Αρχιερατική Θ. Λειτουργία Κοσμά & Δαμιανού των Αναργύρων στην Απάνω Μεριά

Published on: 2 Οκτωβρίου 2017

Filled Under: Σύρος

Views: 745

Tags: ,

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 στις 5 το απόγευμα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Απάνω Μεριά, προς τιμή των Αγίων Κοσμά & Δαμιανού των Αναργύρων, στην οποία προΐστατο ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π. Πέτρος Στεφάνου & συλλειτούργησαν μαζί του κάποιοι από τους ιερείς του τοπικού κλήρου, με αρκετό κόσμο να συμμετέχει από το πρωί και στις άλλες 2 λειτουργίες που τελέστηκαν προς τιμή των Αγίων

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός και ο αντιδήμαρχος κ. Δομένικος Σαγκινέτος.

Αξίζει να αναφέρουμε κάποια λόγια του Επίσκοπου μας π. Πέτρου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του:

«Η Πανήγυρη των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων αυτών των προσφιλών αγίων, μας συγκεντρώνει σήμερα εδώ. Αληθινοί χριστιανοί, γνώρισαν, πίστεψαν στο Χριστό και αυτό τους άλλαξε όλη τη ζωή. Τον Λόγο του Θεού τον άκουσαν, τον μελέτησαν και τον έκαναν ζωή τους. Έγιναν πιστοί μάρτυρες της χριστιανικής αγάπης και προσφοράς προς όλους. Μας προκαλούν να τους μιμηθούμε.  Η ευλάβειά μας θα είναι ειλικρινής αν στη ζωή μας προσπαθούμε να αντιγράφουμε τους τρόπους με την οποίους οι Άγιοι έζησαν τη χριστιανική πίστη, στη καθημερινότητά τους. Συγκεκριμένα τα μηνύματα που λαβαίνουμε σήμερα από τους Άγιους Ανaργύρους είναι δύο. Το μήνυμα της ζωντανής πίστης και αγάπης προς τον πλησίον. Το ένα τρέφεται και συγχρόνως ενισχύει το άλλο. Η πίστη σε οδηγεί στο να δοθείς στον πλησίον και το δόσιμο σε κάνει να ζεις και κατά συνέπεια να εμβαθύνεις την πίστη σου…. Γνωρίζουμε από την βιογραφία τους, ότι οι Άγιοι Ανάργυροι, προκειμένου να είναι συνεπείς με την χριστιανική πίστη δέχτηκαν να πεθάνουν παρά να απαρνηθούν το δώρο της πίστης που είχαν λάβει στο Βάπτισμα, δίνοντας έτσι την μαρτυρία της πιο μεγάλης αγάπης για τον Ιησού Χριστό, διότι, σύμφωνα με το λόγο του Ιησού δεν υπάρχει πιο μεγάλη αγάπη από το να δώσει κανείς τη ζωή του γι’ αυτόν που αγαπά.  Εμείς, αγαπητοί μου ζούμε έτσι; Δίνουμε μαρτυρία μιας ζωντανής πίστης; Αναγνωρίζω ότι σήμερα για να βιώνεις την πίστη σου πρέπει να το θέλεις και να το προσπαθείς με πολλές θυσίες διότι το περιβάλλον δεν βοηθάει. Στους νέους μας τι μαρτυρία δίνουμε; Και πως τους διαπαιδαγωγούμε στην χριστιανική ζωή; Παραπονιόμαστε ότι έχουν απομακρυνθεί από την εκκλησία, αλλά έχετε αναλογιστεί την ευθύνη εμάς των μεγαλυτέρων τους. Τι παραδείγματα τους δίνουμε; Αγωνιζόμαστε να τους τα δώσουμε όλα, και παραμελούμε το πιο σημαντικό… Καθήκον μας να διαμορφώσουμε τις συνειδήσεις των παιδιών μας και να μην  ξεχνούμε ότι είμαστε ολοκληρωμένοι, όταν προοδεύουμε σωματικά και πνευματικά. Οι Άγιοι μας ήταν ένας τέλειος συνδυασμός και των δυο. Γιατροί στο σώμα αλλά και στη ψυχή και ενδιαφερόντουσαν περισσότερο για το δεύτερο.!! … Έχουμε ανάγκη όλοι μας να ανανεωθεί η πίστη μας, να γίνει πιο ζωντανή, πιο ενθουσιώδης, να μας δίνει δύναμη και θέρμη στην καθημερινή μας ζωή.»

Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με την προσευχή προς τους Αγίους:

Ένδοξοι Μάρτυρες του Χριστού και γενναίοι αθλητές της Εκκλησίας Του, εσείς που αξιωθήκατε να λάβετε την προσωνυμία ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, διότι, περιφρονώντας τα πλούτη αυτού του κόσμου, εξασκήσατε δωρεάν την ιατρική σας επιστήμη και θεραπεύατε τους αρρώστους, όχι μόνο με την επιστημονική σας ικανότητα, αλλά πολύ περισσότερο με τη δύναμη του Χριστού.

Εσείς που περιφρονήσατε τις απειλές και τις δελεαστικές προτάσεις του τυράννου και προτιμήσατε καλύτερο το θάνατο από τις χαρές και την επίγεια δόξα.

Μεσιτεύετε για μας στον Κύριο, να θεραπευθούμε από την ασθένεια της αμαρτίας, να ελευθερωθούμε από τους σωματικούς και πνευματικούς κινδύνους, να προφυλαχθούμε από την απιστία και την ασέβεια, από την εκδίκηση και το μίσος, από τη συκοφαντία και την κατηγορία, από τον ευδαιμονισμό και την ασέλγεια και να εξαγνιστούμε από κάθε ενοχή αμαρτίας.

Συγκεντρωμένοι, σήμερα, στον αγαπητό, για κάθε Συριανό, Ιερό τούτο Ναό σας, μπροστά στη σεπτή και θαυματουργική σας εικόνα, θερμά σας ικετεύουμε να μας αποκτήσετε τη χάρη να ενισχύσουμε την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη προς το Θεό. Να μας προφυλάγετε από τον πόλεμο, την πείνα, την ασθένεια και από κάθε δυστυχία, για να μπορέσουμε, κάτω από την ισχυρή προστασία σας, να εκτελούμε το θέλημα του Θεού, να βρεθούμε μαζί σας στην ουράνια ευτυχία και να δοξάζουμε αιώνια τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιο Πνεύμα. ΑΜΗΝ 

Comments are closed.