Διπλή προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου για «να τελειώσει η πανδημία»

Published on: 16 Μαρτίου 2020

Filled Under: Εξωτερικές Ειδήσεις

Views: 372

Tags: , ,

Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε το Βατικανό την Κυριακή για να επισκεφτεί δύο σημαντικά προσκυνήματα στη Ρώμη για να προσευχηθεί για την πόλη και τον κόσμο, κατά το ξέσπασμα της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Δύο έντονες στιγμές προσευχής: μία μπροστά από την αρχαία εικόνα της Παναγίας της Υγείας του Ρωμαϊκού Λαού στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μείζονος και η άλλη στα πόδια του ξύλινου σταυρού που προστάτεψε τη Ρώμη από την μεγάλη πανούκλα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος πέρασε το απόγευμα της Τρίτης Κυριακής της Τεσσαρακοστής (15/3/20) επιδιώκοντας να τονίσει την εγγύτητά του σε αυτούς που υποφέρουν επικαλούμενος την ιδιαίτερη προστασία της Παναγίας.

Η Μαρία μπροστά στο Σταυρό

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματτέο Μπρούνι, ανακοίνωσε τις Κυριακάτικες επισκέψεις του Πάπα.

«Σήμερα το απόγευμα, μόλις μετά τις 4 μ.μ., ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε από το Βατικανό και έκανε μία ιδιωτική επίσκεψη στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μείζονος, για να προσευχηθεί προς την Παναγία της Υγείας του Ρωμαϊκού Λαού όπου βρίσκεται και ευλαβείται η εικόνα της. Μετά, αφού περπάτησε στην Via del Corso – σαν να πήγαινε σε προσκύνημα – επισκέφτηκε το ναό του Αγίου Μαρκέλλου στην ίδια οδό, όπου ο θαυματουργός σταυρός φυλάσσεται. Το 1522 ο σταυρός μεταφέρθηκε με λιτανεία διαμέσου των γειτονιών της πόλης ώστε η «Μεγάλη Πανούκλα» να σταματήσει στη Ρώμη. Με την προσευχή του ο Άγιος Πατέρας ικέτευσε για το τέλος της πανδημίας που έχει χτυπήσει την Ιταλία και τον κόσμο. Ζήτησε επίσης την θεραπεία των  πολλών αρρώστων, μνημόνευσε τα πολλά θύματα αυτών των τελευταίων ημερών και προσευχήθηκε ώστε οι οικογένειες και οι φίλοι τους να βρουν παρηγοριά και ανακούφιση. Ο σκοπός της προσευχής του επεκτάθηκε και στο προσωπικό της υγείας, τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, και όλους όσοι εργάζονται αυτές τις ημέρες για να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Ο Άγιος Πατέρας επέστρεψε στο Βατικανό γύρω στις 5:30 μ.μ.»

Ευλάβεια προς την εικόνα της Παναγίας

Η ευλάβεια του Πάπα Φραγκίσκου προς την Παναγία της Υγείας του Ρωμαϊκού Λαού είναι ευρέως γνωστή. Επισκέπτεται την εικόνα της στις μεγάλες Θεομητορικές εορτές και το θέτει ως στόχο να σταματήσει και να προσευχηθεί εκεί πριν και μετά τα διεθνή Αποστολικά του ταξίδια.

Το 593 μ.Χ. ο Άγιος Πάπας Γρηγόριος ο Μέγας έφερε την εικόνα με λιτανεία για να σταματήσει η πανούκλα. Και το 1837 ο Πάπας Γρηγόριος ΙΣΤ’ την επικαλέστηκε για να δώσει τέλος στην επιδημία της χολέρας.

Ο θαυματουργός Σταυρός

Η δεύτερη στάση του Πάπα την Κυριακή ήταν επίσης σημαντική, αναλογιζόμενοι την κρίσιμη στιγμή που ο κόσμος διανύει προς το παρόν.

Ο ναός του Αγίου Μαρκέλλου στην οδό Corso φιλοξενεί έναν πολύτιμο ξύλινο σταυρό του 15ου αιώνα, του οποίου η θαυματουργική δύναμη αναφέρεται σε πολλές πηγές. Επιβίωσε ακόμη και από πυρκαγιά και έσωσε την πόλη από πανούκλα. Ο Άγιος Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος ασπάστηκε αυτό τον ίδιο σταυρό για να σημειώσει την αποκορύφωση της Ημέρας Συμφιλίωσης κατά το Ιωβηλαίο έτος του 2000.

Από τις στάχτες

Οι πολυάριθμες παραδόσεις για θαύματα που αποδίδονται στον «Τίμιο Σταυρό» ξεκίνησαν στις 23 Μαΐου 1519.

Εκείνη τη νύχτα μία μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά το ναό που είναι αφιερωμένη στον Πάπα Μαρκέλλο. Ολόκληρο το κτήριο ήταν συντρίμμια το επόμενο πρωί. Αλλά από τις στάχτες σώθηκε ο σταυρός του κεντρικού βήματος, ανέπαφος. Μία μικρή λάμπα λαδιού ακόμη άναβε στα πόδια του Εσταυρωμένου.

Το σκηνικό άγγιξε βαθιά τους πιστούς της Ρώμης και αρκετοί συναθροίζονταν κάθε Παρασκευή βράδυ για να προσευχηθούν. Ο Πάπας Λέων ο 10ος διέταξε το κτίσιμο του ναού ξανά το 1519.

Για να σταματήσει η μεγάλη πανούκλα της Ρώμης

Τρία χρόνια μετά την πυρκαγιά, η Ρώμη χτυπήθηκε από την «Μεγάλη Πανούκλα».

Οι πιστοί μετέφεραν σε λιτανεία τον Σταυρό – παρά τις ευνόητες απαγορεύσεις που είχαν επιβάλλει οι αρχές για να σταματήσουν την εξάπλωση της μόλυνσης. Ο σταυρός μεταφέρθηκε στους δρόμους της Ρώμης προς την Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η λιτανεία κράτησε 16 μέρες: από τις 4 ως τις 20 Αυγούστου 1522. Όσο προχωρούσε η λιτανεία, η πανούκλα υποχωρούσε και κάθε γειτονιά αναζητούσε να κρατήσει το Σταυρό όσο γίνεται περισσότερο.

Τελικά, ενώ ο Σταυρός επέστρεφε στο ναό, η πανούκλα σταμάτησε τελείως.

Από το 1600, η λιτανεία του Σταυρού από το Ναό του Αγίου Μαρκέλλου προς την Βασιλική του Αγίου Πέτρου έγινε παράδοση που επαναλαμβανόταν κάθε Ιωβηλαίο έτος (25 χρόνια). Τα ονόματα των Παπών που τέλεσαν το κάθε Ιωβηλαίο έτος χαράχτηκαν στο πίσω μέρος του Σταυρού μαζί με το έτος.

Πηγή: vaticannews.va

Comments are closed.