Εορτολόγιο εβδομάδας 23/2- 1/3

Published on: 23 Φεβρουαρίου 2015

Filled Under: Αναγνώσματα

Views: 1200

Tags:

23/2 Αγ.Πολύκαρπου Επισκόπου και Μάρτυρα

Ανήκει στην εποχή των Αποστόλων.Υπήρξε μαθητής του Αγ.Ιωάννη και στενός φίλος του Αγ.Ιγνατίου, Επισκόπου Αντιόχειας. Ο Πολύκαρπος διακρινόταν για την αγάπη και την αφοσίωσή του στο Χριστό. Γι’ αυτό ο Ευαγγελιστής Ιωάννης τον χειροτόνησε Επίσκοπο και τον τοποθέτησε ποιμένα των Χριστιανών της Εκκλησίας της Σμύρνης. Όσο γλυκύς και πράος υπήρξε προς τα πνευματικά του παιδιά, μιμούμενος το Διδάσκαλό του, τόσο αυστηρός ήταν με τους αιρετικούς.
Το μαρτύριο του Αγίου Πολυκάρπου τοποθετείται γύρω στο 156, σ ένα μεγάλο διωγμό κατά των χριστιανών, κατά τον οποίο μαρτύρησαν και πολλοί άλλοι χριστιανοί. Μέσα στην αρένα με τα άγρια θηρία να κατασπαράζουν τους χριστιανούς, δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή να ομολογεί την πίστη του στο Χριστό.Όπως χαρακτηριστικά έλεγε: “Για το Χριστό, είμαι έτοιμος να υποφέρω τα πάντα”. Μόνος του ανέβηκε πάνω στην πυρά η οποία δεν τον καίει!!! Βλέποντάς το αυτό ο δήμιος τον αποτέλειωσε με τη μάχαιρα και η ωραία ψυχή του μεγάλου και ένδοξου Ποιμενάρχη της Σμύρνης, πέταξε στους ουρανούς. Οι πιστοί περισυλλέγουν τα οστά του και κρυφά τα ενταφιάζουν σε τόπο, όπου αργότερα ανηγέρθηκε λαμπρότατος ναός προς τιμήν του.

24/2 Μοδέστου Επισκόπου

25/2 Αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Το νόημα της ευλογίας με τη στάχτη  (βλ. εδώ)

Το μήνυμα του Επισκόπου Σεβ. π. Πέτρου (βλ. εδώ)

26/2  Πορφυρίου Επισκόπου

Υπήρξε ο πρώτος Επίσκοπος στη Γάζα κατά τα μέσα του 5ου αιώνα. Συνέβαλε πολύ στην κατάργηση των ειδωλολατρικών ναών της εποχής του, επί των οποίων ανήγειρε χριστιανικούς, και μετέστρεψε πολλούς εθνικούς στο χριστιανισμό.

27/2 Προκοπίου Ομολογητού

Έζησε στην εποχή του Λέοντος Ισαύρου του Εικονομάχου(8ος αιώνας). Υπήρξε μοναχός και διέπρεψε στις αρετές της χριστιανικής τελειότητας. Υπέφερε πολλά από τους εικονομάχους, τους οποίους έλεγχε. Γι αυτό καταξιώθηκε με τον τίτλο του ομολογητού.

28/2 Αγ.Ρωμανού Αββά

 Έζησε κατά τον 5ο αιώνα και κόσμησε τη Γαλλία, τη χώρα του, με πολλά μοναστήρια, αναπτύσσοντας εξαιρετικά το μοναχικό φρόνημα.

1/3 1η Κυριακή της Τεσσαρακοστής

Comments are closed.