Σπουδαία συναυλία στη Σαντορίνη στο Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

Published on: 26 Μαρτίου 2015

Filled Under: Εκδήλωση, Εσωτερικές Ειδήσεις, Θήρα

Views: 1703

Tags:

Φέτος το Εθνικό Ωδείο Θήρας, συμπληρώνοντας 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη μουσική εκπαίδευση των νέων του νησιού, έχει τη χαρά να παρουσιάζει, ένα από τα σημαντικότερα έργα εκκλησιαστικής μουσικής, το Stabat Μater του Ιταλού συνθέτη Giovanni Battista Pergolesi, στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στα Φηρά της Σαντορίνης, την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:30.

Ο Περγκολέζι ήταν μουStabat-Μaterσικοσυνθέτης, βιολιστής και οργανίστας που είχε σπουδάσει στο Ωδείο της Νάπολης και στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να συνθέσει 6 όπερες και 2 κονσέρτα για φλάουτο και έγχορδα. Το αριστούργημά του STABAT MATER που περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του, έχει ως χαρακτηριστικό του, το συνδυασμό της τρυφερότητας της έκφρασης και την τελειότητα της μελωδικής γραμμής. Είναι γραμμένο για δύο γυναικείες φωνές, έγχορδα και basso continuo. Ο Περγκολέζι περιόρισε τους σολίστες σε γυναικείες φωνές γιατί ήθελε να αφήσει στις γυναίκες να εκφράσουν το μητρικό πόνο.

Η ευτυχής συγκυρία της συνύπαρξης δύο εξαιρετικών συναδέλφων παιδαγωγών, αλλά και καταξιωμένων μουσικών, κάτω από τη σκέπη του Εθνικού Ωδείου Θήρας, της σοπράνο Σοφίας Παπαδημητροπούλου και του επί 12 χρόνια πολύτιμου συνεργάτη, πιανίστα και συνθέτη Γιώργου Ρούσσου, υπήρξε η αφορμή για την παρουσίαση του έργου. Έχοντας ως εφαλτήριο, την, κατά κοινή ομολογία, πολύ επιτυχημένη εκδήλωση της 19ης Δεκεμβρίου 2014 με τίτλο «…λίγο πριν τη Θεία Γέννηση… Εκκλησιαστικοί ´Ύμνοι”, η απόφαση για μια νέα σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών πάρθηκε σχεδόν αυτόματα με τη λήξη της προηγούμενης συναυλίας.

Από την πλευρά μας, το Εθνικό Ωδείο Θήρας, φρόντισε να πλαισιώσει τους δύο συνεργάτες μας με την εξαιρετική μεσόφωνο, απόφοιτο του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, Μιράντα Γεωργάκη και το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μας, κουαρτέτο εγχόρδων της χώρας, το Κουαρτέτο L” Anima.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με το οργανικό σύνολο, σε μία διασκευή του Concerto Grosso in Re minore του Antonio Vivaldi και στη συνέχεια, θα περάσουμε στο Stabat Μater του Giovanni Battista Pergolesi.

Χορηγοί: Aegean Airlines, Pelican Travel Services, Galini Hotel-Villas-Cafe, Koukoumavlos Restaurant, Nick the Greek, Super market Καρουάνος, Κωτσόβολος, Χώρος Τέχνη

Χορηγοί επικοινωνίας: SantoNews, Top Melody 104.9, Θηραϊκά Νέα

Πηγή: santonews.com

Comments are closed.