Χριστούγεννα στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολη

Published on: 27 Δεκεμβρίου 2018

Filled Under: Σύρος

Views: 662

Tags: ,

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Σωτήρα μας, έστειλε από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολη, ανήμερα των Χριστουγέννων,  ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προίστατο μαζί με τον εφημέριο π.Νίκο Ρούσσο.

Παρά τη ραγδαία επιδείνωση του καιρού με τσουχτερό κρύο και βροχή, οι καρδιές των πιστών που συμμετείχαν πλημμύρισαν από τη ζεστασιά που έφερε στον κόσμο η Γέννηση του Θεανθρώπου στέλνοντας το μήνυμα της αγάπης σε κάθε γωνιά της γης.

Την τελετή εμπλούτισε μελωδικά, για ακόμα μια φορά, η εξαιρετική χορωδία της ενορίας η οποία απέδωσε χριστουγεννιάτικα άσματα και ύμνους.

Τη δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.Γιώργος Δούναβης.

«Σας αναγγέλλω χαρά μεγάλη, σήμερα γεννήθηκε για μας σωτήρας, ο Χριστός ο Κύριος».

Με αυτά τα λόγια που ο άγγελος του Κυρίου ανήγγειλε στους βοσκούς τη χαρμόσυνη είδηση της Γέννησης του Σωτήρα μας, ξεκίνησε την ομιλία του αμέσως από το Ευαγγέλιο ο Σεβ/τατος Επίσκοπος π.Πέτρος ενώ συνέχισε λέγοντας: «Αυτά τα λόγια αντηχούν και τώρα στα αυτιά μας, αυτή την άγια νύχτα: «σήμερα γεννήθηκε για μας σωτήρας, ο Χριστός ο Κύριος». 

Και εμείς υποδεχόμαστε με χαρά, με έκπληξη αλλά και με ευγνωμοσύνη την αναγγελία αυτού του γεγονότος που άλλαξε την ιστορία του κόσμου. Δεν θα πάψει πότε να μας εκπλήσσει η είδηση ενός Θεού που γίνεται πλησίον, που έρχεται για να μας συναντήσει. Όπως επίσης μας συγκινεί και μας ενθαρρύνει, η αγάπη ενός Θεού που γίνεται ένας από εμάς, που γίνεται σαν και εμάς, που μοιράζεται την ανθρώπινη φύση μας, την ανθρώπινη ιστορία, για να μας ανανεώσει, να μας ανυψώσει, για να μας ξαναδώσει την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Κάνεις άνθρωπος δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο ούτε βέβαια να το απαιτήσει.

Πραγματικά άνοιξαν οι ουρανοί και αποκαλύφτηκε το μεγαλείο του Θεού μ’ ένα τρόπο απρόσμενο, ξεχωριστό, όχι με δύναμη και έμφαση, αλλά μέσα από ένα ανίσχυρο βρέφος, για να μας δείξει ότι ο Θεός μας δεν επιβάλει την ύπαρξη του: εκείνος προφέρεται δίχως αξιώσεις και μας προσκαλεί ελεύθερα να τον υποδεχθούμε.  Αυτός ο Θεός που έρχεται σε συνάντησή μας και είναι ο Σωτήρας μας, έχει ένα όνομα, ένα πρόσωπο, μια ιστορία, είναι ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός της αειπάρθενου Παναγίας, ο Εμμανουήλ, ο Θεός μαζί μας, που ήρθε στον κόσμο για να μας φανερώσει το πρόσωπο του τριαδικού Θεού.

Αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός του ερχομού του πάνω στη γη, να μας αποκαλύψει ένα Θεό που αγαπά. Συγχρόνως βέβαια, ο Ιησούς, μας αποκαλύπτει ότι ο καθένας και η καθεμιά από εμάς είναι πολύτιμος στα μάτια του Θεού Πατέρα.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της Αποκάλυψης του Θεού που αγαπά και γίνεται πλησίον. Από τότε άνοιξε για μας, ο πιο σίγουρος δρόμος για να Τον συναντήσουμε μέσα από τον συνάνθρωπο, τον πλησίον μας, τον αδελφό μας.

Πουθενά αλλού πλέον δεν μπορούμε να βρούμε το Θεό παρά μόνο μέσα από τον συνάνθρωπό μας. Ας μην ξεχνάμε αυτόν που ζει δίπλα μας και ας μην αγνοούμε πλέον τον ίδιο το Θεό, μέσα από τα χαρακτηριστικά αυτού που φέρνει τα σημάδια της ασθένειας, εκείνου που βιώνει την αδικία, ή όποιου αισθάνεται την απόρριψη και την εγκατάλειψη!

Εάν δεν αναγνωρίσουμε στο πρόσωπο του άλλου έναν αδελφό και  δεν απορρίψουμε  κάθε προκατάληψη που χωρίζει εμάς τους ανθρώπους, εάν δεν γκρεμίσουμε τους τοίχους της αδιαφορίας, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε υποδεχθεί στη ζωή μας το Θεό. Υποδέχομαι το Θεό στο πρόσωπο του βρέφους Ιησού σημαίνει κοιτάζω  στα μάτια τον άλλο και αναγνωρίζω ένα συνάνθρωπο αδύναμο και εύθραυστο, σαν και εμένα, αλλά συγχρόνως γεμάτο αξιοπρέπεια ως παιδί του Θεού. Τότε πλέον ο άλλος γίνεται αδελφός και  γεννιέται αυθόρμητα η εγγύτητα και η αλληλεγγύη.    

Αδελφοί μου, όπου ο άνθρωπος αναγνωρίζει στον συνάνθρωπό του το πρόσωπο του Θεού, εκεί συνεχίζει να γράφεται η ιστορία της Σωτηρίας, που άρχισε τη βραδιά των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ. Συνειδητοποιώντας τη μοναδική αλήθεια –πως ο Θεός γίνεται άνθρωπος και ο άνθρωπος γίνεται πλησίον-, το θαύμα της ενσάρκωσης του Θεού πρέπει να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της «νέας εν Χριστώ ζωής»  μας και των σχέσεών μας με τους άλλους!

Είθε, αυτά τα Χριστούγεννα να τα ζήσουμε με την ευλογία του Θεού, πλημμυρισμένοι από την ειρήνη και την ελπίδα που το Φως του Ιησού φέρνει στη ζωή μας, και αλληλέγγυοι με τους αδελφούς μας!»

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ο Επίσκοπος και ο εφημέριος, έμειναν στην είσοδο του ναού και αντάλλαξαν ευχές με τους πιστούς, όπως και οι πιστοί μεταξύ τους, ευχόμενοι εκτός από τα «χρόνια πολλά» και «υγεία, ευτυχία, ειρήνη» σε κάθε οικογένεια, σε κάθε άνθρωπο.

Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.