Αδελφοί Χριστιανικών Σχολείων

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΔ.ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (ΦΡΕΡ)
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

Oι πρώτοι Φρερ (Frères) ήλθαν στη Σύρο στα μέσα του 19ου αιώνα. Η παραμονή τους στο νησί κράτησε περίπου 5 χρόνια. Επανήλθαν οριστικά το 1914 με την ίδρυση Δημοτικού Σχολείου και Εμπορικής Σχολής. Κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα όπως και κατά την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα, κυρίαρχη ξένη γλώσσα στα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου ήταν η γαλλική. Οι πρώτοι Φρερ, οι οποίοι ήρθαν από τη Γαλλία, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων της εποχής, ίδρυσαν πρώτα Εμπορικές Σχολές σε όλα τα μεγάλα λιμάνια: Πειραιάς, Σύρος, Χίος, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Σμύρνη Κωνσταντινούπολη, Βηρυτός, Αλεξάνδρεια… έχοντας ως πρότυπο την Chambre de Commerce de Paris. Τα οδικά δίκτυα και τα τραίνα, για τις χερσαίες μεταφορές, μέχρι τότε, ήταν σε πρώιμο στάδιο. Όλο το εμπόριο καθώς και οι μετακινήσεις των ταξιδιωτών γινόταν δια θαλάσσης.

Αρχικά, το Σχολείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» λειτούργησε στην Άνω Σύρο. Το 1920 μετακόμισε στο χώρο που βρίσκεται σήμερα. Κατά τα έτη 1931 και 1932, μετά τα μέτρα που πήρε η τότε Κυβέρνηση της Ελλάδος σε βάρος των ξένων σχολείων, το Σχολείο μας αναγκάστηκε να ενταχθεί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η Εμπορική Σχολή έκλεισε. Έγινε και μια προσπάθεια λειτουργίας Γυμνασίου η οποία όμως δεν ευδοκίμησε. Το Δημοτικό συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του.

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου που ακολούθησε (1940-1950) το σχολείο λειτούργησε περισσότερο ως φιλανθρωπικό ίδρυμα και οι εγκαταστάσεις του προσφέρθηκαν για τη φιλοξενία απόρων και αστέγων παιδιών.

frerΤο 1974 ξεκίνησε ένα σχέδιο νέων εγκαταστάσεων για τη δημιουργία Νηπιαγωγείου-Δημοτικού-Γυμνασίου το οποίο όμως μέλλει να ολοκληρωθεί. Το 2008 πρωτολειτούργησε το Νηπιαγωγείο και από τον Σεπτέμβριο του 2012 στις εγκαταστάσεις του φιλοξενείται και ο Παιδικός Σταθμός «Η ΦΩΛΙΑ».

Σήμερα, «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ως εκπαιδευτική μονάδα, είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού «LA SALLE», ο οποίος διευθύνει σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, από Παιδικούς Σταθμούς μέχρι και Πανεπιστήμια, Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές, Ακαδημίες, Ορφανοτροφεία…, σε 80 χώρες του κόσμου, στα οποία διδάσκουν 80.000 εκπαιδευτικοί και φοιτούν 900.000 μαθητές και φοιτητές.

Το Σχολείο μας είναι ένα από τα τέσσερα Λασαλιανά Σχολεία που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα (Πειραιάς, Άλιμος, Θεσσαλονίκη, Σύρος).

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «LA SALLE» ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Λασαλιανό Σχολείο

John_baptist_de_la_salleΟ Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ (Jean-Baptiste de La Salle), ιδρυτής του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών, κατάφερε πρώτος απ΄ όλους τους μεγάλους παιδαγωγούς, να θέσει τα θεμέλια μιας εκπαιδευτικής παράδοσης, από την οποία ωφελούνται σήμερα 900.000 μαθητές, φοιτητές και νέοι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπόρεσε να εφοδιάσει τους συνεχιστές του έργου του μ΄ ένα «Εκπαιδευτικό Σχέδιο» που το χαρακτηρίζει η συνοχή και το οποίο ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των νέων. Στηρίζεται στην εμπειρία, στο διάλογο, στη συνεργασία και στην πίστη σε κοινές αξίες (χριστιανικές κι ανθρωπιστικές), οι οποίες προσδίδουν στο «Λασαλιανό Εκπαιδευτικό Σχέδιο» μια ανθρωπιστική και πνευματική δυναμική.

