Διάλεξη με θέμα «Οικονομία της Κοινωνίας» σε συνεργασία με το κίνημα των Φοκολάρε

Published on: 12 Μαρτίου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 674

Tags: ,

Μια ενδιαφέρουσα διεθνή συνάντηση πραγματοποίησε η Επισκοπή μας σε συνεργασία με το κίνημα των Φοκολάρε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2016.

Ο Jose, η Chantal, ο Jean-Guy και η Regine παρουσίασαν στους συμμετέχοντες το Θέμα: “H οικονομία της κοινωνίας“.

Με τη χρήση του poirpoint απέδειξαν πως στην οργάνωση μιας οποιασδήποτε επιχείρησης -ξενοδοχειακής, εστίασης, υγείας κλπ – αν δεν υπάρχει το πνεύμα δωρεάς, τότε επικρατεί ο άγριος ανταγωνισμός, το άδικο εμπόριο που κρατάει τη μισή ανθρωπότητα σε μια ανάξια φτώχεια μέσα σ’ένα κόσμο που τα πλούτη είναι πολλά.

Η πρωτοπορία της οικονομίας της κοινωνίας είναι να κινητοποιηθούν οι επιχειρήσεις για να ξαναβρούν το κάλεσμα ώστε να μπουν στην υπηρεσία της ανθρώπινης κοινωνίας. Οι οικονομία της κοινωνίας ενώνει τις επιχειρήσεις με το σύστημα κοινωνικής-ανθρωπιστικής βοήθειας των κρατών.

Στην οικονομία της κοινωνίας περισσότερες από 800 επιχειρήσεις στον κόσμο ανάπτυξαν την οργάνωση και δραστηριότητά τους για να δημιουργήσουν επί πλέον πλούτο, ώστε το κέρδος τους να μπορέσει να επιτρέψει σε οικογένειες να στεγαστούν με αξιοπρέπεια, να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να έχουν την ιατρική φροντίδα.

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό στην οικονομία της κοινωνίας είναι ότι αυτή η υλική βοήθεια δίνεται μέσω μιας ζωής αδελφοσύνης μεταξύ αυτών που δέχονται και αυτών που δίνουν, ΄Ετσι δημιουργείται μια σχέση όπου αυτός που δίνει δεν είναι ανώτερος από αυτόν που βοηθιέται, γιατί ο καθένας ζει την κουλτούρα της δωρεάς.

Η οικονομία της κοινωνίας απλώνει λοιπόν τις ρίζες της σ’ένα σχέδιο πνευματικό και συγχρόνως πρακτικό :εταιρείες αποδοτικές, καταχωρημένες στην οικονομία της αγοράς, αλλά συγχρόνως που εξασκούν την οικονομικής τους δραστηριότητα κάνοντας δυνατή την έκφραση αξιών όπως αυτής της δωρεάς, της αδελφοσύνης.

Σ’αυτό το μοντέλο της οικονομίας πολλοί φοιτητές διάλεξαν σαν θέμα της εργασίας στο τέλος των σπουδών τους ή του διδακτορικού τους. Καθηγητές της οικονομίας ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτή την εμπειρία η οποία αμφισβητεί κλασσικά σχέδια.

Η επένδυση για την επιβίωση της επιχείρησης, η βοήθεια για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να βγουν από την ανέχεια και η διάδοση της κουλτούρας που βασίζεται στις αξίες της δωρεάς, του μοιράσματος και της αδελφοσύνης, ανοίγουν το δρόμο για να μπει εκ νέου το πνεύμα της αδελφικής σχέσης ανάμεσα στους ανθρώπους.

Comments are closed.