Φορέας της αναγέννησης είναι ο Υιός του Θεού

Published on: 21 Μαρτίου 2015

Filled Under: Βίντεο

Views: 743

Tags:

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας μεταφέρει ένα απόσπασμα συνομιλίας του Ιησού με το Νικόδημο. Ο Νικόδημος είναι ένα σημαίνον πρόσωπο της ιουδαϊκής κοινωνίας της Ιερουσαλήμ, φαρισαίος και ραβίνος, τον οποίο ο Ιησούς αποκαλεί “δάσκαλο του λαού Ισραήλ”. Ο Νικόδημος, λοιπόν, βλέπει «τα σημεία που ο Ιησούς ενεργεί, και πιστεύει σ’ αυτόν». Η πίστη του, όμως, του δημιουργεί και προβληματισμούς, γι’ αυτό και πηγαίνει στον Ιησού, στα κρυφά τη νύχτα, και ζητά διευκρινήσεις.

Όπως υπογραμμίζει ο π. Γιάννης Μαραγκός, το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των δύο, αφορά τη Σωτηρία του ανθρώπου. Στο πρώτο μέρος αυτής της συζήτησης, ο Ιησούς την περιγράφει ως μια αναγέννηση του ανθρώπου, μπροστά στις δυσκολίες κατανόησης του Νικόδημου. Ο Ιησούς υποστηρίζει ότι είναι δυνατή, αλλά όχι με βάση τις δυνάμεις του ανθρώπου, είναι δώρο Θεού και καταφεύγει σε παραδείγματα από την Παλαιά Διαθήκη,  που γνωρίζει καλά ο Νικόδημος, για να τον διαφωτίσει.

Εδώ αρχίζει και η σημερινή ευαγγελική περικοπή από το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο.

“Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στον Νικόδημο. Όπως ο Μωυσής ύψωσε το χάλκινο φίδι στην έρημο, έτσι πρέπει να υψωθεί ο Υιός του Ανθρώπου,  ώστε όποιος πιστεύει σ’ αυτόν να μη χαθεί αλλά να ζήσει αιώνια. «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια. Γιατί, ο Θεός δεν έστειλε τον Υιό του στον κόσμο για να καταδικάσει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος δι’ αυτού. Όποιος πιστεύει σ’ αυτόν δεν έχει να φοβηθεί τη θεϊκή κρίση· αυτός όμως που δεν πιστεύει έχει κιόλας καταδικαστεί, γιατί δεν πίστεψε στο μονογενή Υιό του Θεού.

Και να ποια είναι η καταδίκη: Το φως ήρθε στον κόσμο, οι άνθρωποι όμως αγάπησαν περισσότερο το σκοτάδι παρά το φως, γιατί οι πράξεις τους ήταν πονηρές. Κάθε άνθρωπος που πράττει έργα φαύλα μισεί το φως και δεν έρχεται στο φως, γιατί φοβάται μήπως αποκαλυφθούν τα έργα του και κριθούν.

Όποιος όμως κάνει πράξεις σύμφωνες με την αλήθεια του Θεού, αυτός έρχεται στο φως· έτσι θα φανεί πως οι πράξεις του έχουν γίνει από υπακοή στο Θεό”.

Πηγή: Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”

Comments are closed.