Συνέντευξη για την 2η επέτειο: Ο Πάπας μιλά για την εκλογή και το μέλλον του

Published on: 13 Μαρτίου 2015

Filled Under: Βίντεο, Εξωτερικές Ειδήσεις

Views: 1023

Tags: ,

ΒΑΤΙΚΑΝΟ – Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος βγήκε στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, για πρώτη φορά, είπε ότι δεν είχε προετοιμάσει τι επρόκειτο να πει, αλλά “ένιωσα βαθιά ότι ένας ιερέας έχει ανάγκη την ευλογία του Θεού, αλλά και του λαού του.”

Δεν ήξερε αν ήταν σωστό να ζητήσει στις χιλιάδες των ανθρώπων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου να τον ευλογήσουν, έτσι αντιθέτως τους ζήτησε να προσευχηθούν ώστε ο Θεός να τον ευλογήσει, είπε. Και έσκυψε για τις προσευχές τους.

Τιμώντας τη δεύτερη επέτειο της εκλογής του στις 13 Μαρτίου 2015 ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για το κονκλάβιο που τον εξέλεξε το 2013, για τη ζωή του τα τελευταία δύο χρόνια και για το μέλλον σε μια συνέντευξη με την Valentina Alazraki στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa του Μεξικού.

Ο Πάπας ακόμα αστειεύτηκε για τη φήμη των Αργεντινών που έχουν ότι είναι υπερήφανοι ή υπεροπτικοί. “Ξέρεις αυτοκτονεί ένας Αργεντινός;” ρώτησε η Alazraki. “Ανεβαίνει στην κορυφή του εγώ του και πηδά!”

Και, όπως είπε, ενώ δεν μισεί που είναι ο Πάπας, δεν είναι οπαδός των ταξιδιών και πραγματικά θα ήθελε να βγει έξω από το Βατικανό χωρίς να τον αναγνωρίσουν και να πάει “σε μια πιτσαρία για να φάει πίτσα.”

“Έχω την αίσθηση ότι η θητεία μου θα είναι σύντομη», είπε. “Τέσσερα ή πέντε χρόνια. Δεν ξέρω, ή ίσως δύο, τρία. Λοιπόν, δύο έχουν ήδη περάσει. Είναι απλά μια αόριστη αίσθηση.”

Ίσως, είπε, ο Πάπας, είναι σαν το είδος του τεχνάσματος  που παίζει ένας χαρτοπαίκτης στο μυαλό του, πείθοντας τον εαυτό του – όταν τοποθετεί ένα στοίχημα – ότι θα χάσει. Όταν το κάνει, δεν είναι απογοητευμένος. “Δεν ξέρω τι είναι, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο Κύριος με έβαλε εδώ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα …. Αλλά αυτό είναι απλώς ένα συναίσθημα. Έτσι έχω κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο.”

Η δήλωση του Πάπα Βενέδικτου XVI, ότι ο ίδιος δεν είχε πλέον την ενέργεια να συνεχίσει το λειτούργημα και η απόφασή του να παραιτηθεί για μια ζωή προσευχής ήταν θαρραλέα, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και άνοιξε την οδό στους πάπες στο μέλλον να το κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Όμως, είπε ο Πάπας, είναι αντίθετος με τη θέσπιση ορίου ηλικίας, για παράδειγμα των 80, για τη διακονία ενός Πάπα. Ενώ για κάποιους θεολόγους “η παποσύνη είναι ένα μυστήριο”, είπε ότι δεν θα πάει τόσο μακριά, αλλά “είναι κάτι το ιδιαίτερο”.

Ερωτηθείς για τις αναφορές ότι έλαβε περίπου 40 ψήφους κατά το κονκλάβιο του 2005 που εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο, ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε να απαντήσει, “αν και θα μπορούσα να πω, γιατί τώρα έχω την εξουσία να μιλήσω”.

Όσο για το κονκλάβιο του 2013, είπε ότι δεν είχε καμία υποψία μέχρι το μεσημεριανό διάλειμμα στις 13 Μαρτίου “όταν συνέβη κάτι”. Καρδινάλιοι άρχισαν να έρχονται προς το μέρος του και να ρωτάνε σχετικά με την υγεία του. “Όταν γυρίσαμε το βράδυ, όλα ήταν έτοιμα. Όλα έγιναν με μόνο δύο ψηφοδέλτια. Ήταν επίσης μια έκπληξη για μένα.”

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, είπε, προσευχόταν με το ροζάριο, η οποία ήταν η συνήθης τακτική του και του φέρνει μια μεγάλη αίσθηση της ειρήνης. “Το ίδιο πράγμα συνέβη στη συνέχεια, η οποία για μένα ήταν ένα σημάδι ότι ήταν θέλημα του Θεού. Ειρήνη. Και ακόμα και σήμερα δεν έχω χάσει αυτή την αίσθηση.”

Οι καρδινάλιοι στο κονκλάβιο διέκοψαν το ροζάριο του, όταν είχε φτάσει τα δύο τρίτων των ψήφων που απαιτούνται για να εκλεγεί. “Με ρώτησαν αν δεχόμουν. Είπα ναι. Δεν ξέρω αν με έκαναν να ορκιστώ, δεν θυμάμαι.”

Ερωτηθείς σχετικά με την έκτακτη σύνοδο του 2014 και την επερχόμενη Σύνοδο των Επισκόπων για την οικογένεια, ιδιαίτερα όσον αφορά την αποδοχή των ομοφυλοφίλων και την Κοινωνία για διαζευγμένους και πολιτικά ξαναπαντρεμένα ζευγάρια, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι μερικοί άνθρωποι έχουν “μη ρεαλιστικές προσδοκίες”, αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ο Θεός θέλει η εκκλησία να επικεντρωθεί στην καλύτερη υπηρεσία προς τις οικογένειες.

“Η οικογένεια βρίσκεται σε κρίση”, είπε και δεν είναι η παλιά κρίση της απιστίας, αλλά το ίδιο το μέλλον του γάμου.

“Νομίζω ότι ο Κύριος θέλει να το αντιμετωπίσουμε αυτό”, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της “προετοιμασίας του γάμου, συμπαράστασης στα ζευγάρια που συζούν, συμπαράστασης σε όσους παντρεύονται και ανατρέφουν μια οικογένεια, υποστήριξης εκείνων των οποίων οι γάμοι έχουν αποτύχει και είναι σε μια νέα σχέση, προετοιμάζοντας τους για το μυστήριο του γάμου, (επειδή) δεν είναι όλοι έτοιμοι”.

Όσον αφορά για αναμόρφωση της Ρωμαϊκής Κουρία, για την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι πραγματικά ήταν το “τελευταίο δικαστήριο” που υπάρχει στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι “η εμφάνιση ενός δικαστηρίου μπορεί να διατηρηθεί” αλλά η Κουρία πρέπει να είναι μια ομάδα ανθρώπων και δομών “στην υπηρεσία της εκκλησίας, στην υπηρεσία των επισκόπων.”

της Cindy Wooden

Πηγή: Catholic News Service

Μετάφραση: Κ.Ξ.

Comments are closed.