Από την «Ασκητική» μέχρι το «Μεγαλυνάρι της Ειρήνης»

Published on: 5 Απριλίου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 660

Tags:

Άκρως ενδιαφέρουσα η ομιλία του συριανού ιησουίτη ιερομόναχου και καθηγητή π. Μιχαήλ Ρούσσου, με θέμα «Από την “Ασκητική” του Νίκου Καζαντζάκη, στο “Μεγαλυνάρι της Ειρήνης” του Νικηφόρου Βρεττάκου».

του Γιάννη Ρουσσουνέλου

Η ομιλία, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, προκάλεσε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, μεγάλου σε αριθμό, αφού είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα, που τίμησε τον ομιλητή και τον παρακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια, χειροκροτώντας τον αρκετές φορές.

Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώθηκε από τον «Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών» και τον «Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων του Ιδιωτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος». Από μέρος του πρώτου απεύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στο βιογραφικό του ομιλητή ο πρόεδρός του και πρώην δήμαρχος Άνω Σύρου Ισίδωρος Σαλάχας, από μέρους του δευτέρου ο Λεονάρδος Ρούσσος, που ευχαρίστησε τον ιησουίτη ιερομόναχο για την θαυμάσια ομιλία του.

Όπως ακούστηκε από το πλούσιο βιογραφικό του, μεταξύ άλλων, ο ομιλητής είναι καθηγητής, μέλος του Μοναχικού Τάγματος του Ιησού με θρησκευτική, κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική δράση. Έχει σπουδάσει θεολογία, φιλοσοφία, φιλολογία, ιστορία, αρχαιολογία, παιδαγωγική και θρησκειολογία, σε σχολές και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Παράλληλα έχει να επιδείξει τη συμμετοχή του σε πολλά διεθνή συνέδρια.

Εξάλλου και η αντιδήμαρχος επί του Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού, στον σύντομο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε επαινετικά για τον ομιλητή, λέγοντας ότι «Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη» και «είμαστε υπερήφανοι για το έργο του», όπως επαίνεσε και τους διοργανωτές της όλης εκδήλωσης.

Ο π. Μιχάλης Ρούσσος αποδείχτηκε σωστός χείμαρρος, με βοηθό τόσο τη στεντόρεια φωνή του όσο και την υποκριτική του ικανότητα, στοιχεία τα οποία καθήλωσαν το ακροατήριο επί μία περίπου ώρα, ακούγοντάς τον να υπερηφανεύεται ότι είναι Συριανός και Έλληνας, εκφράζοντας μάλιστα την πίστη ότι «…η Σύρος μπορεί να γίνει μοντέλο οικουμενικής καρδιάς» και «…η Ελλάδα να γίνει ο φάρος όλης της Ευρώπης».

Διαβάζοντας ή κάνοντας αναφορά από μνήμης σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη από την «Ασκητική» είπε πως διακατέχονται από πνεύμα ενότητας, δικαιοσύνης και προσέγγισης στον Θεό, αποκαλώντας το έργο του Καζαντζάκη πραγματικό «θησαυρό» και πως «Ένας Θεός ξέρει πόσο αγαπούσε τον Χριστό».

Τάχτηκε κάθετα αντίθετος με όλους εκείνους που καταδίκασαν ή καταδικάζουν τον μεγάλο έλληνα συγγραφέα για τις ιδέες και τα πιστεύω του σε χριστιανικό επίπεδο, κάνοντας γνωστό ότι έχει επισκεφτεί το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη και το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης στο γραφείο του είναι η Αγία Γραφή.

Αναφορά και στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου έκανε ο ομιλητής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάθε σελίδα του έκανε εκατό φίλους της Ελλάδας. Προέτρεψε το ακροατήριο να διαβάσει τα έργα αυτών των δύο μεγάλων ελλήνων λογοτεχνών λέγοντας χαρακτηριστικά πως μια ανάγνωση σίγουρα θα τους κάνει καλύτερους από ό,τι ήταν πέρυσι.

Ο π.Μιχαήλ, πέραν της εξαιρετικής αναφοράς του στο έργο των δύο κορυφαίων ελλήνων λογοτεχνών, δεν απέφυγε το έμμεσο κήρυγμα, το οποίο όμως δεν είχε καμία σχέση με εκείνο που ακούγεται στιες εκκλησίες, αναζωπυρώνοντας τα νάματα του ελληνισμού και του χριστιανισμού. «Απλότητα ίσον ωραιότητα. Εκεί του Θεού το μάτι»… «Ο Θεός δεν σε θέλει ζητιάνο. Σε θέλει συνεργάτη…» «Τι θα πει ορθόδοξος ή καθολικός; Την ίδια ρίζα έχουμε…» «Αφήστε την τηλεόραση και πηγαίνετε στον Γαλησσά, στο Κίνι, στην Πάνω Μεριά να δείτε ένα ηλιοβασίλεμα…» «Νίκο Καζαντζάκη σε ευγνωμονούμε, γιατί μάθαμε πολλά από σένα…»

Τη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο καθολικός επίσκοπος Σύρου κ. Πέτρος Στεφάνου, ο π. Κων/νος Κοντός ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β΄, η αντιδήμαρχος Θωμαής Μενδρινού, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Δομένικος Σαγκινέτος και ο πρώην δήμαρχος Ποσειδωνίας Δημήτρης Ρούσσος.

Πηγή: logotypos.gr

Comments are closed.