Το «Λασαλιανό Σχολείο», σεβόμενο απόλυτα την ελευθερία συνείδησης του ατόμου, δέχεται συνεργάτες και μαθητές χωρίς θρησκευτικές, δογματικές, πολιτικές, φυλετικές, οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις. Έτσι, εξασφαλίζει την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, την αμοιβαία κατανόηση και εκτίμηση καθώς και το σεβασμό της ιδιαιτερότητας του καθενός. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει τα μέγιστα στην αγάπη και την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Οι λασαλιανοί εκπαιδευτικοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι επιτελούν λειτούργημα. ΄Ολοι οι Λασαλιανοί (Frères και λαϊκοί εκπαιδευτικοί συνεργάτες) αφοσιώνονται στη μόρφωση και την αγωγή των νέων, πιστοί στην προτροπή του Ιδρυτή τους: «Πρέπει το παράδειγμά σας να ανταποκρίνεται σ΄αυτά που λέτε…».

Από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, τα Λασαλιανά Σχολεία απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των νέων. «Εσάς διάλεξε ο Θεός για να Τον βοηθήσετε να υλοποιήσει το έργο Του, αναγγέλλοντας στα παιδιά τις αλήθειες του Ευαγγελίου», (Ι.-Β. Δελασάλ).

Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της ισοπέδωσης και της σύγχυσης αρχών και αξιών, το Λασαλιανό Σχολείο, επίκαιρο όσο ποτέ, προσφέρει μόρφωση και αγωγή, καλλιεργεί την πίστη σε ιδανικά και βοηθάει τους μαθητές του να δώσουν νόημα και να θέσουν στόχους στη ζωή τους.

Η ιστορία του Jean-Baptiste De la Salle

1651: 30 Απριλίου. Γεννιέται στη Reims της Γαλλίας από οικογένεια ευγενών
1662: Ανακοινώνει στους γονείς του την επιθυμία του να ακολουθήσει τον εκκλησιαστικό κλάδο
1668: Ανέρχεται στην εκκλησιαστική ιεραρχία
1669: Εγγράφεται στο πανεπιστήμιο της Reims
1678: Έχοντας σπουδάσει στη Σορβόννη χειροτονείται ιερέας
1679: Η θλιβερή κατάσταση της παιδείας στην εποχή του τον οδηγεί στην απόφαση να δημιουργήσει σχολεία για άπορα παιδιά. Ανοίγει τα πρώτα τρία χριστιανικά σχολεία στη Ρεμς
1680: Ανακηρύσσεται Διδάκτωρ θεολογίας
1681: Εγκαθιστά τους φτωχούς δασκάλους συνεργάτες του στο σπίτι του
1682: Ιδρύεται η “Κοινότητα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών”
1683: Μοιράζει την περιουσία του στους φτωχούς
1688: Καινοτομεί στην εκπαίδευση. Χωρίζει τους μαθητές σε τάξεις ομοιογενείς σε γνώσεις και ηλικία, εισάγει τη λειτουργία της γαλλικής γλώσσας καταργώντας τα λατινικά και εκπονεί κανονισμό λειτουργίας των σχολείων
1690-1716: Επέκταση των σχολείων αλλά και πολεμική από την Βουλή
1717: Όρκος απόλυτης ισότητας ανάμεσα στα μέλη του Τάγματος
1718: Αφήνει την περιουσία του στο Τάγμα
1719: 6 Απριλίου. Πεθαίνει σε ηλικία 67 χρονών
1725: Ο Πάπας Benoit XIII αναγνωρίζει το Τάγμα
1900: 24 Μαΐου. Κατατάσσεται μεταξύ των Αγίων
1950: Ανακηρύσσεται από τον Πάπα Πίο ΧΙΙ “Προστάτης της νεότητας και των Διδασκάλων”

