Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τα 100 χρόνια των Φρερ στη Σύρο

Published on: 21 Μαΐου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 908

Tags:

Με την παρουσία του Σεβ.Επισκόπου π.Πέτρου Στεφάνου ο οποίος χοροστάτησε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιωμένος από ιερείς της Καθολικής Επισκοπής, και με την παρουσία εκπροσώπων ιερέων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εορτάστηκε η επέτειος των 100 χρόνων παρουσίας των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων(Freres) στη Σύρο.

Πλήθος πιστών, γονείς παιδιών, νέοι, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης κατέκλισαν την Κυριακή 17 Μαίου, τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη, προκειμένου να τιμήσουν τους Αδελφούς, να τους ευχαριστήσουν αλλά και να προσευχηθούν γι αυτούς, για την τεράστια προσφορά τους στη Σύρο, στον τομέα της εκπαίδευσης, οι οποίοι ακολουθώντας πιστά τα αχνάρια του Αγ.Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ, έκαναν γνωστό και στη Σύρο, το εκπαιδευτικό σύστημα των Λασαλιανών Σχολείων.

Στο κήρυγμα του ο Σεβ/τατος Επίσκοπος π.Πέτρος αναφέρθηκε στον έργο και τη ζωή του Αγ.Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ αλλά και στην δράση των Αδελφών στη Σύρο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αγαπητοί μου, σήμερα γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της παρουσίας των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών στη Σύρο αλλά και την πανήγυρη του ιδρυτού αυτής της μοναχικής κοινότητας. Για 100 χρόνια αυτοί οι αδελφοί μας, έκαναν να ακουστεί η φωνή του Χριστού ανάμεσα σε χιλιάδες παιδιά. 100 χρόνια προσφοράς και διαθεσιμότητας στους νέους, 100 χρόνια γνήσιας εκπαιδευτικής και αυθεντικής λασαλιανής μαρτυρίας. Οι πρώτοι μοναχοί του Δελασάλ θα φθάσουν στη Σύρο το καλοκαίρι του 1914. Οι αδελφοί μέσα στα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, ανοίγουν το σχολείο στις 5 Οκτωβρίου 1914 με μόλις 5 μαθητές σε ένα οίκημα κοντά στον Άγιο Σεβαστιανό.  

Από τότε και ως σήμερα έχουν συμβεί πολλά γεγονότα που αποτελούν την ιστορία του Σχολείου «των Φρέρ» αλλά και της μοναχικής κοινότητας των Αδελφών στη Σύρο. Τα προβλήματα μικρά και μεγάλα δεν έλειψαν σε καμιά χρονική περίοδο της 100χρονης ιστορίας τους, αλλά βάζοντας οι Αδελφοί πάνω από όλα, το καλό μαθητών τους, κατάφεραν να δώσουν σε χιλιάδες παιδιά στέρεη χριστιανική και ανθρωπιστική μόρφωση. Έτσι φθάνουμε στο σήμερα όπου στις εγκαταστάσεις του Σχολείου λειτουργούν παιδικός σταθμός, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό όπου φοιτούν συνολικά 150 παιδιά. Μέσα από τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές και επιστημονικές αντιλήψεις, προσφέρουν σε παιδιά του νησιού μας άριστη σχολική και πνευματική μόρφωση, θεμελιωμένη στην αγάπη και στην επικοινωνία. Με πρότυπο πρόγραμμα σπουδών, άρτια οργανωμένες σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, με εξωσχολικές δραστηριότητες που βοηθούν τους μαθητές να καλλιεργήσουν τα εικαστικά, τη μουσική, το θέατρο, τις νέες τεχνολογίες, την περιβαλλοντική αγωγή, καθώς και τον αθλητισμό, παραμένει πάντα πιστό στην πλούσια παράδοσή του και στις αρχές του ιδρυτή του Τάγματος Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ.      

