Ανοικτή πρόσβαση στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Published on: 17 Σεπτεμβρίου 2018

Filled Under: Εξωτερικές Ειδήσεις

Views: 978

Tags:

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού (λατινικά: Bibliotheca Apostolica Vaticana), είναι η βιβλιοθήκη της Αγίας Έδρας στην πόλη του Βατικανού. Ιδρύθηκε επίσημα το 1475, αν και προϋπήρχε πολύ μικρότερη βιβλιοθήκη ήδη από τον 4ο αιώνα. Διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές ιστορικών, φιλοσοφικών και θεολογικών κειμένων παγκοσμίως, με 75.000 κώδικες και 1,1 εκατομμύρια βιβλία, ανάμεσα τους και 8.500 αρχέτυπα. Τα μυστικά αρχεία του Βατικανού διαχωρίστηκαν από την κύρια βιβλιοθήκη τον 17ο αιώνα και περιέχουν άλλα 150.000 τεκμήρια.

Τα παλαιότερα τεκμήρια της βιβλιοθήκης χρονολογούνται στον 1ο αιώνα. Εκτός από τα θρησκευτικού περιεχομένου βιβλία, διαθέτει επίσης πληθώρα κειμένων της κλασικής αρχαιότητας στην ελληνική και την λατινική γλώσσα, και ιστορικά συνέδραμε στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την αρχαιότητα κατά την Αναγέννηση. Υπολογίζεται πως ετησίως αποκτούνται περίπου 6.000 νέα βιβλία.

Το 2012 ξεκίνησε η οργάνωση της ψηφιοποίησης των περιεχομένων της βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με την ΒοδλεΪανή βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, και τον Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε η διαδικασία ψηφιοποίησης με αρχικό στόχο την ψηφιοποίηση 3.000 εντός τεσσάρων ετών. Η πρόσβαση στις ψηφιοποιημένες εκδόσεις είναι δωρεάν και παρέχεται από το ψηφιακό τμήμα της βιβλιοθήκης (DigiVatLib).

Περιηγηθείτε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Βατικανού >>

Comments are closed.