Ευτυχία είναι…

Published on: 16 Αυγούστου 2018

Filled Under: Αρθρογραφία

Views: 433

Tags:

“Μπορεί να έχεις ελαττώματα, να είσαι αγχώδης η ακόμη να είσαι και θυμωμένος, αλλά μην ξεχνάς ότι η ζωή σου είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο. Μόνο εσύ μπορείς να αποτρέψεις την πτώχευση της. Πολλοί σε εκτιμούν, σε θαυμάζουν και σε αγαπούν. Να θυμάσαι πως το να είσαι ευτυχισμένος δεν σημαίνει να έχεις έναν ουρανό χωρίς καταιγίδες, έναν δρόμο χωρίς ατυχήματα, μια δουλειά χωρίς κόπο, σχέσεις χωρίς απογοητεύσεις. Να είσαι ευτυχισμένος σημαίνει να βρίσκεις τη δύναμη στη συγχώρεση, την ελπίδα στις μάχες, την ασφάλεια στη στιγμή του φόβου, την αγάπη στη διαφωνία.

Δεν είναι μόνο να απολαμβάνεις το χαμόγελο, αλλά και να προβληματιστείς και να στοχαστείς στη θλίψη. Ευτυχία δεν είναι να γιορτάζεις μόνο τις επιτυχίες, αλλά να μαθαίνεις από τις αποτυχίες. Δεν είναι μόνο να νιώθεις ευτυχία με το χειροκρότημα, αλλά το να είσαι ευτυχισμένος στην ανωνυμία. Να είσαι ευτυχισμένος δεν είναι κάτι τυχαίο, πεπρωμένο, αλλά το αποτέλεσμα όσων μπορούν να ταξιδέψουν μέσα τους. Ευτυχία είναι να σταματήσεις να αισθάνεσαι θύμα και να γίνεις πρωταγωνιστής του πεπρωμένου σου. Σημαίνει να διασχίσεις τις ερήμους, αλλά να είσαι ικανός να βρεις μια όαση στα βάθη της ψυχής. Ευτυχία είναι να ευχαριστείς το Θεό κάθε πρωί για το θαύμα της ζωής. Ευτυχισμένος σημαίνει να μην φοβάσαι τα συναισθήματά σου και να είσαι ικανός να μιλάς για σένα.

Η ευτυχία βρίσκεται στο θάρρος να ακούσεις  ένα “όχι” και να ξαναβρείς εμπιστοσύνη μετά τις επικρίσεις, ακόμη και όταν είναι αδικαιολόγητες. Ευτυχία είναι να φιλάς τα παιδιά σου, να περιποιείσαι τους γονείς σου, να ζεις ποιητικές στιγμές με φίλους, ακόμη και όταν μας πληγώνουν. Ευτυχισμένος σημαίνει να αφήσεις το πλάσμα που ζει στον καθένα από εμάς, ελεύθερο, χαρούμενο και απλό. Να έχεις την ωριμότητα για να μπορείς να πεις: «έκανα λάθη». Και να έχεις το θάρρος να πεις “Λυπάμαι”. Να έχεις την ευαισθησία να λες “σε χρειάζομαι”. Να έχεις την ικανότητα να πεις “σ ‘αγαπώ”. Ας μπορέσει η ζωή σου να γίνει ένας κήπος ευκαιριών για ευτυχία … που την άνοιξη να μπορεί να είναι ένας εραστής της χαράς και το χειμώνα ένας εραστής της σοφίας. Και όταν κάνεις ένα λάθος, ξεκίνησε πάλι από την αρχή. Γιατί μόνο τότε θα είσαι ερωτευμένος με τη ζωή. Θα ανακαλύψεις ότι η ευτυχία δεν είναι το να έχεις μια τέλεια ζωή. Αλλά χρησιμοποίησε τα δάκρυα για να ποτίσεις την ανοχή.

Χρησιμοποίησε τις ήττες σου για να δυναμώσεις την υπομονή. Χρησιμοποίησε τα λάθη σου με την ηρεμία του γλύπτη. Χρησιμοποίησε τον πόνο για να τον ταιριάξεις με τη χαρά. Χρησιμοποίησε τα εμπόδια για να ανοίξεις τα παράθυρα της νοημοσύνης σου. Ποτέ μην τα παρατήσεις … Πάνω απ ‘όλα μην αφήσεις ποτέ τους ανθρώπους που σε αγαπούν. Ποτέ μην αρνηθείς την ευτυχία, γιατί η ζωή είναι ένα απίστευτο θέαμα”.

Πάπας Φραγκίσκος

Comments are closed.