Αφιέρωμα στο Εκκλησιαστικό Όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου [Βίντεο]

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το 2ο Documentary του καναλιού “Science Behind Music“, που έχει θέμα το αρχαιότερο εν λειτουργία εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» .

Ιστορική Αναδρομή

Το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου έχει μια ξεχωριστή ιστορία:

Κατασκευάστηκε από τον Zeno Fedeli, μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας, το 1888. Την ίδια χρονιά δωρήθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών, όπου και ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος φρόντισε και έφερε στη Σύρο το ιστορικό όργανο του Αγίου Διονυσίου. Είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα! Η επισκευή του πραγματοποιήθηκε από τον Ιταλό τεχνίτη Saverio Tamburini, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του οίκου Tamburini που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα σε ολόκληρο τον πλανήτη (Μιλάνο, Βατικανό, Μεξικό, Μεσσήνη, Μπολόνια).

Η πρωτοβουλία της επισκευής και συντήρησης του εκκλησιαστικού οργάνου ανήκει στον Σεβασμιότατο Επίσκοπο μας, π. Πέτρο Στεφάνου.

Comments are closed.