ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Σεβαστιανός: Η ενότητα του Ιησού με τον Πατέρα του, πρέπει να φανεί στην ενότητα μεταξύ μας

Τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών και Αποστολικός Τοποτηρητής Αρχιεπισκοπής Ρόδου κ.Σεβαστιανός, συνοδευόμενος από τον γραμματέα του και τον ιερέα του Τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου στην Ρόδο π.Λουκά.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ρόδου και η οποία ζητήθηκε από τον κ. Χατζηδιάκο, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την παρουσία του ρωμαιοκαθολικού ποιμνίου στο νησί -και τις ανάγκες που αυξάνονται κάθε καλοκαίρι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης- καθώς και την αγαστή συνεργασία με την δημοτική αρχή, η οποία είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα σε κάθε πρόβλημα της καθολικής εκκλησίας, όπως διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Ρόδου.

Σχετικά με την επίσκεψή του στην Ρόδο, ο κ. Σεβαστιανός τόνισε:

“Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι ως Αρχιεπίσκοπος στην Ρόδο. Ήρθα προκειμένου να γνωρίσω την τοπική εκκλησία αλλά και να ενημερωθώ”.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σεβαστιανός, κληθείς να σχολιάσει αποκλειστικά στο AMEN.GR την πορεία του διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών – και με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, υπογράμμισε τα εξής:

“Ο θεολογικός διάλογος, ευτυχώς συνεχίζεται αλλά συναντά δυσκολίες. Κι αυτό διότι παρατηρούμε ότι παραμείναμε για πολλούς αιώνες δύο κόσμοι απομονωμένοι μεταξύ μας, χωρίς επαφές. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να ξαναβρούμε τον ρυθμό της κοινής σκέψης. Πιστεύω ότι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι προσωπικές επαφές. Δηλαδή, οι επαφές των κληρικών μεταξύ τους, για να γνωριστούμε καλύτερα σαν άνθρωποι και σαν χριστιανοί, να αντιληφθούμε ο ένας την παράδοση του άλλου, τον τρόπο σκέψης, τα βιώματά του και τα κοινά που έχουμε, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνα τα μικρά σημεία που μπορεί να μας χωρίζουν. Κι εκείνα που μας χωρίζουν δεν είναι θέματα Πίστεως. Οι δύο Εκκλησίες δεν χώρισαν για θέματα Πίστεως. Η ακατανοησία, τα γεγονότα των καιρών, οι ανθρώπινες αδυναμίες είναι αυτά που συνετέλεσαν περισσότερο. Η γνωριμία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για τους ίδιους τους πιστούς όσο και για τους κληρικούς. Η αποξένωση πριν από 1.000 χρόνια έφερε τον χωρισμό των δύο Εκκλησιών, οπότε σημαντικό ρόλο θα παίξει η συναναστροφή μας και η μεταξύ μας εξοικείωση για να αντιληφθούμε ο ένας τον άλλον. Για να δούμε πόσο είμαστε περισσότερο αδέρφια και πόσα περισσότερα στοιχεία μάς ενώνουν στην Πίστη μας προς τον Χριστό”.

Σημείωσε ακόμη, ότι στην πορεία του θεολογικού διαλόγου, θετικό σημείο αναφοράς είναι η στάση και τα βήματα των δύο θρησκευτικών ηγετών του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχη:

“Το ευτύχημα είναι ότι οι ηγέτες των δύο Εκκλησιών έχουν αυτό το πνεύμα. Αισθάνονται ότι πλέον δεν μπορούμε να αγνοούμε ο ένας τον άλλον. Η προσευχή του Ιησού Χριστού ῾Πατέρα να είναι όλοι Ένα῾, μάς καλεί να σκεφτούμε ότι δημιουργούμε σκάνδαλο όσο αδιαφορούμε ο ένας για τον άλλον και δεν προσπαθούμε να βρούμε τον δρόμο της συνένωσης. Δηλαδή δεν μπορούμε να λέμε ότι πιστεύουμε αλλά η μαρτυρία μας να είναι ότι ‘σε θεωρώ ξένο’ εφόσον και για μένα και για σένα ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρας των ανθρώπων αυτό πρεπει να φανεί. Η ενότητα του Ιησού με τον Πατέρα του, πρέπει να φανεί στην ενότητα μεταξύ μας για να πιστέψει ο κόσμος, διαφορετικά κάνουμε κακό στον κόσμο”.

Κείμενο – Φωτογραφία: Πέγκυ Ντόκου

Πηγή: amen.gr

Comments are closed.