Διατρέχοντας τους κανονισμούς και τις αρχές του εκπαιδευτικού τους προγράμματος ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την ποιότητά τους. Οι μοναχοί αλλά και οι εκπαιδευτικοί του Δελασάλ που μαρτυρούν την ίδια πνευματική ιδεολογία, όπως και ο ιδρυτής τους, μέσα στα κείμενά του:
•    θεωρούν ότι κέντρο της παιδείας που παρέχει είναι ο άνθρωπος και σκοπός του η διανοητική, σωματική, ηθική και πνευματική καλλιέργεια του νέου,
•    εξακολουθούν να πιστεύουν στον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης για το μέλλον των ανθρώπων και της κοινωνίας,
•   είναι ανοιχτοί στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία της τρίτης χιλιετίας, προσφέροντας στους μαθητές τους παιδεία θεμελιωμένη στην επικοινωνία, την αγάπη και τη συνεργασία,
•   επιδιώκουν τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου διδακτικό προσωπικό, γονείς, μαθητές και απόφοιτοι, χάρη στη συνεργασία, προάγουν ένα μορφωτικό πλαίσιο που είναι προσανατολισμένο στη σύγχρονη ζωή και που βασίζεται στην ανθρωπιστική και χριστιανική μόρφωση των παιδιών.      

Όλοι όσοι ανακαλύπτουν την ομορφιά της λασαλιανής εκπαίδευσης και στρατεύονται κάτω από το παιδαγωγικό σχέδιο του Δελασάλ, μέσα από την Πρόταση Αγωγής των νέων που ο ίδιος οραματίστηκε, προσφέρουν εκπαίδευση στα παιδιά και στους νέους και εμβαθύνουν όχι μόνο στην διανοητική αλλά και στην πνευματική διάσταση των νέων ανθρώπων που καλούνται να διαπλάσουν.     

Οι λασαλιανοί εκπαιδευτικοί στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο φορείς του οράματος του Δελασάλ αναπτύσσουν το εκπαιδευτικό τους σχέδιο στη βάση της ανθρώπινης φύσης, της χριστιανικής αγωγής, της καλής συμπεριφοράς και των καθαρών χριστιανικών κινήτρων. Καλή καρδιά, καλοσύνη και αδελφοσύνη είναι τα θεμέλια ύπαρξης του λασαλιανού σχολείου και κυρίως αγάπη που προσφέρεται αδιάκριτα σε κάθε άτομο και κυρίως σ’ εκείνους που έχουν μεγαλύτερη βοήθεια και ανάγκη. Πρόκειται για την αρετή της βιωμένης αδελφοσύνης που καθίσταται απαραίτητο κριτήριο για την αυθεντικότητα ενός λασαλιανού σχολείου. Οι μαθητές που βρίσκονται στην καρδιά, στο κέντρο του σχολείου δεν είναι απαραίτητο να ασπάζονται τη χριστιανική πίστη μέσα στα πλαίσια μιας κοινότητας, είναι υποχρεωμένοι όμως, να μαθαίνουν να ζουν και να δρουν όλοι με αγάπη, μέσα σε πνεύμα αδελφοσύνης.»

Εκ μέρους της Μοναχικής Κοινότητας των Φρερ της Σύρου, αντιφώνησε ο Αδ. Φραγκίσκος Βαρθαλίτης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κλήρο και τους πιστούς είπε:

«Μέσα στη χαρά του Πάσχα, η Αδελφότητα των Χριστιανικών Σχολών Δελασάλ γιορτάζει την 100ή επέτειο της συνεχούς εκπαιδευτικής  υπηρεσίσς της στη Σύρο.
Όπως αναφέραμε στην έναρξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια, τον περασμένο Ιανουάριο, η ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ είναι εκείνη που εξασφάλισε και ανέπτυξε την ευεργετική δράση υπέρ των παιδιών, διαμέσου  των ανθρώπων που υπηρέτησαν το έργο της Αδελφότητας.

