Συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα

Published on: 29 Νοεμβρίου 2014

Filled Under: Βίντεο

Views: 666

Tags:

Στην αναγγελία της είδησης από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι στα σπλάχνα της θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού αναφέρεται αυτή την εβδομάδα ο Λόγος του Κυρίου, τον οποίο μεταφέρει μέσω της διαδικτυακής παρουσίας του, ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Καθίσταται γνωστό ότι μέχρι τώρα, η Θεία Λειτουργία μας είχε προσφέρει δύο πρόσωπα που θα μπορούσαν να μας εμπνεύσουν να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τον ερχομό του Σωτήρα. Τον Ησαΐα τον μακρινό προφήτη που έζησε αιώνες πριν και ανήγγειλε τον Μεσσία ως ερχόμενο. Έπειτα τον Ιωάννη τον Βαπτιστή που τον υπέδειξε ως παρόντα. Και σήμερα, μία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, μας προσφέρει ως παράδειγμα τη Μαρία που βαστάει στα σπλάχνα της τον Μεσσία και Σωτήρα.

Σύμφωνα με το κατά Λουκά Ευαγγέλιο, κατά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της Ελισάβετ, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ στην πόλη της Γαλιλαίας Ναζαρέτ σε μια παρθένο, που ήταν αρραβωνιασμένη με κάποιον που τον έλεγαν Ιωσήφ και καταγόταν από τη γενιά του Δαβίδ. Tην παρθένο την έλεγαν Μαριάμ. Παρουσιάστηκε σ’ αυτήν ο άγγελος και της είπε: «Χαίρε εσύ, προικισμένη με τη χάρη του Θεού· ο Κύριος είναι μαζί σου. Ευλογημένη απ’ το Θεό είσαι εσύ, περισσότερο απ’ όλες τις γυναίκες». Εκείνη μόλις τον είδε ταράχτηκε με τα λόγια του και προσπαθούσε να εξηγήσει τι σήμαινε ο χαιρετισμός αυτός. Ο άγγελος της είπε: «Μη φοβάσαι, Μαριάμ, ο Θεός σου έδωσε τη χάρη του· θα μείνεις έγκυος, θα γεννήσεις γιο και θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομαστεί Υιός του Υψίστου. Σ’ αυτόν θα δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ, του προπάτορά του. Θα βασιλέψει για πάντα στους απογόνους του Ιακώβ και η βασιλεία του δε θα έχει τέλος». Η Μαριάμ τότε ρώτησε την άγγελο: «Πώς θα μου συμβεί αυτό, αφού δεν έχω συζυγικές σχέσεις με άντρα;» και ο άγγελος της απάντησε: «Το Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Θεού θα σε καλύψει, γι’ αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννήσεις θα ονομαστεί Υιός Θεού. Μάθε ακόμη ότι η συγγενής σου Ελισάβετ συνέλαβε γιο στα γηρατειά της, κι έτσι, αυτή που την αποκαλούσαν στείρα βρίσκεται τώρα στον έκτο μόνα της εγκυμοσύνης. Για το Θεό τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο». Η Μαριάμ τότε είπε: «Είμαι μια δούλη του Κυρίου· ας γίνει το θέλημά του σ’ εμένα όπως μου το είπες”. Κι έφυγε από αυτήν ο άγγελος.

Η αντίδραση και η αποδοχή της αναγγελίας από την Παναγία, δίνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται κάποια χριστιανική ύπαρξη για να είναι αυθεντική. Τα πάντα ξεκινούν με τη δωρεά, τη χάρη που ο Θεός προσφέρει σε κάθε άνθρωπο για να τον κάνει να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του. Ο Θεός εγκαινιάζει σε κάθε άνθρωπο έναν καλοπροαίρετο διάλογο μέσα από τον οποίο προσπαθεί να του δώσει να καταλάβει τι θέλει και από τον άνθρωπο ζητά διαθεσιμότητα και συνεργασία.

Τη σπουδαιότητα της συνεχούς επαγρύπνησης και ετοιμότητας, που αποτελούσαν δύο από τις πιο αγαπητές αρετές της πρώτης χριστιανικής περιόδου, περιγράφει στον γαλήνιο λόγο του Θεού της 30ης Νοεμβρίου του 2014 η Καθολική Εκκλησία, μέσω της διαδικτυακής παρουσίας του π. Γιάννη Μαραγκού με την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής.

“ Προσέχετε, αγρυπνείτε και προσεύχεστε διότι δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο καιρός” επισημαίνεται στο Κατά Ματθαίου Ευαγγέλιο. Όπως σημειώνεται, “σήμερα για πολλούς ο φόβος του τέλους έχει εξασθενίσει. Δυστυχώς όμως εξασθένισε και η ετοιμότητα που υπογράμμιζε την αξία της κάθε στιγμής που ζούμε. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που αρέσκονται με το τέλος του κόσμου και αφιερώνουν παραπάνω χρόνο για να βρουν πότε θα έρθει, χρησιμοποιώντας μάλιστα και την Αγία Γραφή ως ταξιδιωτικό οδηγό προς αυτή την ημερομηνία”.

Η ευαγγελική περικοπή έχει μια διπλή προειδοποίηση. Απευθύνεται τόσο σε κείνους που αναλώνονται στο να εντοπίσουν στον τρόπο και καιρό του τέλους και αφήνουν το κακό σε όλες τους τις μορφές να αλωνίζει χωρίς να κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν ή να το περιορίσουν. Απευθύνεται επίσης σε εκείνους που έχουν χαλαρώσει την επαγρύπνηση και την ετοιμότητά τους και ξεχνούν ότι το καλό που σιγά σιγά έχει γίνει μέχρι τώρα πρέπει να το προωθήσουν και να το ολοκληρώσουν.

Στους μεν, ο Ιησούς Χριστός λέει “καλή η αναμονή αλλά μην περιμένετε ο καλύτερος κόσμος να πέσει από τον ουρανό. Μην χαλαρώνετε την προσπάθεια του να μεταμορφώσετε τον παρόντα κόσμο που ζείτε με την έμπνευση του χριστιανικού πνεύματος”. Στους δε, λέει: “καλά κάνετε και δεσμεύεστε για την καλυτέρευση των εγκοσμίων αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι φθαρτά και παρερχόμενα”. Τέλος, απευθυνόμενος στους μαθητές σημειώνει “ο καιρός που ζείτε είναι πολύτιμος έχει μεγάλη σημασία. Προετοιμάζει το μέλλον, για αυτό δεν πρέπει να τον σπαταλάτε άσκοπα. Ο σημερινός καιρός οικοδομεί τον μέλλοντα”.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”

Comments are closed.