Αναγγελία θανάτου π. Πέτρου Ρούσσου

Published on: 17 Φεβρουαρίου 2016

Filled Under: Εσωτερικές Ειδήσεις

Views: 784

Tags: ,

Τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου 2016 απεβίωσε στα Χανιά της Κρήτης ο εφημέριος της εκεί καθολικής ενορίας και Γενικός Βικάριος της Επισκοπής Κρήτης π.Πέτρος Ρούσσος.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στον Σεβ/τατο Επίσκοπό μας π.Πέτρο Στεφάνου αλλά και στον Σεβ/τατο Επίσκοπο πρώην Σύρου π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη ο οποίος και τον είχε διορίσει Γενικό Βικάριο το 1984. Ο π.Πέτρος ήταν ένας δραστήριος ποιμένας της Εκκλησίας και μάχιμος μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του. Η απώλεια του π.Πέτρου δημιουργεί μεγάλο κενό στην Εκκλησία της Κρήτης αλλά και στην Κοινότητα των Πατέρων Καπουκίνων στην οποία ανήκε.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στα Χανιά την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 4 μ.μ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΚΛΙΠΟΝΤΟΣ

Πατέρας Πέτρος Ρούσσος (1940 – 2016)

Ο π. Πέτρος Ρούσσος γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1940 στο Άνω Μάννα της Σύρου από τον Ισίδωρο και την Σπεράντσα, το γένος Μακρυωνίτου. Μαθήτευσε στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια στη Γαλλία, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1960 εισήλθε στο δοκίμιο των Καπουκίνων Μοναχών στο Παλέρμο της Σικελίας, όπου σπούδασε Φιλοσοφία και Θεολογία. Τους επίσημους όρκους στο Τάγμα των Καπουκίνων έδωσε στις 21 Νοεμβρίου 1964. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 20 Ιουλίου 1969 στον ιερό ναό Παναγίας της Φανερωμένης στη Σύρο. Ακολούθως, υπηρέτησε ως εφημέριος στην ενορία Ιεράς Καρδίας στην Κέρκυρα (1970-1971) και στην ενορία Αγίου Φραγκίσκου στην Αθήνα (1975-1980).

Το 1980 ο π. Πέτρος έφθασε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στα χρόνια που ακολούθησαν ανέπτυξε πολύπλευρη ποιμαντική δράση, η οποία αγκάλιασε όλους τους καθολικούς της Κρήτης, αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες από το εξωτερικό. Οργάνωσε τις καθολικές κοινότητες σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, τις οποίες υπηρέτησε με αξιοθαύμαστο ζήλο. Χάρη στη φροντίδα και στους κόπους του π. Πέτρου επισκευάστηκαν όλα τα κτήρια της Επισκοπής Κρήτης που βρίσκονταν σε κακή κατάσταση ή ήταν εγκαταλειμμένα: στο Ρέθυμνο ο ιερός ναός του Αγίου Αντωνίου της Παδούης και η παρακείμενη παλαιά Μονή των Καπουκίνων, στο Ηράκλειο η Μονή των Καπουκίνων, στα Χανιά η Μονή των Καπουκίνων και ο καθεδρικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τελευταία, με την επιστασία του ιδρύθηκε στην Ιεράπετρα το Ποιμαντικό Κέντρο «Άγιος Παύλος», για τους καθολικούς της ευρύτερης περιοχής. Από το 1983 έως το 1986 διετέλεσε προϊστάμενος του Τάγματος των Καπουκίνων στην Ελλάδα. Το 1984 ονομάστηκε Γενικός Βικάριος της Επισκοπής Κρήτης από τον Σεβ. Φραγκίσκο Παπαμανώλη. Τον Αύγουστο του 2008 ονομάστηκε εφημέριος του καθεδρικού ναού στα Χανιά και τον Σεπτέμβριο του 2009 ηγούμενος της Μονής των Καπουκίνων.

Ο πατέρας Πέτρος Ρούσσος απεβίωσε στα Χανιά την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016.

Comments are closed.