Εγκαίνια του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

Μετά από πρωτοβουλία του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης π.Πέτρου Στεφάνου, πραγματοποιήθηκε μία μεγάλης έκτασης συντήρηση και επισκευή (όπου απαιτείτο) του Εκκλησιαστικού οργάνου το οποίο υπάρχει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Η συντήρηση-επισκευή αυτή ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016.

Είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα!

Η επισκευή του πραγματοποιήθηκε από τον Ιταλό τεχνίτη Saverio Tamburini, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του οίκου Tamburini που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα σε ολόκληρο τον πλανήτη (Μιλάνο, Βατικανό, Μεξικό, Μεσσήνη, Μπολόνια).

Καθοριστική ήταν η συνδρομή για την επικοινωνία και την επίβλεψη κατά τη διάρκεια των επισκευών από τον Ιταλό κατασκευαστή ,του οργανίστα του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου κ. Ιωάννη Ρούσσου, καθώς του Προέδρου του Συνδέσμου Καθολικών Πειραιώς & υπεύθυνου καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας της Καθολικής Ενορίας «Άγιος Παύλος Πειραιώς» κ. Κωνσταντίνου Καπέλλου, οι οποίοι επιμελήθηκαν και τη συντήρηση της προσόψεως του οργάνου.

Επίσης καθοριστική ήταν και η συνδρομή στην επισκευή του οργάνου, αλλά και στην προετοιμασία της συναυλίας του προέδρου του Forum 2021 και συγγραφέα κ. Χαρίλαου Βεκρή.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016 με τη συναυλία: «Το διεθνές και διαχρονικό εκκλησιαστικό όργανο» του σολίστ Εκκλησιαστικού Οργάνου κ.Χρήστου Παρασκευόπουλου.

Ακούσθηκαν έργα από την εποχή του Μεσαίωνα έως και τον 21ο αιώνα, καθώς και πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου Syr του συνθέτη Παύλου Βεντούρα, ειδικά για τον εγκαινιασμό του εκκλησιαστικού οργάνου.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Σύρου-Θήρας-Κρήτης π.Πέτρος Στεφάνου, ο Εφημέριος Αγίου Γεωργίου-Αγίου Σεβαστιανού π.Ιωσήφ Πρίντεζης, ο Εφημέριος Φοίνικα π.Γιάννης Μαραγκός, ο Εφημέριος Αγίου Παύλου Πειραιώς π.Γιάννης Πάτσης, ο βοηθός Εφημερίου Αγίου Γεωργίου-Αγίου Σεβαστιανού π. Αντρέας Grajewski, ο συνθέτης Παύλος Βεντούρα με την σύζυγό του και μεγάλο πλήθος κόσμου με αποτέλεσμα ο Καθεδρικός Ναός να είναι πολύ μικρός για να μπορέσουν να εισέλθουν όλοι, έστω και όρθιοι. Ήταν γεμάτο ακόμα και το προαύλιο του Καθεδρικού Ναού!!!!

Ο κ.Ιωάννης Ρούσσος καλωσόρισε όσους παραβρέθηκαν και έδωσε το λόγο στον Σεβασμιότατο π.Πέτρο ο οποίος είπε:

Οι αυλοί του αρχαιότερου Εκκλησιαστικού Οργάνου της Ελλάδος, απόψε 25 Αυγούστου 2016, θα ηχήσουν ξανά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου!

Ξεδιπλώνοντας το παρελθόν, ανακαλύπτουμε την πραγματικά ξεχωριστή ιστορία αυτού του Εκκλησιαστικού Οργάνου, το οποίο κατασκεύασε ο Zeno Fedeli, μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας.

Με επιθυμία του Πάπα Λέοντος του 13ου το Όργανο δωρίστηκε στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αθηνών το έτος 1888. Μαρτυρία των παραπάνω αποτελούν οι δύο επιγραφές που βρέθηκαν στο εσωτερικό του Οργάνου κατά την επισκευή του τον Ιούλιο του 2016, από τον Ιταλό κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων κ. Saverio Anselmi Tamburini: Μία επιγραφή με την εντολή του Πάπα Λέοντος για τη δωρεά και μία επιγραφή της αποστολής προς τον τότε Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιωάννη Μαραγκό.

