Εορτή Αγ.Δομίνικου στη Σαντορίνη – Ιδρυτής των Τάγματος των Δομινικανίδων μοναχών

Published on: 14 Αυγούστου 2015

Filled Under: Εσωτερικές Ειδήσεις, Θήρα

Views: 2890

Tags: ,

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε στις 9 Αυγούστου στη Σαντορίνη, στη Μονή των Δομινικανίδων η μνήμη του Αγ.Δομίνικου ιδρυτή και προστάτη της μοναχικής κοινότητας των αδελφών που διαβιεί στο νησί.

Η επίσημη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή το πρωί (η εορτή του Αγίου είναι στις 8/8) στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου που βρίσκεται μέσα στο μοναστήρι από τον Σεβ/τατο Επίσκοπό μας π.Πέτρο Στεφάνου και συλλειτούργησαν ο Εφημέριος π. Φραγκίσκος Robles με τον Δομινικανό Πατέρα Julián de Cos και τους π. Miguel Reraza και π. Roderto Rueda. Πλήθος πιστών, φίλων και ευεργετών, παρακολούθησε την Θεία Ευχαριστία μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Θήρας. Στην ομιλία του ο Σεβ/τος π.Πέτρος μίλησε για τη ζωή και την αποστολή του Αγ. Δομίνικου μέσα στην Εκκλησία, δηλ. το κήρυγμα του λόγου του Θεού. Προέτρεψε τους πιστούς να μελετούν το λόγο του Θεού, διότι αυτό θα βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα τη χριστιανική μας ζωή.

Όπως είπαν οι αδελφές, μέσα στη χαρά τους για την εορτή του Ιδρυτή τους, «μετά το πέρας της τελετής, σχεδόν όλοι θέλησαν να μας χαιρετίσουν και εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους να συμμετέχουν στη δική μας χαρά. Πραγματικά, ζήσαμε στιγμές χαράς και αδελφοσύνης διότι ήταν απ΄óλες τις ομολογίες, από διάφορες χώρες και φυλές. Αισθανθήκαμε “ότι είχαμε θέση μέσα στη διάπλατη καρδιά του Αγίου Ιδρυτή μας!! ” Ας είναι δοξασμένος ο Κύριος για όλα αυτά τα δώρα!»

Λίγα λόγια για τη ζωή του Αγ.Δομίνικου

O Άγιος Δομίνικος, Ισπανός, Ιδρυτής των Δομινικανών και Δομινικανίδων μοναχών, γεννήθηκε σ’ένα χωριό της παλιάς Καστίλλιας, την Καλερουέγκα (Caleruega), το 1170. Όταν ήταν παιδί, οι γονείς του εμπιστευτήκαν σ’ένα θείο του, Ιερέα, ο οποίος φρόντισε τη μόρφωση του. Περίπου 14 χρονών, o Δομίνικος άφησε το παπαδικό σπίτι του θείου του, για να παρακολουθήσει στην Παλέντσια (Palencia) «ελεύθερες τέχνες» της εποχής εκείνης.

Σπούδασε θετικές επιστήμες, αλλά όταν κατάλαβε ότι είχε μορφωθεί αρκετά, εγκατέλειψε αυτές τις μελέτες, φοβούμενος ότι χάνει άδικα το χρόνο του, και στράφηκε προς τη μελέτη της θεολογίας.

Όταν ακόμα ήταν νέος, ζητούσε από το Θεό να του χαρίσει μια πραγματική και αποτελεσματική αγάπη, γιατί ήταν πεπεισμένος ότι θα γινόταν ένας πραγματικός χριστιανός, μόνο όταν θα κατόρθωνε ν’αφοσιωθεί με όλες του τις δυνάμεις στη σωτηρία των ανθρώπων. Μιλούσε με το Θεό ή για το Θεό.

Την ημέρα, αφοσιωνόταν στο κήρυγμα του Ευαγγελίου, και τη νύχτα, σε μια αδιάλειπτη προσευχή. Κανείς δεν ήταν τόσο κοινωνικός και χαρούμενος, όπως εκείνος. Όλους τους αγαπούσε, καταδαπανιόταν για τους άλλους και ήταν αγαπητός απ’óλους.

O Άγιος Δομίνικος πριν πεθάνει, 6 Αυγούστου 1221, άφησε αυτή τη “διαθήκη” στα πνευματικά παιδιά του. “Να έχετε μέσα σας την αγάπη, να διατηρείτε την ταπεινοφροσύνη, να ζείτε μέσα στην εκούσια φτώχεια!”

Επιμέλεια κειμένου: Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.