Έκθεση ιστορικού αρχείου Καθολικής Επισκοπής Σύρου

Published on: 16 Σεπτεμβρίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 1069

Tags: , ,

Δίπλα από το εκκλησιαστικό συγκρότημα του Αγ. Γεωργίου στην Άνω Σύρο, στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορικών Μελετών (ΚΙΜΚΕΣ), πραγματοποιείται η έκθεση του Ιστορικού Αρχείου της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έγγραφα ιστορικά, εκκλησιαστικά, επιτροπικά καθώς και ορισμένα που αφορούν τη διοίκηση του νησιού από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, Μικρές και μεγάλες στιγμές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σύρας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, σπάνιες εκδόσεις από τον 16ο έως των 18ο αιώνα από διάφορα σημαντικά τυπογραφεία της Ευρώπης αλλά και γεωγραφικοί χάρτες της Ελλάδας, των Κυκλάδων και της Σύρου όπως τότε είχαν χαρτογραφηθεί. Εκκλησιαστικά κειμήλια και άλλα αντικείμενα, εργαλεία και έργα θρησκευτικής ζωγραφικής είναι πολλά επίσης από τα εκθέματα.

Στην έκθεση υπάρχουν επίσης μικρές θεματικές ενότητες που αφορούν στιγμές, γεγονότα, ζητήματα της ιστορίας του νησιού καθώς και ένα ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία του Αγίου Γεωργίου και στις παλιές εκκλησίες της Απάνω Χώρας με φωτογραφίες του Πλάτωνα Ριβέλλη.

Περιλαμβάνεται επίσης ενότητα που αφορά τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις (Χαλανδριανή, Καστρί, Άγιο Λουκά, Γράμματα) η οποία αποτελεί και μια μικρή μνεία στην αρχαιολογική έρευνα που γνώρισε σημαντικές στιγμές στη Σύρα ήδη από το β’ μισό του 19ου αιώνα.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά κατά τις ώρες 18:30-21:30.

Δείτε στο WebTV πλάνα από την έκθεση του Ιστορικού Αρχείου καθώς και την ξενάγηση που μας έκανε η κα Μαρίζα Δαλεζίου, ιστορικός τέχνης και που μας περιγράφει αναλυτικά τα εκθέματα και την ιστορία τους ΕΔΩ

Πηγή: syrostoday.gr

Comments are closed.