“Ανάγκη αναδιοργάνωσης της Τοπικής μας Εκκλησίας”

Με αυτό το μήνυμα, την ανάγκη δηλαδή της Τοπικής μας Εκκλησίας για πλήρη αναδιοργάνωση, δηλ. να οργανωθούμε ξανά, να βάλουμε νέους στόχους, να κάνουμε σωστή ανακατανομή των αποθεμάτων και των δυνατοτήτων μας, με νέους στόχους, προτεραιότητες και μεθόδους τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και στις δομές, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στο Ποιμαντικό Κέντρο «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία, η πανσυριανή ετήσια συνάντηση όλων των μελών των θεσμών και επιτροπών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Με κεντρική ομιλία από τον π. Νίκο Ρούσσο, εφημέριο των ενοριών Αγ.Σεβαστιανού και Αγ.Γεωργίου Άνω Σύρου, και με θέμα: «Σκέψεις για την αναδιοργάνωση της τοπικής μας εκκλησίας», δόθηκε το στίγμα της επιθυμίας του Σεβ/τατου Επισκόπου μας π. Πέτρου Στεφάνου για πλήρη αλλαγή σελίδας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αποστολής της Εκκλησίας που δεν είναι άλλος από την μετάδοση της πίστης.

Μιας πίστης η οποία πρέπει να βιώνεται με αυθεντικό και προσωπικό τρόπο σήμερα ώστε να την μεταδώσουμε στις νέες γενεές.

Διαβάστε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του π.Νίκου ΕΔΩ η οποία θα πρέπει να αφυπνίσει κάθε πιστό, και να αποτελέσει εφαλτήριο για μια πραγματική αναδιοργάνωση της τοπικής μας Εκκλησίας, με στόχο την μετάδοση της πίστης όπως είναι το καθήκον και η αποστολή της.

Αμέσως μετά την ομιλία του π.Νίκου, ακολούθησε εργασία σε ομάδες με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που δόθηκε στα μέλη όλων των θεσμών που συμμετείχαν. Η ασφυκτική πίεση του χρόνου, να απαντηθεί το ερωτηματολόγιο, αλλά και η σοβαρότητα του θέματος, σίγουρα θα αποτελέσουν αφορμή για μελλοντικές συναντήσεις προκειμένου να αναλυθούν πολλές πτυχές που αφορούν τις δομές και τον τρόπο οργάνωσης της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης αυτής, έγινε ενημέρωση για την Κάριτας, την Νεολαία και τον οικονομικό απολογισμό της Επισκοπής.

Ο πρόεδρος της Κάριτας Σύρου (και πρόεδρος και της Κάριτας Ελλάς) π.Αντώνιος Βουτσίνος, εφημέριος Μάννα, παρουσιάζοντας το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας για το 2015 στη Σύρο είπε:

«Οι κύριες δραστηριότητες που άσκησε η Κάριτας στη Σύρο κατά το 2015, είναι, σχεδόν, οι ίδιες με αυτές των τελευταίων ετών, όπου η σοβαρή οικονομική κρίση έχει αυξήσει αισθητά τις ανάγκες των φτωχών και των αδύναμων συνανθρώπων μας. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η Κάριτας στρέφει καθ΄ολοκληρίαν τις προσπάθειές της στην εξεύρεση πολλαπλών ειδών παροχής βοήθειας για να καλύπτει ανάγκες, τουλά-χιστον, εκείνων των απόρων – μοναχικά άτομα και οικογένειες -, που βιώνουν περισσότερο έντονα τη φτώχεια και ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι παροχές από την Κάριτας Σύρου, είναι οι εξής:

Α.- ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΣΥΡΟΥ

Παροχή πακέτων τροφίμων κάθε μήνα σε 41 οικογένειες και μοναχικά άτομα, με συνολική ετήσια δαπάνη 20.000 ευρώ.

Β.- ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ “ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ”

Παροχή πακέτων τροφίμων, 26 οικογένειες και μοναχικά άτομα.