Πολλοί Αδελφοί, πολλοί  λαϊκοί εκπαιδευτικοί, γυναίκες και άνδρες, έβαλαν στο νου και στην καρδιά των παιδιών την μαρτυρία της πίστεώς των, την επιστημονική τους  γνώση, την παιδαγωγική τους τέχνη, την εγκάρδια αφοσίωσή τους. Με το Ευαγγέλιο οδηγό  και την Ερμηνεία του έτσι όπως το Πνεύμα του Θεού έδωσε στον  Άγιο  Δελασάλ να το ενσαρκώνει, πολλές γενεές παιδιών, νέων και ενηλίκων έβαλαν τα βήματά τους στο δρόμο του Χριστού και εμπιστεύθηκαν τη ζωή τους στο Θεό.

Για τη δωρεά αυτή ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό και ζητούμε από τη μακροθυμία του να συνεχίσει το έργο αυτό της καλοσύνης  του και στις μέρες μας. Γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο στο παρελθόν γευθήκαμε τις δωρεές του. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να τις απολαμβάνουμε και στο μέλλον. Η πίστη μας στην αγάπη του για τον άνθρωπο είναι ακλόνητη, πέρα από τους οποιουσδήποτε υπολογισμούς και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος οραματίζεται το μέλλον του.

Ευχαριστούμε την Καθολική Επισκοπή Σύρου που πριν από 100 χρόνια κάλεσε την Αδελφότητά μας να έλθει στη Σύρο για να υπηρετήσει το έργο της χριστιανικής παιδείας. Ευχαριστούμε την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία για τη συμπαράστασή της στο ποιμαντικό έργο του Σχολείου προς τους ορθόδοξους μαθητές μας.

Ευχαριστούμε την Συριανή κοινωνία και ιδιαίτερα τους εκάστοτε άρχοντές της για τη στήριξή της στο παιδαγωγικό έργο της Αδελφότητας, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της δίνοντας σε δυο οδούς του ενιαίου πλέον Δήμου μας το όνομα του Αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ.

Αγαπητέ μας Σεβασμιότατε Πατέρα, αγαπητέ Πατέρα Φλαβιανέ, εκπρόσωπε του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωροθέου, σεβαστοί Πατέρες, Αδελφοί και Αδελφές, Συνάδελφοι, Γονείς, Μαθητές, Παλαιοί Μαθητές και φίλοι, Σας ευχαριστούμε που ενωθήκατε μαζί μας στην ευχαριστήρια αυτή θεία Λειτουργία. Είθε η ζωή όλων μας να αντλήσει δύναμη από το επετειακό αυτό γεγονός και να συντονιστεί ακόμα περισσότερο στο σκοπό της  ύπαρξης των Χριστιανικών Σχολείων,  ο οποίος συνοψίζεται στον χαιρετισμό που απευθύνουμε οι Λασαλιανοί, Φρερ και Λαϊκοί, αναμεταξύ μας:

ΝΑ ΖΕΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.  ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ»

Την τελετή πλαισίωσε η πολυφωνική χορωδία του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας. Αναμφισβήτητα η επέτειος των 100 χρόνων από την παρουσία των Φρερ στη Σύρο, δεν τελειώνει με την Αρχιερατική αυτή Θεία Λειτουργία η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο αυτή. Αυτό που θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι η αναγκαιότητα της παρουσίας τους στη Σύρο. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσευχόμαστε διαρκώς στον Κύριο του θερισμού, να στείλει νέους εργάτες, νέους μοναχούς, νέες μοναχές, στον αμπελώνα του. Για να μην χαθούν τα χριστιανικά σχολεία, για να μην σβήσει η φλόγα της πίστης, η χριστιανική εκπαίδευση. Για να γνωρίσουν και άλλα παιδιά και νέοι το πρότυπο του Λασαλιανού Σχολείου.

Σύρος 21/5/2015

Σπεράντζα Δουράτσου

Ολόκληρη την ομιλία του Σεβ.Επισκόπου μας π.Πέτρου Στεφάνου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Comments are closed.