Είπαν για τον De la Salle και το έργο του

  • “Ο δάσκαλος των δασκάλων”, Fernand Laudet – de l’Institut de France
  • “Δεν θέλω ν’ αρνηθώ τον θαυμασμό μου στον De la Salle που όντας πλούσιος ιερωμένος, απαρνήθηκε την περιουσία του και την κοινωνική του θέση, θέλησε να γίνει ένας φτωχός, για να έχει το δικαίωμα να διδάσκει μαζί με τους άλλους φτωχούς τα παιδιά του λαού”. Πεσταλότζι, Ελβετός παιδαγωγός
  • “Το Ινστιτούτο των Φρερ είναι ένα αριστούργημα δομής και τα αγαθά που προκύπτουν απ’ αυτό είναι άπειρα”. Hippolyte Adolphe Taine, ιστορικός και φιλόσοφος
  • …αν ήμουν Υπουργός Παιδείας, η πρώτη μου πράξη θα ήταν να ονομάσω Διευθυντή της Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης τον Προϊστάμενο των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών…”. Gustave Le Bon, Γάλλος κοινωνιολόγος
  • “Θεωρώ τους Φρερ σαν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς του λαού μου”. Εδουάρδος 7ος, Βασιλιάς της Αγγλίας
  • “Ας μας στείλουν πολλούς, πολλούς από τους Φρερ”. Φραγκλίνος Ρούζβελτ, Πρόεδρος των Η.Π.Α.
  • “…Συγχαρητήρια για το μέγα έργο που επιτελείτε σ’ όλο τον κόσμο…”. Ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος
  • “…Ο Δελασάλ είναι ένας άνθρωπος με μία πολύτιμη ανθρωπιστική συμβολή, ένας μεγάλος παιδαγωγός, ένας επαναστάτης, ένας καινοτόμος… και πρέπει να μελετηθεί από καθηγητές, παιδαγωγούς, γονείς, κηδεμόνες…”. Νίνα Κοκκαλίδου – Ναχμία, Εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”

Ιστορία του τάγματος

1719: Κατά τον θάνατο του ιδρυτή το Ινστιτούτο αριθμεί 274 Φρερ που διδάσκουν σε 26 σχολεία
1789: Οι Φρερ φθάνουν τον αριθμό των 1.000 και διδάσκουν σε 36.000 μαθητές. Έχουν 125 σχολεία
1792: Η Επανάσταση διαλύει το Τάγμα. Πολλοί Φρερ καρατομούνται. Αναγκάζονται να διδάσκουν κρυφά σε παλιούς μαθητές τους.
1803: Ο Ναπολέων επανιδρύει το Τάγμα τους.
1808: Αναγνωρίζονται από τις πανεπιστημιακές αρχές και τα σχολεία τους γίνονται ισότιμα με τα δημόσια δημοτικά.
1815: Ο Πάπας ζητά από τους Φρερ να στείλουν δασκάλους στη Λουϊζιάνα.
1871: Η Γαλλική Ακαδημία τιμά το έργο των Φρερ και η Γαλλική Κυβέρνηση απονέμει στο Τάγμα την ανώτερή της διάκριση, τον σταυρό της λεγεώνας της Τιμής.
1878 – 1904: Διωγμός του θεσμού των Φρερ στη Γαλλία. Οι περισσότεροι Φρερ αναγκάζονται να μετακομίσουν στο Βέλγιο και να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους σ’ όλον τον κόσμο. Το Ινστιτούτο περιλαμβάνει 19.940 Φρερ σε 2003 σχολεία με 322.000 μαθητές.

Σήμερα

Το “Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών” αριθμεί περίπου 10.000 Φρερ. Το έργο τους πλαισιώνεται από 90.000 περίπου λαϊκούς εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Ο μεγάλος αυτός Λασαλιανός οργανισμός διατηρεί 1200 σχολεία ή άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε 82 χώρες όπου φοιτούν 800.000 μαθητές ή φοιτητές. Η διδασκαλία προσαρμόζεται στην ποικιλία των πολιτισμών, των καταστάσεων και των τοπικών αναγκών προσφέροντας παιδαγωγικές υπηρεσίες σ’ όλους τους νέους ανεξάρτητα θρησκείας, φυλής ή χρώματος.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Comments are closed.