Αναγγελία θανάτου της Αδελφής Σμαράγδας Ρούσσου

Published on: 3 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under: Εσωτερικές Ειδήσεις

Views: 932

Tags: ,

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 o Κύριος κάλεσε κοντά Του την Αδελφή Σμαράγδα Ρούσσου του Τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, της Μονής Ηρακλείου-Αττικής. Η Αδελφή καταγόταν από την Σύρο.

Η Εξόδιος Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 2 μ.μ. στην Εκκλησία του Αγίου Λουκά στο Παλαιό Ηράκλειο.

Στην εξόδιο ακολουθία, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, έδωσε το παρόν μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών, φίλων και παλαιών μαθητριών του Βόλου.

Η Διευθύντρια Σ. Τσαρδακά την αποχαιρέτησε:

«Η Sœur Σμαράγδα μας, αφοσιώθηκε στον Θεό κι έκανε πράξη τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα».

Μαζί με την κοινότητα των Αδελφών στο Βόλο και στην Αθήνα και τον κ. Κωνσταντάρα, τον πρώτο Διευθυντή του Σχολείου μας, ανέλαβε την ίδρυση, το 1995, του Δημοτικού Σχολείου στην πόλη μας. Ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα να εμπιστευτεί εμάς, άπειρες τότε δασκάλες, να καθοδηγήσουμε τους πρώτους μαθητές του Σχολείου. Μας ενέπνευσε, μας πήρε από το χέρι, σαν τα παιδιά στα πρώτα τους βήματα, μας στήριξε και μας συμβούλεψε σε κάθε μας προσπάθεια.

Διορατική και πρωτοπόρα διέκρινε την αναγκαιότητα του Ολοήμερου Σχολείου πολύ πριν καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Προέτρεπε τους εκπαιδευτικούς στη δια βίου επιμόρφωση, έδειχνε έμφαση στην πνευματικότητα των εκπαιδευτικών, στη συνέπεια λόγων κι έργων, στην καλλιέργεια των αξιών και ιδιαίτερα της φιλανθρωπίας στους μαθητές.

Δυσαναπλήρωτο το κενό στην καρδιά μας που μόνο ευχαριστώ έχει να πει στον Θεό γιατί μας αξίωσε να τη γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί της».

Ο κ. Δ. Κωνσταντάρας και η πρόεδρος Αποφοίτων Αρτεμισία Χατζηγεωργίου πρόσθεσαν:

«Σας αισθανόμασταν πάντοτε δίπλα μας με την αγάπη σας, τη σωφροσύνη σας, με τον ήρεμο τρόπο σας, με την ταπεινή σας παρουσία, με την υπευθυνότητά σας, να μας συμπαραστέκεστε και να μας ενθαρρύνετε.

Η ίδρυση του Δημοτικού μας Σχολείου το 1995, ήταν, προφανώς, ένα αβέβαιο και δύσκολο εγχείρημα, όμως εσείς μπήκατε μπροστά, γιατί θα ηχούσε, ασφαλώς, στα αυτιά σας η προτροπή της Αγίας Αιμιλίας:

«Πορευθείτε! Με ό,τι έχετε και ό,τι θα λάβετε, κάνετε όσο καλό μπορείτε».

«Σήμερα εμείς οι Απόφοιτες τους Saint Joseph του Βόλου σας αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη, με σεβασμό και αγάπη. Με μια φωνή που φτάνει ως τον ουρανό θέλουμε να σας πούμε πως θα βρίσκεται πάντα κοντά μας μαζί με τις θύμησες της σχολικής μας ζωής».

Σας ευχαριστούμε Αγαπητή Αδελφή, για την όμορφη μαρτυρία αφοσίωσης, πίστης και αγάπης που δώσατε στην κοινωνία και σε όλους εμάς. Αιωνία η μνήμη σας.

Οι Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ

Σύντομο βιογραφικό:

adelfh_smargda_royssoyΗ Αδελφή Σμαράγδα Ρούσσου γεννήθηκε στο χωριό Πάγος της Σύρου το 1933. Στην ευρύτερη οικογένειά της πολλοί οι Μοναχοί-χές και ιερείς! Μετά από έτη προετοιμασίας στη Σχολή Jeanne D’arc, στον Πειραιά, και το δοκίμιο στη Μασσαλία-Γαλλίας εντάχθηκε στο Τάγμα το 1955.

Επί 65 χρόνια αφιερωμένης ζωής, υπηρέτησε γενναιόδωρα ιδιαίτερα στο Βόλο, στην Αθήνα, ως Έπαρχος, όταν διαδέχτηκε την Αδ. Εφραίμ, και στο Ηράκλειο.

Στο Βόλο, με παρότρυνση των παλαιών μαθητριών και τη στήριξη του κ. Δ. Κωνσταντάρα, Διευθυντή, ίδρυσε το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» (1995) το οποίο συνεχίζει την επιτυχή λειτουργία του και αποτελεί ωραία παρουσία Χριστιανικού Σχολείου στη Θεσσαλία, στηρίζοντας και τη ζωή της καθολικής ενορίας του Βόλου που επαυξάνεται από τους σύγχρονους καθολικούς μετανάστες.

Comments are closed.