Νέος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου ο π. Πέτρος Στεφάνου

Published on: 14 Μαΐου 2014

Filled Under: Βίντεο, Σύρος

Views: 1571

Tags:

Καθήκοντα Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης αναλαμβάνει, κατόπιν παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου, π. Φραγκίσκου Παπαμανώλη, λόγω ορίου ηλικίας, ο Πανοσιολογιότατος π. Πέτρος Στεφάνου, Εφημέριος των Ενοριών Αγίου Πέτρου στην Ποσειδωνία και Αγίου Ιωσήφ στο Βήσσα της Σύρου.

Η Αρχιερατική Χειροτονία του νέου Επισκόπου, ο οποίος ορίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στην Πλατεία του Προσκυνήματος της Παναγίας της Φανερωμένης, με προεξάρχοντα τον Επίσκοπο π. Φραγκίσκο και τους συγχειροτονούντες Αρχιεπισκόπους: Σεβασμιώτατο π. Νικόλαο, των Καθολικών της Αθήνας, τον Σεβασμιώτατο π. Νικόλαο, Νάξου–Τήνου και όλων των Ιεραρχών της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Επισκόπου οι Εφημέριοι και όσοι κατέχουν θέσεις διακονίας στην τοπική Εκκλησία διατηρούν την θέση τους, εκτός από τους κατέχοντες την θέση του Γενικού Βικαρίου, που, σύμφωνα με τον Κανόνα 481 του Κανονικού Δικαίου, αυτομάτως εκπίπτουν με την παύση των αρμοδιοτήτων του Επισκόπου που τους ονόμασε.

Βιογραφικό σημείωμα του π. Στεφάνου

Ο εκλεγμένος Επίσκοπος γεννήθηκε στην Ερμούπολη, στις 17 Αυγούστου 1963, από τον Στέφανο Στεφάνου και τη Μαρία Μαραγκού. Αποφοίτησε από το Λύκειο στην Ερμούπολη το 1981. Έλαβε το πτυχίο στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) το 1986. Έζησε στη Μοναστική Κοινότητα των Πατέρων Ιησουιτών κατά τα έτη 1986-1988. Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία από 11/7/1988 έως 11/4/1990.

Το 1990 ζήτησε να ενταχθεί στον Εφημεριακό Κλήρο της Σύρου και έγινε δεκτός. και πραγματοποίησε τις φιλοσοφικές και θεολογικές του σπουδές στο Θεολογικό Πανεπιστήμιο της Βορείου Ιταλίας στην Πάντοβα Ιταλίας από 20/09/1990 έως 29/11/1995.

Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Επίσκοπο Σύρου Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη στις 26/6/1994 στο πανσυριανό Προσκύνημα της Φανερωμένης, και ιερέας από τον ίδιο Επίσκοπο στις 15/7/1995, πάλι στη Φανερωμένη.

Έως τότε υπηρετούσε ως εφημέριος στις ενορίες Αγίου Πέτρου στην Ποσειδωνία και Αγίου Ιωσήφ στον Βήσσα έως σήμερα. Είναι ο Διαχειριστής στα οικονομικά της Επισκοπής Σύρου και από το 2001 ιεροδιδάσκαλος σε Γυμνάσιο της Σύρου.

Πρώτες δηλώσεις στην κάμερα της “Κοινής Γνώμης”

Σε δηλώσεις του στο web tv της “Κοινής Γνώμης”, ο π. Πέτρος Στεφάνου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και περιέγραψε τα πρώτα του συναισθήματα μετά την ανακοίνωση της εκλογής του.

“Με αίσθημα ταπεινότητας και επίγνωση της ευθύνης, αποδέχθηκα την τιμή να υπηρετήσω, από τη θέση του Επισκόπου, την τοπική μας Εκκλησία. Εύχομαι, με αρωγό τον Κλήρο και τους πιστούς, να πραγματοποιήσω το υπέρτατο καθήκον που απορρέει από την πίστη μου και να καθοδηγήσω, το ποίμνιο που μου εμπιστεύεται ο Αρχιποιμένας Χριστός, με όλη την ψυχή, τα λόγια και τις πράξεις μου, ώστε να αναγνωρίσει τον Θεό ως τη μοναδική αληθινή Πηγή της ζωής μας και ως τη μοναδική αληθινή Δύναμη κατά την επίγεια πορεία μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και πιο δύσκολο το να ζήσει κάποιος, έχοντας ελπίδα στην καρδιά του”. Καταλήγοντας, τόνισε: “Φαντάζομαι, ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία που έχουμε με την Αδελφή ορθόδοξη εκκλησία, έτσι ώστε να μαρτυρήσουμε στην τοπική μας κοινωνία και σε ολόκληρη την Ελλάδα ότι μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί αγαπημένοι και ότι η πίστη είναι αυτή που μας ενώνει”.

