Εορτασμός της Παναγίας του Καρμήλου στην Άνω Σύρο

Published on: 17 Ιουλίου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 1463

Tags: , ,

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 η Ενορία Αγίου Γεωργίου εόρτασε την εορτή της Παναγίας του όρους Καρμήλου.

Την ημέρα αυτή στην ομώνυμη Εκκλησία στο λόφο της Άνω Σύρου, στις 7 το απόγευμα τελέσθηκε Ψαλτή Θεία Λειτουργία από τον Εφημέριο της Ενορίας π.Ιωσήφ Πρίντεζη και συλλειτούργησαν μαζί του ο π.Νίκος Ρούσσος Εφημέριος Ευαγγελιστρίας Ερμουπόλεως και Παναγίας Φανερωμένης Χρούσσων, ο π.Στέφανος Αρμακόλλας Ηγούμενος της Μονής των π.Καπουκίνων στην Άνω Σύρο και ο π. Μίρεκ Zajac.

Η Χορωδία του Αγίου Γεωργίου και την ημέρα αυτή βοήθησε με τους ψαλμούς της όλους τους παρόντες πιστούς να προσευχηθούν με θρησκευτική κατάνυξη και πνευματική ανάταση στην Παναγιά μας.

Παρόντες αρκετοί Ενορίτες και ανάμεσά τους η Έπαρχος των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, σε Ελλάδα – Κύπρο, Αδελφή Αλμπέρτα Στεφάνου.

Ο π. Ιωσήφ άρχισε το κήρυγμά του αναφέροντας ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται στο Όρος Κάρμηλο.

Κατόπιν τόνισε, ότι σήμερα γιορτάζουμε την Παναγία του Όρους Καρμήλου επειδή στο Όρος Κάρμηλο χτίστηκε η 1η εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.Αυτό έγινε μετά την μετάσταση της Παναγίας χωρίς να γνωρίζουμε πότε ακριβώς.

Οι μοναχοί που ζούσαν στην Εκκλησία αυτή ονομαζόντουσαν Καρμελίτες και το Τάγμα τους έγινε γνωστό από το 1251 και μετά όταν η Παναγία εμφανίσθηκε στον Ηγούμενο και του παρουσίασε το επωμίδιο, ένα φυλακτό με την εικόνα της Παναγίας, και η Παναγία υποσχέθηκε ιδιαίτερη προστασία σε όποιον φοράει το φυλαχτό αυτό κατάσαρκα.

Τα βουνά στην αρχαιότητα αποτελούσαν μέρη ασφαλή για το κτίσιμο μιας πόλης και για να μην είναι προσιτή στους εχθρούς και για να αφήσουν τις πεδιάδες για καλλιέργεια.

Πολλές φορές ο Θεός παρουσιάζεται στους ψαλμούς και στην Παλαιά Διαθήκη ως βράχος ,ως το όρος ή ως οχυρομένη πόλη και αυτή η εικόνα θέλει να μας φανερώσει την ασφάλεια κοντά στο Θεό.

Ο Ιωάννης πήρε την Παναγία στο σπίτι του, υπό την προστασία του, αλλά όλοι είμαστε υπό την προστασία του Θεού μέσα στο δικό Του σπίτι, που είναι η Εκκλησία.

Όποιος τηρεί τα λόγια του Χριστού, όπως τα τήρησε η Παναγία, έχει θεμελιωμένη τη ζωή του στο βράχο και ναι μεν από τη μία μεριά έχουμε το όρος του Γολγοθά που μας φανερώνει την πιστότητα του Ιησού στο θέλημα του Πατέρα Του μέχρι τέλος, αλλά από την άλλη έχουμε και τον Αναστημένο Χριστό που βγαίνει από το βράχο, που βγαίνει μέσα από το λαξευμένο μνήμα πάνω σε ένα βουνό.

Όλες αυτές οι εικόνες θέλουν να μας διαβεβαιώσουν, για την ασφάλεια που μας παρέχει ο Θεός και η Παναγία.

Ο Θεός είναι πιστός απέναντί μας, είναι φύλακάς μας και η Παναγία μένει πιστή στο θέλημα του Θεού.

Είναι πρότυπο πιστότητας, για μας τους Χριστιανούς.

Και ο π.Ιωσήφ τελείωσε τονίζοντας οτι και εμείς είμαστε ασφαλείς όταν είμαστε πιστοί στο Θεό, διαφορετικά ποιος ξέρει σε τι περιπέτειες θα μπλέξουμε!!!

Σε μία από τις Δεήσεις μάθαμε από τον π.Νίκο οτι ο π.Ιωσήφ είχε επέτειο 21 ετών ιερατικής χειροτονίας. Χειροτονήθηκε στις 15 ιουλίου 1995 στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης μαζί με τον νυν Επίσκοπο Σύρου – Θήρας – Κρήτης π.Πέτρο Στεφάνου και τον π.Γιάννη Ασημάκη του Βικαριάτου Θεσσαλονίκης.

Φυσικά προσευχηθήκαμε ο Ύψιστος να συνεχίσει να είναι πάντα δίπλα του για να συνεχίσει το έργο που έχει αρχίσει!!!!!

Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχηθήκαμε σε όσες παρούσες Καρμελίνες εόρταζαν και σιγοψιθυρίζαμε όλοι…

ΜΑΝΑ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΕΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΙΓΜΗ!!!!

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.