1η Ενημέρωση για την πορεία της 34ης Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στο Παναμά

Published on: 23 Ιανουαρίου 2019

Filled Under: Εξωτερικές Ειδήσεις

Views: 403

Tags: ,

Παναμάς, η πρωτεύουσα των νέων του κόσμου 

Ήταν 75 χιλιάδες οι νέοι στο Coste Cinta, στον Παναμά, την Τρίτη το απόγευμα 22 Ιανουαρίου, όπου ο αρχιεπίσκοπος του Παναμά Σεβασμιότατος Ulloa Mendieta τέλεσε την Θεία Λειτουργία για την έναρξη της 34ης Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας. 400 οι Επίσκοποι που συλλειτούργησαν. Στον κόλπο του Coste Cinta με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό, δημιουργήθηκε μια τεράστια σκηνή, όπου τους νέους υποδέχτηκαν μια σειρά από μουσικά συγκροτήματα που εναλλάσσονταν για όλο το απόγευμα έως τις 17.00 που ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία.

Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος του Παναμά μίλησε για μια  Π.Η.Ν. “για τους νέους της υπαρξιακής και γεωγραφικής περιφέρειας”, χαρακτηρίζοντάς την “ως ένα βάλσαμο για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία πολλοί από αυτούς ζουν δίχως ελπίδα, ειδικά εκείνοι οι νέοι ιθαγενείς και οι αφρικανοί απόγονοι, εκείνοι οι νέοι που μεταναστεύουν λόγω της σχεδόν μηδενικής ανταπόκρισης στην χώρα καταγωγής τους και φεύγοντας εκτίθενται στη διακίνηση ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων, στην εγκληματικότητα και σε πολλές άλλες κοινωνικές ασθένειες».

Και υπέδειξε το δρόμο “για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ζωής”: η Θεία  Ευχαριστία. «Το κάλεσμα  του Χριστού, είναι έγκυρο, αδιάκοπο, έντονο, γεμάτο τρυφερότητα. Ίσως ως Εκκλησία δεν σταθήκαμε ικανοί να το εκφράσουμε αυτό αρκετά ξεκάθαρα, γιατί μερικές φορές οι ενήλικες πιστεύουν ότι οι νέοι δεν θέλουν να ακούσουν, ότι είναι κωφοί και άδειοι – παραδέχτηκε -. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική».

«Οι νέοι έχουν ανάγκη από καθοδήγηση, συνοδεία και, πάνω απ ‘όλα, εκείνους που θα τους ακούνε. Αναζητούν μάρτυρες γεμάτους περιεχόμενο και εμπειρίες. Δεν αναζητούν έναν Θεό καλλιεργημένο και διανοητικό, αλλά αναζητούν εκείνους που θα δώσουν μαρτυρία με τη ζωής τους γι’ αυτό το Θεό». Είναι ο δρόμος της αγιοσύνης, που υπέδειξαν οι Άγιοι προστάτες της Π.Η.Ν τους οποίους ο Αρχιεπίσκοπος Ulloa Mendieta ανέφερε έναν προς έναν, μέχρι να φτάσει στο Άγιο Όσκαρ Ρομέρο, για τον οποίο ξέσπασε ο ενθουσιασμός των νέων.

«Αυτοί οι άγιοι – τα λόγια του αρχιεπίσκοπου – μας δείχνουν ότι η αγιοσύνη είναι εφικτή, σε όλους τους πολιτισμούς και τις εθνικές ομάδες, χωρίς διαχωρισμό φύλλου ή ηλικίας. Το γενναιόδωρο δώρο προσφοράς της ζωής τους στον Θεό και στον πλησίον τους οδήγησε στην αγιοσύνη».

Όταν ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία ξεκίνησε μια συναυλία ειρήνης και ρήψη πυροτεχνημάτων. Σήμερα Τετάρτη 23 και αύριο Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, οι νέοι τα πρωινά παρακολουθούν κατηχήσεις που γίνονται από 380 επισκόπους σε 25 γλώσσες σε 137 διαφορετικές τοποθεσίες. Τις κατηχήσεις αναμένονται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 100 χιλιάδες προσκυνητές από 156 χώρες. Μεταξύ αυτών, για πρώτη φορά στην ιστορία, 500 νέοι από την Κούβα. Πολλοί από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα. Υπάρχουν 20.000 εθνικοί εθελοντές και 2.445 διεθνείς εθελοντές, κυρίως από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και την Πολωνία.

Οι νέοι του «ΧΑΙΡΕ ΜΑΡΙΑ»

Η κορόνα του Ροδαρίου είναι ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά της φετινής Π.Η.Ν. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το θέλησε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος θέτοντας στο κέντρο της Π.Η.Ν την Παναγία και την φράση: «Ιδού η δούλη του Κυρίου ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου».

Εντυπωσιάζει η εικόνα να βλέπεις πολλούς νέους να κρατούν σφιχτά στο χέρι τους το Άγιο Ροδάριο σαν να ήταν το αγαπημένο τους κινητό. Το φέρουν γύρω από τον καρπό του χεριού τους σαν βραχιόλι  η στο λαιμό ως κολιέ. Η οργανωτική επιτροπή του Παναμά φρόντισε  κάθε σακίδιο του προσκυνητή να περιέχει μια κορόνα Ροδαρίου, το «Ροδάριο του Προσκυνητή». Ο Αρχιεπίσκοπος Ulloa στην ομιλία του προέτρεψε τους νέους  «να μην φοβούνται να μοιράζονται τα ελπιδοφόρα όνειρά τους, καθώς με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος, μπορούμε να κάνουμε την επανάσταση της αγάπης, που δεν είναι εύκολη, όμως είναι ακατόρθωτη χάρης τη βοήθεια της Παναγίας». 

Αυτές τις μέρες οι χιλιάδες νέοι ξεχύνονται στους δρόμους του Παναμά σε ομάδες, κάποιες μάλιστα ως διακριτικό φέρουν τα ίδια μπλουζάκια ή καπέλα, κρατώντας τις σημαίες της χώρας τους, ενωμένοι με μια καρδιά τραγουδάνε ή ψέλνουν  ρυθμικά. Άλλοτε βαδίζουν, άλλοτε σταματούν για να προσευχηθούν άλλοτε μπαίνουν σε κάποιο ναό για την απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου.

Οι νέοι αυτές τις μέρες αισθάνονται τον Παναμά το σπίτι τους.

Σήμερα Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 ο Άγιος Πατέρας θα φθάσει στον Παναμά.

Αύριο Πέμπτη 24 Ιανουαρίου οι νέοι το πρωί θα παρακολουθήσουν κατηχήσεις και το απόγευμα θα διεξαχθεί η γιορτή υποδοχής του Πάπα.

Comments are closed.