Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για το Νέο Έτος & Προσευχή για την Ειρήνη

Την καθιερωμένη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελείται στον Καθεδρικό Ναό του Αγ.Γεωργίου ανήμερα της Πρωτοχρονιάς με προσευχή για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, τέλεσε ο Σεβ/τατος Επίσκοπος μας π.Πέτρος Στεφάνου, συλλειτουργούντων του εφημεριακού κλήρου και με την παρουσία και του Σεβ/τατου Μητροπολίτη Σύρου κ.Δωρόθεου Β’ οποίος στο τέλος έδωσε και τις δικές τους ευχές στους παρευρισκόμενους.

Αρκετοί πιστοί ανηφόρισαν μέχρι την Άνω Σύρο, προκειμένου να συμπροσευχηθούν μαζί με τον Επίσκοπο και τους ιερείς, και να παρακαλέσουν τον Κύριο για την Ειρήνη, μέσα σε έναν πολυτάραχο κόσμο όπου ζει μέσα στη βία και σε εμπόλεμες καταστάσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Νωπή ακόμα και η πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη όπου στοίχισε τη ζωή σε αθώους ανθρώπους που διασκέδαζαν για να υποδεχτούν το Νέο Έτος. Επίκαιρη περισσότερο από ποτέ και η ομιλία του Σεβ/τατου π.Πέτρου ο οποίος αναφέρθηκε στην ειρήνη τονίζοντας ότι :

«Τη σημερινή πρώτη ημέρα του έτους αδελφοί μου, η Εκκλησία μας την έχει αφιερώσει στην προσευχή, για την επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Για τη φετινή 50η παγκόσμια ημέρα ειρήνης, ο Πάπας προτείνει ως θέμα στο καθιερωμένο μήνυμά του: «Η μη βία: ένας τρόπος πολιτικής για την ειρήνη»….. «Ο περασμένος αιώνας, γνωρίζουμε καλά, έζησε δυο παγκοσμίους πολέμους και ένα μεγάλο αριθμό άλλων μικρότερων συγκρούσεων. Που οδήγησε όλη αυτή η βία; Μήπως στην πρόοδο ή στην ευημερία των λαών; Μόνο πόνο και θάνατο επέφεραν σε πολλούς λαούς και σε αρκετές γενεές. Η βία, η τυφλή βία δεν οδηγεί πουθενά, γεννά μόνο και άλλη βία, δημιουργεί πόνο φτώχεια και δυστυχία….. Ακόμη και ο Ιησούς έζησε σε καιρούς βίας. Ο ίδιος δίδαξε πως το αληθινό πεδίο μάχης, όπου έρχονται αντιμέτωποι η βία και η ειρήνη, είναι η ανθρώπινη καρδιά: «Μέσα από την καρδιά των ανθρώπων πηγάζουν οι κακές σκέψεις» διαβάζουμε στο ευαγγέλιο του Μάρκου(7,21). Αλλά το μήνυμα του Χριστού, εμπρός σε αυτή την πραγματικότητα, προσφέρει τη ριζικά θετική απάντηση: Εκείνος κήρυξε ακούραστα την άνευ όρων αγάπη του Θεού που υποδέχεται και συγχωράει, και δίδαξε στους μαθητές του να αγαπούν τους εχθρούς. Για το λόγο αυτόν, όποιος δέχεται την Καλή Είδηση του Ιησού, το Ευαγγέλιό του, ξέρει να αναγνωρίζει τη βία που φέρει μέσα του και αφήνεται να θεραπευτεί από την ευσπλαχνία του Θεού, και γίνεται έτσι, με τη σειρά του, όργανο συμφιλίωσης.    Εμείς οι χριστιανοί οφείλουμε να ενστερνιστούμε την πρόταση μη βίας του Ιησού…..Ο ίδιος ο Ιησούς, μας προσφέρει ένα «εγχειρίδιο» αυτής της στρατηγικής οικοδόμησης της ειρήνης στην ονομαζόμενη «επί του όρους Ομιλία». Μακάριοι οι πράοι – λέει ο Ιησούς – οι σπλαχνικοί, οι εργάτες της ειρήνης, οι καθαροί στην καρδιά, αυτοί που πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα και μια πρόκληση για τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, για τους υπεύθυνους των διεθνών θεσμών και των Μέσων επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο: Να εφαρμόσουν τους Μακαρισμούς στον τρόπο που ασκούν τις ευθύνες τους. Μια πρόκληση να οικοδομήσουν την κοινωνία, την κοινότητα της οποίας είναι υπεύθυνοι, με τον τρόπο των οικοδόμων της ειρήνης.  «Όλοι επιθυμούμε την ειρήνη. Πολλοί άνθρωποι την οικοδομούν κάθε μέρα με μικρές πράξεις και πολλοί υποφέρουν και καταβάλλουν υπομονετικά πολλές κοπιαστικές προσπάθειες για να την οικοδομήσουν». Κατά το 2017, ας στρατευτούμε, με την προσευχή και με τη δράση, να γίνουμε πρόσωπα που έχουν διώξει από την καρδιά τους, από το λόγο τους, και από τις πράξεις τους, τη βία, και ας οικοδομήσουμε μη βίαιες κοινότητες….. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο εάν στρεφόμαστε προς τον Θεό με την προσευχή. Όλοι μπορούν να είναι οικοδόμοι της ειρήνης».                                    

Αδελφοί μου, έχοντας στην καρδιά μας το φως της παρουσίας του βρέφους Ιησού, ας επικαλεστούμε τη Θεοτόκο Μαρία τη Μητέρα μας και με εμπιστοσύνη στη μεσιτεία της, ας συνεχίσουμε την πορεία της ζωής μας βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα στο περιβάλλον που ζούμε να οικοδομούμε μια κοινωνία ειρήνης αγάπης και αλληλεγγύης».

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος δέχτηκε τις ευχές των επισήμων και των παρισταμένων όπως είθισται κάθε χρόνο στην αίθουσα υποδοχής παραπλεύρως του ναού.

 

Σύρος 2/1/2017

Σ.Δουράτσου

Comments are closed.