Επιστολή του Δημάρχου Σύρου, Γιάννη Δεκαβάλλα

Επιστολή προς τον νέο Καθολικό Επίσκοπο Σύρου απέστειλε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, σημειώνοντας: “η μέχρι σήμερα πορεία σας, η κοινωνική σας προσφορά και το πλούσιο εκκλησιαστικό σας έργο, δεν γεννάει απλά και μόνο προσδοκίες, αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχετε απόλυτα στο δύσκολο ρόλο σας και στα υψηλά καθήκοντα που ήδη σας ανατέθηκαν”. Παράλληλα, εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος ότι η ζεστή και καρποφόρα συνεργασία που υπήρξε επί σειρά δεκαετιών μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Αυτοδιοίκησης, θα συνεχιστεί με τον ίδιο εποικοδομητικό και αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, εκπροσωπώντας τους δημότες της Σύρου, δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες όλων προς το πρόσωπο του αποχωρήσαντα από τη θέση του Επισκόπου κ.κ. Φραγκίσκου Παπαμανώλη για το σημαντικό θρησκευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο που έχει προσφέρει στο σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας. Όπως επεσήμανε, “Η πολύχρονη προσφορά σας στο νησί μας, ως Επίσκοπος της Καθολικής εκκλησίας Σύρου, Μήλου και Κρήτης σας έχει αναδείξει ως έναν από τους πλέον φωτισμένους ιεράρχες. Η συμβολή σας στο θεάρεστο έργο το οποίο επιτελεί η Επισκοπή σας υπήρξε καθοριστική και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ενδυνάμωση, τόσο της χριστιανικής πίστης των Καθολικών δημοτών, όσο και των σχέσεων αδελφικής αγάπης και αλληλεγγύης μεταξύ των συριανών πιστών των δύο δογμάτων, Ορθοδόξων και Καθολικών”.

Ευχές των υποψήφιων δημάρχων Γ. Μαραγκού και Αν. Γιαλόγλου

Τα δικά τους μηνύματα για την εκλογή του νέου Επισκόπου έστειλαν και οι συνδυασμοί “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” και “Η Σύρος που αξίζουμε”.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι, ο νέος Επίσκοπος θα συνεχίσει το πολυπληθές, πολυσχιδές και πολυετές έργο του προκατόχου του, Σεβασμιωτάτου π. Φραγκίσκου Παπαμανώλη, και θα το επεκτείνει με όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Εκκλησίας, του ποιμνίου του και του τόπου μας γενικότερα”, σημείωσε ο συνδυασμός του κ. Γιώργου Μαραγκού, καταλήγοντας “είμαστε σίγουροι ότι, η συνεργασία που έχτισαν με κόπο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος ο Β’ και ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Καθολικών π. Φραγκίσκος, μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, θα συνεχίσει εις το διηνεκές”.

Τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, συνοδευόμενα από τις θερμότερες ευχές των μελών του για καλή δύναμη για την επιτέλεση των νέων ιερατικών καθηκόντων και του σημαντικού ποιμαντικού έργου που σύντομα θα αναλάβει, εξέφρασε προς τον π. Πέτρο Στεφάνου και ο συνδυασμός του κ. Ανδρέα Γιαλόγλου. Επιπλέον, απηύθυνε ευχαριστίες και στον απερχόμενο Επίσκοπο Σύρου, Θήρας και Αποστολικό Τοποτηρητή Επισκοπής Κρήτης, Σεβασμιότατο Πατέρα Φραγκίσκο Παπαμανώλη, για την προσφορά του και το σημαντικό έργο που έφερε εις πέρας, τόσο για τους πιστούς όσο και για την κοινωνία, ευχόμενοι καλή υγεία και μακροημέρευση.

Πηγή: Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”

Comments are closed.