώπων της εποχής του.

Για να συνεχιστεί το έργο, ιδρύει το Τάγμα των Αδελφών του Ελέους και για την Πνευματική επιμόρφωση των Ιερέων, το Τάγμα των Ιερέων της Αποστολής τα οποία πρόσφεραν και προσφέρουν μέχρι σήμερα μεγάλο έργο στην Εκκλησία του Χριστού.

Οι Αδελφές του Ελέους ακολουθώντας το πνεύμα του Αγίου ιδρυτού τους, ο οποίος τις θέλησε να είναι μοναχές δοσμένες στο Θεό, όχι κλεισμένες σε μοναστήρια, αλλά υπηρετώντας και αναγνωρίζοντάς τον στο πρόσωπο κάθε αναγκεμένου συνανθρώπου.

…Σας βεβαιώνω ότι αυτό που κάνατε σε ένα από τους άσημους αδελφούς μου σε μένα το κάνατε… (Ματθ.25,40)

προσφέρουν μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες από 90 χώρες του κόσμου. Στήριγμά τους η προσευχή και η αδελφική κοινοβιακή ζωή.

Στη Ελλάδα ξεκίνησαν την υπηρεσία τους στην Εκκλησία το 1841. Στη Σύρο υπηρετούν ανελλιπώς από το 1884 μέχρι σήμερα.

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, οι Αδελφές του Ελέους, θα τιμήσουν τον Άγιο Ιδρυτή τους, στο Ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδος» όπου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στις 5 μ.μ.

Ελάτε να συμπροσευχηθούμε μαζί τους. Ελάτε να ευχαριστήσουμε τον Κύριο για την προσφορά τους στη Σύρο, για τη μαρτυρία της αφιερωμένης ζωής. Ελάτε να ζητήσουμε από τον Κύριο του Θερισμού, να στείλε κι άλλες αδελφές να συνεχίσουν το έργο τους, να καλέσει νέες στον αμπελώνα του για να μείνουν ανοικτά τα ιδρύματα και τα σχολεία που οι Αδελφές του Ελέους λειτουργούν στη Σύρο, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.