Το Όργανο αυτό ανήκε στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αθηνών έως το έτος 1951, όπου και αντικαταστάθηκε, τότε, από το Όργανο του Ιερού Καθολικού Ναού του Αγίου Ιωάννου, πρώην Καθεδρικού Ναού της Ρόδου.

Ο Επίσκοπος Σύρου Γεώργιος Ξενόπουλος, φρόντισε και έφερε στη Σύρο το έτος 1951 το ιστορικό αυτό εκκλησιαστικό Όργανο!

Στην, γοτθικού ρυθμού, ξυλόγλυπτη πρόσοψη υπάρχουν τα αγάλματα των πολιούχων του Foligno της Ιταλίας, όπου και κατασκευάσθηκε το εν λόγω Όργανο. Από την αριστερή πλευρά ο Άγιος Φελιτσιάνος (San Feliciano di Foligno) και από τη δεξιά πλευρά η Αγία Αγγέλα (Santa Angela da Foligno). Ακριβώς επάνω από το κλαβιέ (clavier) μπορεί να διαβάσει κανείς, μέσω των εγχάρακτων χρυσών γραμμάτων, τα της δωρεάς του Οργάνου από τον Πάπα Λέοντα τον 13ο το έτος 1888.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σολίστ Εκκλησιαστικού Οργάνου κ. Χρήστο Παρασκευόπουλο, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα, πέραν από την ευγενική μεσολάβησή του στην επισκευή του Οργάνου, να ακούσουμε την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου «Syr» του συνθέτη κ. Παύλου Βεντούρα, ο οποίος συνέθεσε το έργο αυτό ειδικά για την τελετή των εγκαινίων και μας τιμά σήμερα με την παρουσία του, μετά της συζύγου του, τον οποίο και ευχαριστώ!

-Να ευχαριστήσω τον Ιταλό κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων κ.Saverio Anselmi Tamburini, ο οποίος επιμελήθηκε την επισκευή του Οργάνου.

-Ευχαριστώ τον κ. Νίκο Κοντιζά για τη δωρεάν παραχώρηση του εξοπλισμού προβολής της συναυλίας σε οθόνη, καθώς και τα ΜΜΕ του Νησιού και ιδιαιτέρως τον Τηλεοπτικό Σταθμό «ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» για την προβολή του διαφημιστικού σποτ και τη μαγνητοσκόπηση της Εκδήλωσης, όπως επίσης και το ειδησεογραφικό site Syros Today.

-Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την καθοριστική συνδρομή και επίβλεψη των εργασιών, τον οργανίστα του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου κ. Γιάννη Ρούσσο και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθολικών Πειραιώς κ. Κώστα Καπέλλο, οι οποίοι επιμελήθηκαν και τη συντήρηση της προσόψεως του Οργάνου και τον κ. Χάρη Βεκρή.

-Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας την αποψινή μας Εκδήλωση της τελετής των εγκαινίων του επισκευασμένου Εκκλησιαστικού Οργάνου του Καθεδρικού μας Ναού.

Καλή σας ακρόαση!

Κατόπιν μίλησε ο σολίστ του Εκκλησιαστικού Οργάνου κ.Χρήστος Παρασκευόπουλος αναφέροντας περιληπτικά τα έργα που θα ακολουθήσουν και άρχισε η συναυλία.

Στο τέλος αυτής ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές προσφέροντας αναμνηστικά δώρα.

Ήταν μία εξαιρετική μουσική βραδιά η οποία συγκίνησε για πολλούς λόγους όλους όσους είχαν την τύχη να παρευρεθούν και ακούσαμε ότι ο Σεβασμιότατος π.Πέτρος υποσχέθηκε σύντομα κάτι ανάλογο.

Περιμένουμε και ευχόμαστε να είναι ακόμα πιο όμορφη, Σεβασμιότατε !!!

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Comments are closed.