Αγορά φαρμάκων σε 21 οικογένειες.

Πληρωμή λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Το 2015 συμπληρώθηκαν τρία έτη χρηματοδότησης της Κάριτας Σύρου από το Ίδρυμα αυτό, με 25.000 ευρώ το έτος. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει ακόμη 25.00 ευρώ για το έτος 2016, οπότε η συνολική οικονομική του βοήθεια θα ανέλθει για την τετραετία 2013-2016 σε 100.000 ευρώ.

Δ.- ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ “ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ”

Προσφορά στην Κάριτας Σύρου τροφίμων και δωροεπιταγών

Ε.- ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Από την Κάριτας Σύρου 10.000 ευρώ

Από τις Κάριτας των Ενοριών 10.250 ευρώ

Από τους πιστούς για τους σεισμόπληκτους του ΝΕΠΑΛ 11.850 ευρώ

ΣΤ.- ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ

Πάρα πολλές οικογένειες πήραν είδη ενδύσεως από την Κάριτας, κατά τις διανομές που κάνει δυο φορές το μήνα, που αντιστοιχούν σε 6.000 περίπου, μερίδες ρούχων το χρόνο.

Ζ.- ΓΕΝΙΚΑ

– Πάνω από 2.000 άτομα μέσα στο Συριανό χώρο ευεργετήθηκαν με την παροχή τροφίμων, αγορά φαρμάκων, πληρωμή ιατρικών εξετάσεων, λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού κ.λ.π.

– 100, περίπου, άπορες οικογένειες που είναι ενταγμένες στα Προγράμματα βοήθειας της Κάριτας Σύρου, τα οποία χρηματοδοτούνται από : Δικούς της πόρους, την Κάριτας Ελλάς, το Ίδρυμα *Σταύρος Νιάρχος*, και την Α.Β. Βασιλόπουλος Α.Ε. Συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός απόρων που ευεργετούνται με τρόφιμα, φάρμακα, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και Νερού κ.λ.π., με σύνολο 5.000, περίπου, παροχών το χρόνο.

Κατά διαστήματα μέσα στο έτος, παραχωρούμε δωρεά τη χρήση του Ξενώνα της Κάριτας στο κτίριο της Καθολικής Επισκοπής στην Ερμούπολη, για τη φιλοξενία οικείων των ασθενών που έρχονται από τα γύρω νησιά για περίθαλψη στο Νοσοκομείο της Σύρου.»

Την κατάσταση στην καθολική νεολαία της Σύρου, παρουσίασε ο εμψυχωτής Γιάννης Βαρθαλίτης, ο οποίος μαζί με μία ομάδα άλλων 7-8 νέων ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τους καθολικούς νέους ηλικίας Γυμνασίου-Λυκείου. Στην κατηγορία των εφήβων ηλικίας Γυμνασίου, από τους συνολικά 150 εφήβους της ηλικίας αυτής, συμμετέχουν 60-70 έφηβοι στα τρία τμήματα ΕΚΝΕ σε Ερμούπολη, Βάρη και Φοίνικα.

Στην κατηγορία των νέων ηλικίας Λυκείου υπάρχει ένα τμήμα μόνο στην Ερμούπολη (για όλο το νησί), απ όπου από τους 100 καθολικούς νέους αυτής της ηλικίας περνούν από κει μόνο 25-30 άτομα.

Η συνάντηση των θεσμών έκλεισε με τον οικονομικό απολογισμό της Καθολικής Επισκοπής και των ενοριών της Σύρου η οποία έγινε από τον ίδιο τον Επίσκοπό μας.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σεβ/τατος π. Πέτρος Στεφάνου, έγινε εμφανές ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια τόσο τις ενορίες όσο και την ίδια την Επισκοπή, η οποία με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να ανταποκριθεί στην κάλυψη των υποχρεώσεων της. Παρόλα αυτά όπως είπε ο Επίσκοπος, με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε και τη χρονιά που διανύουμε.

Comments are closed.